Velika noč je eden izmed največjih praznikov, pomemben del praznovanja pa so tudi velikonočne jedi. Na ta dan obložimo mizo z lokalnimi živili.

Velika noč je poleg božiča največji in najstarejši praznik, ki ga kristjani praznujejo po vsem svetu. Velikonočna nedelja je v znamenju bogato obložene mize, kjer ima posebno mesto meso, ki se mu nekateri med postom odrečejo.

Po tradiciji je za veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslavljajo jedi, ki se potem zaužijejo v nedeljo za zajtrk. 

Med tradicionalna velikonočna živila spadajo:

  • Velikonočna jajca ali pirhi, ki simbolizirajo vstajenje oziroma kaplje krvi.
  • Hren, ki simbolizira žeblje.
  • Potica, ki simbolizira trnovo krono.
  • Velikonočna šunka, ki simbolizira Kristusovo telo.

Lokalni ponudniki so za vas pripravili veliko izbiro velikonočnih dobrot

Da bi ob pripravah za praznovanje velike noči uživali ter da ne bi bili pod stresom zaradi nakupov, smo za vas zbrali nekaj predlogov, kje dobiti okusne lokalne dobrote. Podrobneje vam predstavljamo ponudbo BeEko, Kodila Gourmet in Pekarna Omar.

Pri BeEko so pripravili velikonočne dobrote, ki jih lahko najdete v eni košari. Njihova velikonočna košara je sestavljena iz šunke krškopoljskega prašiča, domačega hrena, bio jajc in klobase za kuhanje. Če želite, pa si lahko košaro sestavite sami.

Naročila sprejemajo na mail [email protected] ali pa na telefon 051 680 711.

Njihove izdelke lahko najdete v trgovini BeEko v Vučji vasi 27, v spletni trgovini in v raznih manjših trgovinah po Sloveniji.

Kodila Gourmet že skozi tretjo generacijo ponuja velik izbor najboljših mesnin in tako skrbijo za slogan »Ko veš, kaj ješ«, ki temelji na kvalitetnih surovinah in tradicionalnih postopkih.

Zavedajo se, da na bogato obloženi velikonočni mizi med vsemi dobrotami nikakor ne sme manjkati dobra domača šunka. Tako kot vsi Kodilovi izdelki je tudi velikonočna šunka brez alergenov glutena, laktoze in dodane vode.

Janez Janko Kodila, direktor Kodila Gourmet: »Pri Kodilovih si za velikonočno šunko, prav tako kot nekoč, vzamemo veliko časa, saj jo še vedno pripravljamo po tradicionalnem postopku, s katerim zadržimo sočnost izdelka. In sicer najprej stegno brez kosti natremo s soljo in začimbami.

Razsoljujemo tri tedne in vsak teden šunko ročno prelagamo. Po razsoljevanju šunke dimimo nad odprtim kuriščem z bukovimi drvmi in žagovino. Po dimljenju jih še počasi kuhamo, tako da je danes na trgu velikonočna šunka kot pasterizirana mesnina.«

Izdelke najdete v njihovih trgovinah v Markišavcih in v Ljubljani, v supermarketih Spar Slovenija, Mercator in Tuš ter v njihovi spletni trgovini.

Za več informacij jih lahko pokličete na 02 522 36 00 ali jim pišete na [email protected].

Nasvet: Priprava velikonočne šunke v testu

Ob veliki noči nekateri šunko spečejo v testu. Tudi ta priprava je nekoliko drugačna od priprave nekoč. Šunke predhodno ni treba kuhati, temveč jo le ovijemo v testo za kruh in spečemo. Najboljša je, ko je testo še rahlo toplo.

V družinski Pekarni Omar za vas v času praznovanja velikonočnih praznikov ponujajo dnevno sveže potice (orehovo in makovo), velikonočni kruh in druge domače dobrote (vrtanik, rženi kruh, piškote). 

Za pridih domačnosti in drugačnosti na velikonočni mizi pa lahko pri njih dobite prekmursko gibanico s tradicijo in najvišjo kakovostjo.

Njihove izdelke lahko najdete na sedežu pekarne v Rankovcih 37 in v dislocirani poslovni enoti na Lendavski ulici v Murski Soboti.

Domači velikonočni kruh pa lahko naročite v njihovi prodajalni ali pa pokličete na telefon 041 864 044.

Vsi ponudniki vas vabijo k obisku in vam želijo lepe velikonočne praznike!

Starejše novice