Foto: Bobo
Občina Moravske Toplice omogoča, da žalno sporočilo v spomin pokojnemu škofu Jožefu Smeju vpišete v digitalno žalno knjigo.

Minulo soboto se je v 99. letu starosti poslovil škof dr. Jožef Smej, doma iz Bogojine, občina Moravske Toplice. Kot je zapisal župan Moravskih Toplic Alojz Glavač, ni bil samo duhovnik, temveč tudi pisatelj, pesnik in publicist ter raziskovalec zgodovine naših krajev. 

"Spomnim se svojih mlajših let, ko je občasno prihajal na razne slovesnosti. To so bile birme, proščenja, pogrebi in druge. Izžareval je neko veliko milino in umirjenost, hkrati s tem pa neverjetno avtoriteto. Že takrat smo slutili, da bo naš gospod škof s svojimi duhovnimi in drugimi darovi prerasel okvire našega kraja in Slovenske okrogline. Spominjam se njegovih nagovorov, v katerih se je že v visoki starosti izkazal z izrednim spominom in lucidnostjo," se ga z izbranimi besedami spominja Glavač.

Digitalna žalna knjiga se kljub pogrebu ne zapira

Pokojnega škofa so pokopali minuli torek v Bogojini, a zaradi epidemiološke situacije le v ožjem krogu. Še pred tem se je od njega poslovila tudi Župnija Murska Sobota s škofom Štumpfom na čelu. V Slovenski škofovski konferenci so sicer sporočili, da bodo pripravili tudi spominsko slovesnost, ko bodo to razmere v državi dopuščale.

V občini njegovega rojstva pa so odprli digitalno žalno knjigo, ki je, kot pravi Glavač, primerna času, saj da lahko na preprost način in brez osebnega stika, vsak zapiše žalno vest pokojniku v spomin. Digitalna žalna knjiga bo odprta dlje časa, ob primerni priložnosti pa bodo zbrana sporočila tudi javno predstavili.
 

Komentarji (2)

PREPOVED (ni preverjeno)

muslimanom !!

lipov list (ni preverjeno)

Žal Bog ga je vzel k sebi leto dni pred stotko.

Starejše novice