Mestna občina Murska Sobota je zaščitne maske naročila pri domačem podjetju, danes pa so občane pričakale v poštnih nabiralnikih.

Kot smo poročali, se je Mestna občina Murska Sobota odločila, da vsem 7300 gospodinjstvom v občini brezplačno zagotovi zaščitne maske, saj te predstavljajo zaščito v času epidemije koronavirusa, njihova uporaba pa je obvezna ob obisku trgovin, pošte in drugih zaprtih javnih prostorov.

Župan Aleksander Jevšek je takrat dejal, da so že pred tem razdelili šest tisoč mask pred vhodi v trgovine, pošte in banke, dodatnih 20 tisoč mask pa so naročili pri domačem podjetju F Modern, tapetništvo Tadej Faršang, kjer so proizvodnjo v tem času usmerili v zaščitne maske. Obljuba župana se je tako uresničila, saj so gospodinjstva danes po pošti prejela pralne zaščitne maske z navodili za njihovo uporabo. Vsako gospodinjstvo je prejelo po eno zaščitno masko.

Maske uporabne do treh pranj

Kot so zapisali v priloženem navodilu, gre za zaščitno enoslojno pokrivalo iz 100 odstotnega polipropilena z elastičnimi trakovi okrog ušes. Zaščitna mask je pralna do treh pranj na 30° Celzija, namenjena pa je enkratni uporabi ob najdaljšem priporočenem času nošenja tri ure.

Komentarji (62)

administrator (ni preverjeno)

sedaj prinašajo maske ko je že tak vse gotovo
ko je umrlo že toliko ljudi
kje ste bili prej
No ampak rjava barva mask je maskirna barva za zemljo
se sprašujem ali so te maske za mrliče

Zgodovina (ni preverjeno)

Koliko ljudi je že umrlo? 56 je ta številka. Lansko leto je zaradi gripe umrlo 160 ljudi. Za lažjo predstavo kako smrtonosen je ta virus... Sploh pa ni še nič gotovo. A bo zdaj po dveh/treh tednih karantene virus kar enostavno izginil ali pa bomo mi postali imuni? Ne, virus bo še naprej med nami, še vedno bomo za njim zbolevali, s simptomi ali brez, še vedno bomo virus raznašali naokrog in še vedno bodo ljudje zaradi tega virusa umirali. Vsaj dokler ne bo razvitega cepiva.
Maske, ki jih nam je poslala občina ali druge, ki jih šivajo v slovenskih podjetjih sploh niso maske, ampak navadna "pokrivala" za obraz. Maska, ki zadrži dovolj majhne delce in aerosole ima oznako FFP2 ali FFP3 in te maske so "rezervirane" le za zdravstveno osebje. Vendar pa je tudi dejstvo, da je vsakršna zaščita boljša od nič. Bodimo zadovoljni, da nam je občina poslala masko za vsako gospodinjstvo in verjamem, da virus ne gleda če nosiš rjavo, modro, rumeno ali belo masko. Občine in država so uvedle ukrepe, ki so bili potrebni za zajezitev virusa, ker ljudje nismo upoštevali napotkov. Če bi bil vsak izmed nas odgovoren do sebe in drugih, bi lahko danes prečkali mejo svoje občine, ter živeli normalno življenje. "Kje ste bili prej" bi se morali vprašati sami in ne državo ali občino.

In reply to by administrator (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Dragi prijatelj! Pri navadni gripi se že 50 let trudijo s cepivom, pa je uspeh bolj slab. Virus gripe pogosto mutira, zato je izbira vrste cepiva podobna loteriji. Včasih zadenejo, včasih ne. Tudi Covid19 ima podobne lastnosti zato cepivo, ne bo rešilo problemov, mogoče pa bo povzročilo nove. Upajmo, da ne bo tako, kot je bilo pri cepivu Pandremix, ki so ga uporabljali proti svinjski gripi pred cca. 10 leti. Cepivo je imelo hude stranske učinke in je povzročilo pri nemajhnem številu prejemnikov dosmrtno invalidnost. Tak ka je to nej področje za nakladače. Tako je švedska vlada leta 2018 prizadetim izplačala do milijon Eur odškodnine. Čeprav so tudi pri nas cepili s tem cepivom je bilo pri nas menda vse v redu. Je pa na internetu precej člankov okoli teh stranskih učinkov Pandremixa. Zato ti ne verjami tetam pa stricom, ki jih vidiš na TV ko nakladajo o cepivih. Zavedaj se, da to ne delajo zastonj.

In reply to by Zgodovina (ni preverjeno)

Zgodovina (ni preverjeno)

Seveda ne verjamem TV stricom. Jaz verjamem carnome vragi. Taksna podrocja rajsi pistin njemi in negovome nenakladanje. Zakoj si se nej cuj napiso ka je 5G za to kriv?

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Fsaj mo znali kdo je sobočanec, hvala. Kam lahko nosimo odpadno steklo in papir ker ni več zabojnikov?

sobočanec123 (ni preverjeno)

To mene tudi zanima, ker so vsi otoki za steklo polni in se zraven že nabirajo škatle polne stekla, ker komunala več ne opravlja odvoza odpadkov.

In reply to by . (ni preverjeno)

dgfdsfg (ni preverjeno)

zbirni center mogoče?

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Neje zaprejti?

In reply to by dgfdsfg (ni preverjeno)

Zvc (ni preverjeno)

Neje zapreti :) konec koncov. Ce pisete na sobotainfo, mate dostop do interneta. Odpres google, vpises zbirni center MS oz. Saubermacher Komunala pa poglednes obvestilo, ce ne najdes, poisces kontaktno stevilko pa pozoves. Ce nic od toga ne najdes, naj me vrag, ka ste niti enkrat nej sli v bouto, se pelas do zbirnoga pa poglednes ce je sto tan ali pa nej :D

In reply to by . (ni preverjeno)

Prekmurka san (ni preverjeno)

Ajajaj neven če se naj smijen ali jočen. Maske pralne do 3 pranj na 30stopinjah? Pa ka se zajebavlete? Na 30stopinj se ne vničijo bakterije in virusi. Pa za 3x uporabo? Rajši bi sosede ka za 1,50 šivle Bombažne pralne maske plačali,ka bi bar mel narod za v naprej, glede na to ka do stalnica. Kaj takšnoga lejko samo za čakati od G.Jevška.

Soboški šerif (ni preverjeno)

Ja verjetno je nej šerifov kolega/ica, pa nej dobo posla, bojte srečni ka so nej z tapet maske...

In reply to by Prekmurka san (ni preverjeno)

Olosh (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Enjaj se buniti seronja!! Si razmo? Nej dobro kda nega mask, pa nej dobro kda so. Daj odločte se že inauk na keri šankrejt te srali, seronje.

In reply to by Prekmurka san (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Še par ojrof se vmes opere, da ne bi zgubili barve.

In reply to by Prekmurka san (ni preverjeno)

navijač (ni preverjeno)

30 stopinj je za pranje zaves ne pa za zaščito

Karl Marx (ni preverjeno)

jaz imam tiča bolj toplega kot je vaših 30 stopinj

In reply to by navijač (ni preverjeno)

sobočanec123 (ni preverjeno)

Maske za večkratno uporabo se morajo prati vsaj na 60'C, da se uničijo virusi in bakterije. To kar pa bomo mi zdaj dobili so pa maske za enkratno uporabo, ki jih je potrebno takoj po uporabi zavreči. Škoda denarja, ki ga je občina porabil za to.

rile (ni preverjeno)

Pa niso erdeče barve???

JUŠ (ni preverjeno)

Katastrofa 😥

Gost23232 (ni preverjeno)

Ta maska je norčevanje z lidij. V Beltincaj smo dobili 4, od tega 2 pralni, dve pa tevi kak sta tü gor, coti za enkratno uporabo.

norčevanje? (ni preverjeno)

4 gospodinjstva pa dobimo 1 masko kera je praktično neuporabna, ne samo zaradi tega ker je namenjena 1-kratni uporabi, ampak tudi zato, ker se ne prilega obrazu kot je priporočeno za zaščitne maske. Pralna do 3x na 30 stopinj??? pa što van je to natvezo ka je to tak vrede. Že vsaj mesec dni tulijo okoli vsepovsod po medijih, ka more maska biti prana na VSAJ 60 stopinjaj, ka uniči viruse!!! Pa ka se te župan resno dela norca z sobočancov? Kelko je občina plačala za to krpico (še to nemre biti ker neje iz blaga)?? oz. kome so tej penezi šli v žepek?

doktore (ni preverjeno)

RAJŠI NAJ DA RAČUN ZA KOMUNALO NA 0,00 €, KAK JE LELJAK V RADENCIH, NEJ PA KA SE S TEJMI MASKAMI ZA ENKRATNO UPORABO NORCA Z NAS DELA!!!!!!!!!

Borja (ni preverjeno)

Račun smo prejeli ravno danes v "polni porciji", čeprav sem naivno pričakovala, da bo zmanjšan vsaj za tretjino, če ne več... Pa sicer: kako jih ni sram, da zaračunavajo vodo, ki steče iz žlebov v kanalizacijo (nam konkretno dobrih 10,00 € mesečno, kar letno znese dobrih 120,00 evrov, kar ni zanemarljiv znesek!), ko pa dežja skorajda ni bilo celo leto.

In reply to by doktore (ni preverjeno)

Karl Marx (ni preverjeno)

to j so banditosi

In reply to by Borja (ni preverjeno)

Shhdduhddu (ni preverjeno)

Fascinantno. Sedaj ko govorijo da bodo omilili karanteno ker se virus pomirja oni posljejo maske? V radencih je gospod lelak vsem gospodinstvam poslal pred petimi tedni!!!!! Bi pa vseeno rad vedel v kaksnem odnosu je zupan z tem izdelovalcem mask. Ker tapetništvo?? V okolici je kar nekaj tekstilnih obratov ki bi bili primernejsi

Antikomunjara (ni preverjeno)

Gospod leljak 😂😂😂😂😂😂

In reply to by Shhdduhddu (ni preverjeno)

Pax (ni preverjeno)

Leljak nikoili ni bil, ni in ne bo gospod!!!

In reply to by Shhdduhddu (ni preverjeno)

Lepinja (ni preverjeno)

San že poslo nazaj , takša maska , štera bole ogroža zdravje kot koristi je neuporabna in celo nevarna , fala lepa .

Šalovčar Đouži (ni preverjeno)

Eti v Šalovcaj je doubo že pred 2 kednoma sakši član gospodinjstva svojo. Lokalni podjetnik je zrikto kroje pa primeren material za tou. Vrle občanke so prostovoljno maske zašile pa spakejrale. Župan pa člani obćinskoga svejta so pa te tej pakete raznosili po poštkaslinaj.

Bralec3 (ni preverjeno)

Če je namenjena enkratni uporabi, zakaj bi morala biti pralna. A zato, da jo operemo pred uporabo verjetno...

inokss (ni preverjeno)

SOBOTAINFO, PROSIM SE ZA INFO GLEFE DOBAVITELJA MASKE IN CEJNO

Kageste (ni preverjeno)

Ta kuverta je drakša kak maska. Glaven je te napis na kuverti, ka se šerif samopromovejra.

čarni vrag (ni preverjeno)

Te maske nemajo nikšne praktične vrednosti, pa to vam je povedo že strokovnjak WHO. To je bole kak modni dodatek. Podarjenomi konji ne gledaj v zobe. Pa tudi če smo nej imeli maske imamo v soboški občini samo 4 menda okužene. Pa dva sta na seznami že celo večnost, mogoče sta že mrla ali pa ozdravela. Ite rajši na sveži zrak, nej pa ka poslušate Kacina in njegove modrije.

Godžiro (ni preverjeno)

Pred časom je bilo napisano , da bo 20.000 kom mask od tega tapetništva stalo med 16 in 17 tisoč eur , " inokss " tak je vsaj bilo napisano .

madajno (ni preverjeno)

Za celo gospodinjstvo ena maska.... hm

dgfdsfg (ni preverjeno)

1 maska za 3-člansko družino. Hvala :)

A79 (ni preverjeno)

Pokrivalo je neuporabno saj ne nudi nobene zaščite. Škoda stroškov, ki so nastali.

mura szombat (ni preverjeno)

Katastrofa od župana. Rajši mi naj občina kupi škatlico Lekadola z manj političnega filozofiranja.

granica29 (ni preverjeno)

Te maske med 16 in 17 tisoč evri? Kaj se hecate?
Še 5 tisoč bi bilo preveč za to krpo.

dreg (ni preverjeno)

g.jevsek prehitro malo bi se pocakali😂😂😂😂😂😂 , ipak je to korona 🥇👏👏👏👏👏

z a v a j a n j e (ni preverjeno)

ge se pitam,ge je 6000 mask ? Pa prioriteta,što je to določo ? Vrlvle štoj ka so 6000 mask raztalali pred trgovinami ? Verjetno nišče ;-) Komunalščino bi nas oslobodo bar za en mesec pa bi ti bole hvaležni bili,kak pa to coto ka si nam poslo.

someone1 (ni preverjeno)

ka smo si sobočanci izvolili tou mamo. Tudi ta župan je zgleda samo za enkratno uporabo pralen pri 30°C. Namen je bil dober izvedba pa katastrofalna. Telko truda za nič. Tipično levičarsko..... Sobočanci ne pozabite na to pri naseldnjih volitvaj za župana. :(

čarni vrag (ni preverjeno)

Neverjetno! Na TV so objavili starostno strukturo umrlih menda koronavirusom. Od skupno 53 umrlih jih je kar 31 starejših od 85 let. In zaradi toga so razmontirali celo državo in povzročili milijardno škodo. To je nacionalna tragedija.

Jahh (ni preverjeno)

Oni so menje vrejdni?

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Ggsl (ni preverjeno)

Nej so menje vredni, samo ni potrebno uniciti malih privatnikov pa turizma, mislim da je bilo potrebno dosti truda da so si ustvarili posel, se zdaj ne odprejo npr. Vulkanizerjev, velike firme pa na polno lahko delajo

In reply to by Jahh (ni preverjeno)

Lentus1

G. župan, hvala za to masko za enkratno uporabo.
Ka je to zajebancija, oziroma je ta maska mišljena kak suvenir?
Nas je pri hiši šest, imamo dvojno gospodinjstvo, pa smo dobili eno k. masko, za enkratno uporabo. Sramota. Položnico za davek tüdi pošlite samo za eno gospodinjstvo, nej dvojno.

Mi smo si maske že nabavile. Mislim, ka se je tudi večina občanov že znašla po svoje, taka je to tja vržen denar. Ampak, ko smo maske rabili in jih nikjer nismo mogli dobiti, nam jih niste uspeli dostaviti, dočim je drugim občinam, to že zdavnaj uspelo.

Bi še kaj napisal, ampak se raje vzdržim.

Vipko
Truplo

Bi se kar strinjal z napisanim! Od ne tako številnih malih in velikih "promašajev" župana (zadnji je bil poziv o znižanju cen zdravil Pomurskim lekarnam), je sledilo še tole. Masko bom shranil kot ene vrste spomin, če se vse to srečno konča. Kaj naj naredim z masko, katera je za enkratno uporabo, potem piše, da jo lahko pereš trikrat (če pa je vendar za enkratno uporabo?) in to na 30°C... pri vseh drugih pralnih maskah pa je v navodilih, da se take maske perejo pri še enkrat večji temperaturi. Zdaj mi ni jasno...? Izgleda, da za soboško občino velja, da bo virus izginil, ko bo poleti 30°C, drugje pa pri okoli 60°C? Priporočljiva temperatura je verjetno temperatura, katera bi naj virus uničila? Drugače si tega ne vem razlagati?
V poplavi zgrešenih investicij v soboški občini in stran metanju denarja... je to tudi lep tak primer. In delanja norca iz občanov, kajti ena maska (za enkratno uporabo) na gospodinjstvo, kjer jih v povprečju stanuje sigurno več je res norčevanje iz občanov. Od milijonskih "vlaganj" v drvarnico (kdaj bo kakšno finančno poročilo?), mestno središče, začela bi se naj obnova gradu bi znesek nabave boljših mask in to za vsakogar v naši občini, bila kaplja v morje.
Dragi župan, razen, da je občina spet stran vrgla nekaj tisočakov ali desettisočakov (pa kaj to tebe briga, saj ni tvoj denar?) neke druge škode itak ni. Kdor je dal nekaj za svojo varnost, si je že prej nabavil nekaj uporabnega. Izgleda, da v naši občini ne velja rek: "kdor hitro da, dvakrat da!"
Zdaj samo čakam odziv "povezanih" v smislu, da nismo nikoli zadovoljni! Tudi ne, ko se nam kaj da!

In reply to by Lentus1

bron (ni preverjeno)

"Vsako gospodinjstvo je prejelo po eno zaščitno masko." Kot prvo je to skoraj nič. Kot drugo pa, žal je tudi to nič: "Zaščitna mask je pralna do treh pranj na 30° Celzija, namenjena pa je enkratni uporabi ob najdaljšem priporočenem času nošenja tri ure." Torej, če npr. 4 živijo kje in se dobi le 1 maska, je že zgrešeno, to drugo pa totalno, saj se zelo hitro lahko vrže in si že spet brez. Torej je absolutno stran zmetan keš. Res ne vem kje je imel glavo ta župan tako kot tudi lendavski, ki je naročil najcenejše in tudi najslabše. Če že hočejo pomagati župani, naj pomagajo kot treba, da zadeva res ščiti, ne pa da je zgolj za okras, da pobere čim več pohvale (v tem primeru pa realno grajo). In če so toliko omenjali tudi obvezno rabo rokavic, to bi tudi lahko dali. Seveda pa si morajo prej v svojih glavah poštimat zadeve naši dragi ministri ter drugi sodelujoči kot je NIJZ kaj sploh naj bi se delalo, ne da se delajo norca iz nas oz. sebe: "nosite rokavice-ne nosite rokavic". Sicer pa kot že omenjate je že itak prepozno zdaj za to, smo se že znašli drugače - bolje, kar dokazuje, da smo mali narod pametnejši od teh zablojenih gnilih voditeljev.

Antikomunjara (ni preverjeno)

Javsek nigdar san nej srao po tebi ali tou zdaj pa je blamaza na celi crti. Menje skode bi si napravo ce nebi nic poslo, kak pa zdaj ka si poslo tej neuporabne maske. 1 kom na druzino? Mislin wtf? Mi smo stirje. Gda san gnes tou doubo san direkt kuverto v smeti vrgo z masko vrejd. Nej zadosta ka nas vlada v glavo jebe, zdaj de nas se lastni zupan? Do zdaj si nic nej napravo, niti se nejsi dosta oglaso pa san celou mislo ka si bar tij nej nasedo toj masovnoj histeriji, zdaj na konci si pa mogo vse zajebati s temi maskami. Totalno si me razocaro. Nigdar vec te nemo volo salabajzer eden.

Karl Marx (ni preverjeno)

jebeš tako masko
pa še rjava je
kot da b si kdo z njo
rit obrisal

O (ni preverjeno)

Saj za drugo je tak nej ka niti z njof nemreš dihati pa še smrdij ka drek

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

Zuzi (ni preverjeno)

Edino ka je tu dobro, ka je domacin dobo posel, pa se tu si je s to masko lejko vec skode kak koristi naredo, ker neven ce je tou gli dobra reklama za njega.

Jevsek se je blamero in blamera se dale.
Zaj si niti reklame vec nevej narediti...

Maska je nej primerna za vec kak 1x uporabo, zato je v tej namen nemo noso. Vacik pa fala za posiljko in trud tapetnistvi, ka se je ponudilo za to. Enok de ze prav prisla. Magari za fasenek (malo za salo, malo zares).

Maske mo pa dale iskali ger drugje, tiste boukse, kuplene.

Zdravi bojte

Viktor (ni preverjeno)

Še dobro, da imam dve desni roki, se pravi, da sem ene vrste "ezermester", tako da mi sešitje spodobne
maske ni predstavljajo posebnega problema! Se pa "županova" lahko skrije pred njo! Dolgo jo je šival, pa
še to za en D.

butalec (ni preverjeno)

Tak se z naroda norca delati...................... ka je preveč, je preveč!!!

maxxx30 (ni preverjeno)

Nobene maske nismo prejeli... Samo velik račun za elektriko ampak ok, to je Slovenija.....

rollers (ni preverjeno)

Kak nas perejo, tou je več nej rejsan. Neka redno velkoga se v ozadji pripravla ali se pa že dela..... nas so pa navlekli na to ka se ukvarjamo z maskami, rokavicami, razkužili, vohunimo za sousidami, eni druge prijavlamo policiji, pazimo ka nemo prestopili meje občine, cejli masni idemo spat če nas vladni lažnicev Kacin pohali kak smo bili pridni, komaj čakamo ka se nas usmilijo in nan nekše cukerčke vržejo in odprejo par baut, cejli smo v šoki ka nemo smeli na morje, nesmimo več oditi v gostilne pa ne vejme kak dugo še nemo šli, lažejo nan ka v Sloveniji nega zadosti zaščitne opreme, če glih san včeraj iz prve rokej zvedo ka so vojaška skladišča puna zaščitnih mask, eni se ukvarjajo s preživetjon, drugi pa milijonske posle sklepajo z dražvo ali vličejo velke provizije, ogromno lidij je in še bo ostalo brez službe, podjetja do se zapejrala, lažejo nan o ukrepih za pomoč samozaposlenin in malin podjetjon, kažejo nan iz dnejva v den in gda jih dobimo na laži se sploj ne sekejrajo, lažejo dale..... in to nej samo v Sloveniji. V večini Evropskih držav je tak. Ka je lidje z nami naroube ka smo se dali tak nalejci na tou navlejčti? Politiki sprejmemo nekšo odločitev, lažnivec Kacin samo povej ka je tou za našo varnost in je tou dobro za nas..... in sploj več nišče o ton ne dvomi in nišče kritično ne razmišlja o teh ukrepih. Politiki niti več nej trbej razlagati, če so tej ukrepi sploj smiselni in dobri..... glavno ka povejo ka je tou za našo varnost in že se najde en kup opranoglavcov, keri takoj začnejo sami od sejbe tej ukrepe zagovarjati in jih opravičevati. Kama tou pela? Zdaj komaj lejzi iz lidij tisto najslabše in zdaj se komaj pokaže prava nrav določenih lidij..... hudobija, primitivizem, opranoglavost, nevošljivost in zahrbtnost se najbole kažejo v takšnih stresnih sitiacijah. Mislin ka smo kak človeštvo pogrnoli na celi črti in se več nigdar nemo pobrali. Zdaj je že sakšomi jasno ka gda de što ščeo kak koli napraviti ka narod nebi smeo znati je zadosta ka zaženej paniko okoli nekšoga vorusa in cejli svejt se stavi, ljidje se samo še s ten ukvarjajo, v ozadji se pa lejko dela ka se ščej. Preiskus smo opravili z odlično ocejno.

čarni vrag (ni preverjeno)

Pozdravljen med teoretiki zarote. Mogoče do še drugi s kasnim paljenjon gor prišli.

Mirko Papirko (ni preverjeno)

Gda san poštni nabiralnik gor outpro, san najprle mislo, ka mi je Šandor buxo poslo.

Bralec3 (ni preverjeno)

Sem pravkar nekje videl dober predlog, da res vse te maske odnesemo nazaj na občino in jim s tem pokažemo, kaj si o tej potezi mislimo!

ajde sobotainfo (ni preverjeno)

ajde novinari, izvrtajte cene te "maske". ker me resno zanima kelko je jevšek uspel za to ven ličite. Gnes v Hofere najden 3-slojne pralne maske iz 100% bombaža za 4€. Pa če glij nejso medicinsko preverjene jin vseeno 1000% bole zavuplen kak toj krpici z občine.

butalec (ni preverjeno)

Dajte, mejte jajca, pa vsi pošlimo te maske nazaj na županiat!

Vipko
Truplo

Ja, pa jih dobiš nazaj z natisnjenim logotipom občine in napisom: "Z ljubeznijo, povezovalni župan!"

In reply to by butalec (ni preverjeno)

Nacika (ni preverjeno)

Pri nas doma sta se pes Floki in muca Mici zravsala ,keri de mel masko ,da de malo po vesi vandro.

Starejše novice