Slika je simbolična.
Pred tremi leti v Sloveniji potrdili prvo okužbo s koronavirusom.

Na današnji dan pred tremi leti so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, in sicer pri Ljubljančanu, ki je pripotoval iz Maroka prek Italije v Slovenijo.

Doslej so v Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje potrdili preko 1.329.000 okužb, a po treh letih virus zaradi spremenjenih okoliščin na vsakdanje življenje skorajda nima več vpliva.

Prvi okuženi v Sloveniji je 4. marca 2020 obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je glede na vidne znake obolelosti napotil na infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer so mu odvzeli bris. Rezultat na okužbo je bil pozitiven, bolnika pa so skladno z vnaprej določenim protokolom tudi hospitalizirali.

Epidemiologi so takrat ugotovili, da je bil prvi okuženi v Sloveniji v stiku z 19 sopotniki na potovanju v Maroku, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. V zdravstvenem domu na Viču je bil v stiku s sedmimi osebami.

Drugo in tretjo okužbo s koronavirusom so v Sloveniji nato potrdili pri osebah, ki sta s prvim okuženim potovala po Maroku. Dan po prvi potrjeni okužbi je skupno število potrjenih okužb v Sloveniji naraslo na šest.

Prva Slovenca, okužena s koronavirusom, sta bila sicer februarja 2020 potnika ladje Diamond Princess, a sta okužbo po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem.

Epidemija je bila v Sloveniji prvič razglašena osem dni po potrditvi prvega primera.

Ob tem se je zaprlo javno življenje v državi, tako so bile več mesec zaprte šole, nenujne trgovine in storitvene dejavnosti, v državi pa je nekaj časa veljala omejitev gibanja ljudi na občine prebivališča.

Kasnejše valove epidemije je nato med drugim zaznamovalo občasno omejevanje gibanja na statistične regije in občasna nočna omejitev gibanja.

Prvi covidni bolnik je v Sloveniji umrl 14. marca, bil je oskrbovanec metliškega doma za starejše občane. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je doslej v Sloveniji umrlo več kot 9100 oseb, ki so jim v 28 dneh pred smrtjo potrdili okužbo s koronavirusom.

V Sloveniji je doslej s prvim odmerkom cepljenih nekaj več kot 1.267.000 oseb, z vsemi pa skoraj 1.224.000.

Konec leta 2021 je začel veljati zakon, po katerem so tisti, ki so utrpeli hude posledice zaradi cepljenja proti covidu-19, ali svojci umrlih zaradi cepljenja upravičeni do odškodnine. Ministrstvo za zdravje je po poročanju Dnevnika doslej prejelo 105 odškodninskih zahtevkov. Petčlanska komisija zdravnikov, ki ugotavljajo morebitno vzročno povezavo, je doslej mnenje podala v petih primerih, odškodnine še niso bile izplačane, saj zadeve še niso pravnomočne.

Zaradi spremenjenih okoliščin je konec februarja letos posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje prenehala z delom. Bolezen covid-19 je obvladljiva z obstoječimi sistemi, je takrat poudaril nekdanji vodja skupine epidemiolog Mario Fafangel.

Koronavirus je izbruhnil konec leta 2019 v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei. Žarišče izbruha naj bi bila tržnica z ribami in živalmi, kjer se je virus razširil z živali na človeka. Že kmalu po izbruhu okužb s koronavirusom so se sicer pojavila ugibanja, da naj bi virus ušel iz laboratorija na Kitajskem.

To je v najnovejšem poročilu urada nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti Avril Haines ocenilo tudi ameriško ministrstvo za energijo. Peking je poročilo že obsodil in Washington pozval, naj preneha politizirati vprašanje izvora covida-19.

Komentarji (10)

tt34t4t43t4 (ni preverjeno)

Vsi znamo ka je tej kovid globalen NATEG I PREVARA!

sava (ni preverjeno)

Potrdili okužbe brez kakšnih koli standardov. Virusa še zdaj nišče neje dokazo, majo pa njegov genom? Napravili cepivo, kero ne prepreči prenosa, cepleni zbolevajo še za stranskimi učinki. V najbole preceplenih državah majo po 30% večjo smrtnost med mladimi. Sami uspehi.

326 (ni preverjeno)

Kitajska naj plača za to celemu svetu, kazen mora biti za te nesramne potuhnjence. Barabe!

VRAN (ni preverjeno)

Ja, od Amerigosov financirani laboratoriji na Kitajskem!! Glavni "reševalci krize" so globoko sokrivi ! Fauci, Von der Lajdra,.... Kakšna bo kazen?? Verjetno Nobelova nagrada

In reply to by 326 (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Epidemija je pokazala, da je janez Janša duševni bolnik in spada na zdravljenje v primerno ustanovo.

. (ni preverjeno)

Za zdravljenje je že zdavnaj prepozno.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Pred epidemijo ni bil nič boljši!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Nekje sem brala, da cepivo proti kovidu ni v resnici cepivo proti kovidu ampak nekemu drugemu virusu, ki ga se planirajo spraviti med ljudi. In kdor se ni cepil v casu korone bo slej ali prej krepnil 😝

Haarpediem (ni preverjeno)

Vse so to dobro znali vsi 'naši' političari ali po domače povedano naši pohlepni Izdajalci...
Niti en izdajalec v parlamentu ni dal izjavo da se ne ite cepiti, vsakši van je pravo ite se cepiti, sami pa so dobili placebo in nemajo nobenih težav (dale kradejo naš denar)
Zaj pa lejko vsem totin Izdajalcon se zahvalite in upam da ste si zaj končno ednouk napravili sliko, za koga se tile pohlepni Izdajalci žrtvujejo...Njim se jeb. za nas,njim je samo vaš denar pomemben in Nika drüjgoga. Zbüdi se več ednouk ti butast izkoriščeni narod od hlapcov!!! 🙏

enkmet (ni preverjeno)

To sem že takrat napiso, ka je virus izpuščen iz laboratorija samo, kdo pa posluša kmeta ... politiki in doktori pa CEPITE SE ... CEPITE SEEEEEEE. Sedaj pa mladi cepci (cepljeni) umirajo. Seveda to bo prišlo v javnost za 3-4 leta tako kot sedaj za IZPUŠČENI VIRUS.

Starejše novice