Foto: Jure Banfi
V oddaji Iz našega studia na TV Idea, sta bili gostji Natalija Kreft iz Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ter Helga Lukač, vodja regionalnega promocijskega centra Expano.

Tokratna oddaja je temeljila na besedi »zeleno«. Mestna občina Murska Sobota je namreč pred kratkim dobila prestižno priznanje »Green destination«, center Expano pa »Green key«. 

Priznanje »Green destination«

Priznanje podeljuje Slovenska turistična organizacija. Mestna občina Murska Sobota je s tem ena izmed 58 destinacij v Sloveniji pa tudi četrta v Pomurju.

»Za Mestno občino Murska Sobota je ta postopek peljal ZKTŠ Murska Sobota. Tako, da ideja o tem in želja, da bi se nekako vključili v to shemo, je vzklila že dobri dve leti nazaj,« pravi Natalija Kreft iz ZKTŠ.

Da so lahko pridobili to priznanje, je bilo potrebno izvesti tudi anketo med občani in turisti.

»Anketa med občani je bila zelo zanimiva zato, ker dobimo res vpogled v to, kaj se doma dogaja. Oni vseeno tukaj živijo,« še pravi Kreft. 
 

Na projekte vplivala tudi epidemija

Omejitve so zelo otežile minulo leto, tudi pri organizaciji stalnih dogodkov, ki krasijo Mursko Soboto. 

»Tudi pri 'Sočni vilici' je bilo kar nekaj 'vrvic', ki so nas omejevale. Zato si letos želimo, da tega ne bi bilo,« še izpostavi. 

»Green key« za Expano

Tudi regijski center Expano je v sklopu tega pridobil prestižno nagradno imenovano »Zeleni ključ«.

»Zeleni ključ za Expano pomeni veliko priznanje, saj nakazuje, da res delujemo v tej smeri, da smo trajnostni, okoljsko odgovorni in pa tudi družbeno,« pravi Helga Lukač iz regijskega centra Expano.

Lukač še poudari, da je za pridobitev tega priznanja bilo potrebno zadostiti številnim merilom in izpolnjevati številne standarde. Ti po eni strani izgledajo enostavni, pa vendar je bilo potrebno vložiti kar nekaj truda. 
 

Dogodki v prihodnje

Na Expanu si v prihodnje seveda želijo tudi dogodkov. V preteklem letu so namreč tam bili načrtovani »Soboški dnevi« pa so na žalost tudi ti zaradi slabe epidemiološke situacije bili odpovedani.

»Načrtujemo dogodek v maju, to je 'zmajarski festival', ki bo potekal deloma ob Expanu deloma pa na letališču.

Največji dogodek pa bo zagotovo septembra, in sicer 'Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni'«, še doda Lukač.

Več o dogajanju ter priznanjih pa si lahko ogledate v videoposnetku. 
 

Starejše novice