Minuli ponedeljkov večer se je v Lendavi in okolici širil obupen smrad, zaradi katerega so morali posredovati celo župan Janez Magyar, inšpekcijska služba in policija. Kaj se je dogajalo?

Neznosen smrad je razburil številne Lendavčane, ki so se s klici obrnili na župana in policijo, v središču Lendave pa je bilo moč opaziti vsaj dva traktorja s priključenimi cisternami za gnojevko, ki sta iz razvpite bioplinarne vozila sporne odpadke. Kot nam je dejal lendavski župan Janez Magyar, je tudi on, kot prvi sosed bioplinarne vohal močan smrad.

"Proti večeru je bil smrad neznosen, dobival sem številne klice občanov, da naj bi smrdelo v Slomškovem naselju, Dolgi vasi in v tamkajšnji okolici. Občani so zadevo prijavili tudi na policijo, ki nas je po uradni dolžnosti obvestila, kaj se dogaja," pravi Magyar, ki je razočaran, da je nov lastnik bioplinarne prekršil dogovor, ki ga je sklenil z lokalno skupnostjo. 

Janez Magyar, FOTO: Mediaspeed

Zadevo preverjajo pristojni, občina bo zaščitila okolje

Sedaj so na vrsti pristojne institucije, ki bodo preverile, ali je dejansko prišlo pri odvozu snovi v naravo do kaznivega dejanja. Kot pravi Magyar, so del posebnih odpadkov že v aprilu odpeljali na Cerop, ostalo pa je bilo namenjeno na Madžarsko.

"Vse je bilo ok, vozili so na Cerop, na Madžarsko, do trenutka, ko so začeli voziti te odpadke na njive," pojasnjuje in dodaja, da je takrat šel na bioplinarno in pooblaščencu lastnika dejal, da bo občina to nedopustno dejanje s vsemi silami ustavila, če ne bodo sami prenehali.

To se je vendarle zgodilo, predstavniki bioplinarne so priznali napako in se strinjali, da prenehajo z odvozom odpadkov na njive.

Kot nam je dejal zastopnik lastnika, katerega sicer ni v Sloveniji, se je izvajalo čiščenje in odvoz fermentorjev, dela pa so trenutno zaustavljena. Lendavski župan še pravi, da se strinjajo s sanacijo bioplinarne, saj gre za ekološko bombo, ampak ne na način, da se odpadke odnaša v okolje lendavske občine.

"Tudi v občinskem svetu smo sprejeli sklep, da ne bomo dovolili ponovnega izigravanja zakonov in okoljskih predpisov, da bi v bioplinarni uporabljali sporne surovine, ki bodo obremenjevale okolje celotne Lendave z okolico," še zatrjuje Magyar.

Bioplinarna sicer deluje na principu predelave rastlinskih odpadkov v bioplin, ki poganja motorje na notranje izgorevanje, ti pa nato prek generatorjev proizvajajo elektriko.

Bioplinarna v naselju Trimlini

Kdo je pravzaprav lastnik bioplinarne?

Tudi to je zavito v tančico skrivnosti. Glede na javno dostopne podatke, gre za podjetje Egytec Energy, ki je v 100-odstotni lasti Mohameda Fekry El-Saidya z naslovom v Belgiji, podjetje pa ima sedež oziroma bolje rečeno poštni nabiralnik, na naslovu Stegne 35 v Ljubljani.

Na tem naslovu ima sicer po javno dostopnih podatkih sedež 196 podjetij, med njimi tudi podjetje Ecos Invest Jožeta Pavlinjeka. Belgijec je na slovenski trg vstopil s prevzemom podjetja Jarboclean d.o.o., ki je bilo ustanovljeno le dva meseca pred njegovim lastniškim prevzemom in preimenovanjem v Egytec Energy, podjetje pa je kmalu zatem v stečajnem postopku podjetja Ecos d.o.o. za 600 tisoč evrov  kupilo bioplinarno z zemljišči, sončno elektrarno na zgradbi ter kmetijsko zemljišče in stavbno pravico na kmetijskem zemljišču v Šalovcih. 

Nezavezujoče ponudbe za nakup bioplinarne je pred tem oddalo sicer devet ponudnikov, ki so ponujali bistveno višje zneske od 600 tisoč evrov, toda prodaje, o kateri je glavno besedo imela hipotekarna upnica banka Raiffeisen Landesbank Steiermark, takrat ni bilo. 

Iz Odvetniške pisarne Nanut stečajnega upravitelja Matjaža Nanuta, ki upravlja stečaj Pavlinjekovega podjetja Ecos d.o.o., pa so nam na naša vprašanja glede prodaje odgovorili le, da "so vsi podatki v zvezi s prodajo, ki so javni, objavljeni na spletnih straneh AJPES, in da je bil postopek prodaje voden kot običajno, v skladu z ZFPPIPP, soglasji sodišča in po posvetovanjih z ločitvenim upnikom".

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kuntakinte (nepreverjen)

... Pavlinjeki domou gnojšnico smrdečo odpelati ...

Gostjeg (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka ti ne vejse stete. Pavlinjek v bioplinarni ne dela ze dvej lete

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... dobro prečitaj ... nouvo ustanovlena firma ... po dvej mejsecaj dol küjpi Pavlinjekovo firmo ... štera po prevzemi ide v stečaj ... ja ge so pa pejnezi od kupnijne ... "uzela jih magla" ... ... ...

In reply to by Gostjeg (nepreverjen)

Malo čuden (nepreverjen)

Odkupiš sam od sebe preko "slamnatega" novega človeka. Plačaš sam sebi, državi pa davek. In vlečeš isto politiko dalje.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

stric feri (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kaj z nekim Pavlinjekom bluziš??? Kaj nisi pismen. Lastnik je podjetje iz Belgije. Kaj ti tu ni jasno ????

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... vijdin ka ne razmiš ... Pavlinjek je omenjeni v članki ... či bi v članki böu omenjeni stric feri ... bi v konteksti omejno pač strica ferija ... v ton prevzenon posli ide preprousto za pranje pejnez ... ka ti od toga neje jasno ...
... kama pa što gnojšnico vozi je pa drüjga stvar ...

In reply to by stric feri (nepreverjen)

šalovčar (nepreverjen)

Ja ka je pa te to ,če so vozili .Pred 30 leti je vsak imel po vaseh živino in so gnojšnico vozili na njive in se nišče nej buno .Končno pa tak znamo kak je v Lendavi in ljudje kaki so in celo govorijo tuji jezik tak ,da če malo vohajo njim ne bo nič

mainman

Problem je da se je gospoda preselila na vasi, in tile prišleki zdaj mislijo da se morajo kmetje njim prilagoditi. Torej družine, ki so že stoletja na vasi se naj prilagajajo gospodom, ki so se nekaj let nazaj privlekli na vas ker je tole trenutno moderno. Lendava in okolica je pa tako ali tako že na pol madžarska, kar je sramota za nas slovence.

In reply to by šalovčar (nepreverjen)

enaaa (nepreverjen)

Vonj gnoja zdrave rejne živine je povsem drugačen od smrada odpadkov iz bioplinarne. Tudi sicer sta to bistveno drugačni dejavnosti. Z bioplinarnami se uničuje njive, vsako leto se na istih površinah intenzivno prideluje koruza, ki ni namenjena prehrani. Pravi kmet tega ne bi nikoli delal, bioplinarne so pa nek zavoženi biznis, ki pa očitno itak deluje samo s takim "čaranjem" kot se dogaja v Lendavi.

In reply to by mainman

olegg (nepreverjen)

mi vsaj znamo še druge jezike, vi pa še pravilno slovenski ne veste. in kolikor več jezikov veš, več vrediš. sicer pa so potem tudi italijani, hrvati, avstrijsci..sramota za slovenijo? konj!

In reply to by mainman

Gost5 (nepreverjen)

Eno je znanje drugih jezikov, drugo pa prodaja duše kot to vi delate.

In reply to by olegg (nepreverjen)

hmm2 (nepreverjen)

Jaz vam želim da v Šalovcih čim prej zaženejo bioplinarno nato pa javi kako ljudem deluje to na imunski sistem. Ne boš verjel, meni se je naslednji dan imunski sistem čisto porušil. Saj boste videli kako je to še preden boste dobobra vdihnili.

In reply to by šalovčar (nepreverjen)

Sobočanec123456789 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dušili so se v vaši pizdi materini tej blesavemu lendavskemu folku ne paše nič boljše bi blo da pi jih fuknili nekam v pizdu mater gnilit meso jim ne smrdi itak sfinja se kota v dreku kura kopa v dreku jace spadne iz kurje riti pa je dobro budalo prefuknjen gospodske pizde. Pa me lahko zdaj blokirate lep dan se dalje

Loppmk (nepreverjen)

Ne glede na vsebino, ki jo mlatiš, obnašati se ne znaš in vzgojili te niso v strpnega odraslega človeka.

In reply to by Sobočanec123456789 (nepreverjen)

Sobočanec123456789 (nepreverjen)

Ti si tak glup kot si prefinjene pičke

In reply to by Loppmk (nepreverjen)

Školnik (nepreverjen)

Joj joj kaj pa če pride Veliki Organ in bo smrdelo ? joj joj

čarni vrag (nepreverjen)

To gvušno smedi evropski klubski prvak v tekvandoju.

uuuu (nepreverjen)

Kolikokrat vam moramo povedati, da to ni noben bio, ampak navadna plinarna, ki onesnszuje okolje in vse so take. Več nafte porabijo kot ustvarijo elektrika.

Rtvslo (nepreverjen)

V prihodnjih dneh pričakujem protest ljubljanski naravovarstvenih aktivistov na kolesih. ČAKAMO.

Školnik (nepreverjen)

Te se pa Veliki Orban na staron biciklinom pripela!

In reply to by Rtvslo (nepreverjen)

12 (nepreverjen)

Bodo pristojni koga aretirali?

Sobočanec123456789 (nepreverjen)

Že so

In reply to by 12 (nepreverjen)

stric feri (nepreverjen)

Kaj se bunite??? Še sedaj se vozi gnojevka po njivah marsikje pa nihče nič. Malo napačen veter je pihal pa so že se dušili. Uboščki.

Da ni bilo župana, ki je ustavil vse to bi se pol Prekmurja zadušilo in bi spet vlada razglasila epidemijo in namesto zapore na občine bi naredila zapore na ulice. Ljudje ša po kruh ne bi mogli.

Negdo,ki vse vé! (nepreverjen)

Kdo pa je ta zastopnik? Ni to Sekolovnik iz Satahovec,ki je znani predvsem z svojimi idiotskimi dejanji v vasi in bližnji okolici? Naj bi bil univerziltetni diplomirani inženir kmetijstva pa vprašanje če ima končano srednjo šolo- cela familija znana po ponarejanju diplom. Sobota info to malo preverite.

Gost23232 (nepreverjen)

Kazen tak ka de se smodilo...

Sobočanec123456789 (nepreverjen)

Ja kazen so dobili doživotni zapor

In reply to by Gost23232 (nepreverjen)

stric feri (nepreverjen)

Pa kaj če smrdi

Poglejte po komunistih smrdi že 70 let
pa se v murskoj soboti niko ne sekira

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice