Marsikdo se je prejšnji teden razveselil vladnega odloka, v katerem je med drugim zapisano, da bodo lahko na javnih prireditvah kapacitete zapolnjene do petdeset odstotkov. A na to bo, sploh v Pomurju, treba še nekoliko počakati.

V tem tednu bi svoja vrata za obiskovalce lahko odprle kulturne ustanove, nekateri so se že veselili gledaliških predstav, prav tako se na stadione lahko vrnejo gledalci. 

Gledališča in stadioni bodo samevali še naprej

V primeru Mure bi tako na naslednji tekmi lahko prisostvovalo do 2200 gledalcev, saj je na stadionu 4400 sedežev. A ne bo tako, saj je ob upoštevanju ukrepov polovično kapaciteto praktično nemogoče zapolniti na kateremkoli prizorišču. Tudi gledališča v Pomurju zato ostajajo zaprta za gledališke predstave. V soboškem gledališču Park sicer predvajajo projekcije za šolarje, a največ po en razred naenkrat. Povsem zaprto pa ostaja lendavsko gledališče, nam je potrdil direktor KKC Lendava Albert Halasz.

»Našim abonentom smo dolžni še po dve predstavi. Žal tega ne moremo speljati v tem času, ko lahko na predstavo pridejo samo osebe, ki so prebolele koronavirus, so cepljene ali testirane,« razlaga Brigita Perhavec, direktorica ZKTŠ Murska Sobota.

Nadaljevali bodo, kot bo pogoj PCT odpravljen

Meni namreč, da na tak način njihovi abonenti niso v enakovrednem položaju.

»Vsi niso imeli možnosti, da bi bili cepljeni, nekateri pa se ne želijo testirati. Tako, da bomo s predstavami, predvsem z gledališkimi in koncerti, začeli takrat, ko bo ta ukrep odpravljen«.

A kot trenutno vse kaže, se bodo še načakali. Po novem je namreč pogoj PCT na javnih prireditvah predviden tudi v zeleni fazi. Vendar je Perhavčeva prepričana, da bodo ta ukrep odpravili in da ne bo veljal na prireditvah na zunanjih površinah.

Na tekmi z Domžalami 1000 gledalcev

Se bodo pa vrnitve navijačev ob trenutnih pogojih vendarle razveselili v Murski Soboti, kjer si bo tekmo z Domžalami ogledalo približno tisoč gledalcev.

»Vrnitev na stadione je zagotovo pomembna in pozitivna stvar tako za klube, ki so bili v zadnjem letu brez dobršnega dela prihodkov, kot tudi za igralce, ki bodo imeli dodatno spodbudo, in vsekakor tudi za gledalce, ki so nestrpno čakali ta trenutek,« pravi Jaka Maučec, generalni sekretar NŠ Mura.

Sploh v Murski Soboti, kjer imajo ene najbolj zvestih navijačev, se je to precej poznalo.

»Nogometna šola Mura je bila v letu 2020 prikrajšana za okoli pol milijona evrov prihodkov s strani vstopnin in izkupička na dan posamezne tekme«.

Polovična kapaciteta v vladnem odloku je iluzija

Za varnost bo poskrbljeno, ob vhodu bodo vsem gledalcem izmerili temperaturo, na stadion bodo lahko prišli samo zdravi, ki izpolnjujejo pogoje PCT. Čeprav so se v klubu najprej veselili, da bodo lahko zapolnili vsaj polovico kapacitet, pa se je v vladnem odloku skrivala tudi zanka. Ob upoštevanju vseh ukrepov je to namreč nemogoče. Sta pa nesmiselna ukrepa tako varnostna razdalja kot nošnja maske hkrati.

»Ta ukrep morda nima ravno smisla. Vsi prisotni morajo na tekmah Prve lige Telekom Slovenije nositi obrazne maske, ki so v prvi vrsti namenjene za tiste primere, ko ni mogoče vzdrževati primerne razdalje. Tukaj pa bomo zdaj imeli kar dva takšna ukrepa. Na eni strani zadostna razdalja, na drugi pa še zaščitne maske,« dodaja Maučec.

Polovične kapacitete z obema ukrepoma tako bržkone ne bo možno zagotoviti na nobenem prizorišču in lahko bi dejali, da je petdesetodstotna zasedenost v vladnem odloku zgolj utvara.

Komentarji (12)

lr (ni preverjeno)

najboukše, nej delati, somo od države čakati

GostM (ni preverjeno)

Kdo si bo pa palčko rinil v nos samo zato da bo šel na to, kar je še pred dorbim letom bilo samoumevno?

Ziko (ni preverjeno)

Tisti, ki bo želel. Življenje je treba sprejeti tako kot je, nekateri se ne morete ze eno leto sprijazniti s situacijo, zato pa trpite. Naravna selekcija.

In reply to by GostM (ni preverjeno)

kapka (ni preverjeno)

pa kaj to ona resno, samo jamranje, sem bil prepričan, da so vsaj pet predstav pripravili v enem letu covida

ličinka (ni preverjeno)

Meni je hecen zahtevek, da bi morali zaposleni v gledališčih, kinih, na stadionih itn. preverjati, kdo je bil testiran v zadnjih ne vem 24 urah, če ima potrdilo o cepljenju ... ker vas/nas drugače ne bi smeli pustiti "notri".

Kopriva927392 (ni preverjeno)

Krivosodje smo spremenili v SDSodje! Če si naš, porotniki glasujejo za tebe! Povsod jih imamo!

Pridruži se tudi ti!

Tvoj SĐS!

Kerozin (ni preverjeno)

Ka preveden ka je Perhavčka mislila povedati: ne da se nan delati, pa rajši od doma covid nadomestilo vličemo.

Kak boga je nej enakovreden PCT kriterij? Te naj tisten 3 opranoglavkan ka se neščejo testejrati pač vrnejo premosorazmerni delež, ostali pa lejko normalno pridejo na predstave. Test vela btw 3 dni. Dosta lidi ga ma zaradi posla itak.

3 mesce poslušamo od "kulturnikov" kak nemrejo delati, zaj jin pa ne paše. Se je što od trgovcev buno kda so čez noč trgovke nucale teste, če glih je epidemiološka situacija bijla bokša kak novembra? Nej. Ker so pač v gospodarstvi, in trbej delati. Te odžiralci proračuna pa pač radi doma sidijo. Ajd, če majo muda naj objavijo plačilne za Perhavčevo (tic, Park), Lukačovo na Expanoji, itd. Zadnje pol leta je to vse zaprejto.

Zaprimo muslimane (ni preverjeno)

24ur/novice/slovenija/jansa-muslimanska-skupnost-s-podporo-teroristom-dela-veliko-napako

In reply to by Kerozin (ni preverjeno)

prdni lujza (ni preverjeno)

zato ker so bogi bodo ostali zaprti mi pa bomo plačevali in poslušali njihovo jamranje naj spizdijo z naše države kjer jim bo bolje v čudežno deželo narnije

rešeto (ni preverjeno)

Doživotna direktorica .Ne vem kdaj in kaj ,dela non stop je ne cesti po varaši plača pa ide in to redno

1 (ni preverjeno)

rešeto Ka ap te tij delaš či tak se znaš ge una odi.

In reply to by rešeto (ni preverjeno)

rešeto (ni preverjeno)

1 odin po cesti pa j+++m radoznale

In reply to by 1 (ni preverjeno)

Starejše novice