Na stezo v Fazaneriji padajo težke veje, zrušilo se je že tudi celo drevo. Kako bodo ukrepali pristojni?

Če vsaj občasno zahajate v okolico mestnega stadiona Fazanerija, ste gotovo že opazili, da so tamkajšnje steze velikokrat posute z vejevjem, ki kdaj tudi povsem onemogoča prehod. Zdaj pa nekatere skrbi že tudi za varnost sprehajalcev, saj bi velike, težke veje dreves, ki padajo neposredno na pot, lahko povzročile hude poškodbe.

Na nevarne razmere nas je nedavno opozoril tudi eden naših bralcev. Kot je zapisal, si je minulo sredo, nekaj pred 18. uro, po teku na bližnji trim stezi privoščil kapučino ob teniškem igrišču v Murski Soboti, ko ga je zmotilo nenavadno lomastenje dreves ob Fazaneriji.

»Drevo … da, drevo je padlo. V trenutku sem imel pred očmi vse dnevne sprehajalce, otroke 'Murine' nogometne šole, atlete AK Pomurje, ki redno prečkajo to področje in tukaj redno vadijo,« piše zaskrbljeni bralec.

Naslednji dan si je stanje ogledal pobliže in posnel naslednje fotografije:

»Večkrat nejeverno pogledam tudi v krošnje dreves v mestnem parku. Vprašanja se postavljajo kar sama. Upam, da si jih bodo tudi odgovorni,« svoje pisanje zaključi bralec.

Na javno podjetje Komunala smo zato naslovili nekaj novinarskih vprašanj. Med drugim nas je zanimalo, kdaj je na območju Fazanerije bil izveden zadnji obrez drevesnih krošenj oziroma odstranitev potencialno nevarnih ali obolelih dreves, ter kako pogosto tam sploh potekajo strokovni pregledi.

Jesen pesti ožig, pozimi nov pregled in ukrepi

Kot odgovarjajo pristojni, je zadnji obrez nevarnih krošenj okrog stadiona v Fazaneriji bil opravljen v mesecu septembru. Večji obrez in odstranitev nevarnih obolelih dreves sta medtem stekla spomladi 2019, saj se je v zadnjem desetletju po Evropi močno razširil jesenov ožig. Gre za bolezen jesena, ki ga povzroča gliva Chalara fraxinea. Jesen kot drevesna vrsta se intenzivno suši, izjema pa niso niti drevesa v Fazaneriji, razlagajo v soboški Komunali:

»Skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije, OE Murska Sobota smo si v mesecu februarju podrobno ogledali drevesa v Fazaneriji in se skupaj z MOMS dogovorili o potrebnih ukrepih, da bo stanje za uporabnike in drevesa čimbolj ugodno. Zaradi varnosti je bilo potrebno bolna drevesa jesena odstraniti. V prvi fazi so bila odstranjena najbolj bolna, popolnoma oziroma delno suha drevesa ob poteh in ob orodjih trim steze, ki so ogrožala varnost obiskovalcev Fazanerije.« 

Ob tem zagotavljajo, da bodo v zimskem času, ko bodo drevesa brez listja, znova opravili pregled dreves in določili ukrepe za obrez oziroma odstranitev poškodovanih, obolelih in nevarnih dreves.

FOTO: Janez Koren

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fazanerija (nepreverjen)

Fazanerija je gozd nej park. Ciglij trbej gozd vzdrzevati je tan vseeno malo nacik kak v parki, ge kosijo travo pa kakece poberajo pa tak dale. Ci ge odin po sumi pa gobe naberan pa se rekreiran tudi pazin pa gledan ge odin. Je pa rejsan ka gozd fazanerija ravno zaradi velke frekventnosti ljudi pocasi izgublja predpono gozd.

stari78 (nepreverjen)

Fazanarija ni gozd. Fazanarija je urejena z športnimi progami in orodji za vadbo.
Je pa Fazanarija z dneva v dan bolj v slabem stanju!

In reply to by Fazanerija (nepreverjen)

Fazanerija (nepreverjen)

Napijsi v google Mestni gozd Fazanerija pa si pogledni uradni zapis na obcini pa te pijsi.

In reply to by stari78 (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Si ti celi gozd :D Tu je trim steza, ge je poleti folka še i još ;)

In reply to by Fazanerija (nepreverjen)

Komp (nepreverjen)

Ja samo to se ne pomejni ka je nej gozd...pa lejko je se neven kaksa trim steza

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Sobočanec II (nepreverjen)

Če je Fazanarija gozd jo tudi treba vzdrževati in stara odslužena drevesa podreti da lahko rastejo nova mlada. Vendar se Fazanerija ne vidi na vzven in to ni Expano !

Mirko Papirko (nepreverjen)

Pristojni, vam se .ebe za Fazanerijo. Nemalokdaj vas bolj zanimajo nepomembni, brezvezni posli-investicije, brez bistvenega pomena in pridobitve, samo da se kaj obrača in obrne …...

tivadar (nepreverjen)

Kak zanemarjena fazanarija tak so ceste in pločniki zanemarjeni ka vse drncka ko se pelaš ampak glavno je ka se prenvlja tisto ,kar je bilo prenovljeno pred tremi leti

E MOJ JEVŠEK (nepreverjen)

Po zemljiški knjigi je lastnik Fazanerije Mestna občina M. Sobota in ne Komunala. Odgovornost če se komu kaj zgodi je na občini in Jevšku direktno. Možno da ima občina z Komunalo kako pogodbo o vzdrževanji, to ne vem, ampak to še ne pomeni, da je Komunala za bilo kaj odgovorna, odgovarja vedno lastnik. Taka dragi moji znate na koga se trbej obračati če Bog ne daj koga kaj poškoduje. Vse skupaj pa je samo dokaz kako občine slabo skrbijo za svoje premoženje. Oni bodo prej preglednoli, da listje dol spadne z drevja, norci, ravno med vegetacijo je potrebno poglednoti štero drevo je sujo ali ne odrašča, ga označiti in v zimi se to podira - čisti. To saki kmet zna samo tej hepani ne.

Drevooo (nepreverjen)

Ce se je to prejsni teden zgodilo te zgleda podhrast nenormalno hitro raste...tu nesce laze in sce pozornost. Jebes trim stezo pa se neven kakse pizdarije polek za kurciti se, zemte zage pa sekire pa te vidle kak na moci pridobijte

muraII (nepreverjen)

Ma čas bi že bul ka se tou gouščo malo vred zeme. Eno par drejv v okolici južnih tribun je pa tuj nevarnij- Ali dokeč nede na streji stadiona za 20 jurjov škode, tečas nede nišče ukrepal jeli ?

Kak drujgo bi tou južno ploščad lejko malo vred zeli, zavozili, zravnali,.... Zaj da dež spadne je prav grdou za videte

Drevooo (nepreverjen)

Ce se je to prejsni teden zgodilo te zgleda podhrast nenormalno hitro raste...tu nesce laze in sce pozornost. Jebes trim stezo pa se neven kakse pizdarije polek za kurciti se, zemte zage pa sekire pa te vidle kak na moci pridobijte

Inšpektor na k (nepreverjen)

Od aprila 2018 leži polovica drevesa na začetku trim steze ob orodju za vaje, no smo malo stran vlačili drevo, veje so se posušile.... Komunalni to vejo, pobirajo smeti iz kosev. So mar slepi? Težko je gledati tak nered, drevesa polomljena, smerokazi tudi, naprave poškodovane, table polomljene.... če ne vlagas, vse propade??...

Komp (nepreverjen)

Ja placaj njin pa napravijo, ce obcina ne da €€ pac nede napravleno.

In reply to by Inšpektor na k (nepreverjen)

Viktor (nepreverjen)

Zaradi vse večjega segrevanja ozračja in mestnega središča smo občani vse bolj potrebni svežega zraka in
zaklonišča pred enormno visokimi temperaturami v poletnih mesecih. Vsakdo pač ne premore svoje "letne
rezidence" kje v naravi izven mesta. Gledano ne samo z vidika preteče nevarnosti podirajočih se dreves, pač
pa ker tudi globalne podnebne spremembe zahtevajo nujne lokalne ukrepe, ne le praznega besedičenja o tem,
da bi se jim moralo človeštvo zoperstaviti. Sanacija Fazanerije naj preide na dnevni red prve naslednje seje Mest-
nega sveta Murska Sobota.

eden-pać (nepreverjen)

to si pa pametno napisal
le od kod ti toliko pameti

In reply to by Viktor (nepreverjen)

Morrigan (nepreverjen)

Küpi si roužo

In reply to by Viktor (nepreverjen)

EMIL S. (nepreverjen)

VIKTOR kdo vas je pa silil, ka ste se vsi z Goričkoga v Soboto preselili, tam pa vse prazno pa tak lepi zrak, te pa zdaj v Soboti modrujete o globalnih spremembah, to ka ste vi vsi v Soboti je tudi globalna sprememba. Pa ka de odločal občinski svet ? če so tam prepametni in ne vejo kak trbej delati z gozdom. To bi dali v dolgoročni najem enemu ali več kmetom, ki se na gozdarstvo razmijo pa bi vidli kak bi to bilo zrihtano.

In reply to by Viktor (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

V najem kakšni Biomasi ala Jakiša, te de Fazanerija v letu dni gola.

In reply to by EMIL S. (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Ite špancejrat k Sexpanoji, tan van nema kaj na glavo spadnoti!

FD (nepreverjen)

Viktor ma stalno praf.

Prekmurka mirka (nepreverjen)

Ka si pa zmišlavlejo. Če bi se septembra,kak so se grdo zlagali resno spravilo odstraniti ogrožajoča in nevarna drevesa, se to zdaj nebi zgodilo. Se pravi ka so v 2 mesecih gratala drevesa nevarna? Ja, ja potem pa svizec zavije čokolado.

Morrigan (nepreverjen)

Ka je v krosnaj dreves v parki?

Viktor (nepreverjen)

Iztržek od lesnih sekancev, pridobljen iz podrtih dreves Fazanerije (spomladi letos) pa nameniti pogozditvi,
če ga še ni "vzela megla".

Adrenalin... (nepreverjen)

In sedaj cakam video tistega zamaskiranca kak skace po navarni fazaneriji.

Vili ka pičke pili (nepreverjen)

Joj , joj v šumi je veje doj spadnolo in zdaj blokovčari ne morejo hoditi in trimčkati po stezicah .

afta he (nepreverjen)

Naše pošljite v park oni so včasih suhe veje domov vozili z biciklini. Ne vem zadnje čase jih več nega ali so žal preminuli ali pa so dobili kurjavo od socialne pomoči.

poleno (nepreverjen)

afta he ............... uni se ga segrejvlejo pri elktričnij radiatoraj što te pa drva delal ne da se njin .

In reply to by afta he (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice