Zaradi presežne količine krompirja se je leta 2017 kmetija Kolenko odločila, da se bo poiskusila v pridelavi krompirjeve vodke. Recepturo so pilili do te mere, da je ta na tokratnem mednarodnem ocenjevanju žganih pijač v Londonu prejela zlato medaljo.

»To je bila nepopisna sreča« se spominja Matej Kolenko, ko je krompirjeva vodka, ki jo prideluje v Črenšovcih, na mednarodnem ocenjevanju žganih pijač v Londonu prejela največji uspeh – zlato medaljo v kategoriji vodk. 

»Ko smo izvedeli rezultate, je bilo prvo, kar smo storili, da smo nazdravili s pravo domačo Kolenkovo krompirjevo vodko,« pove Matej Kolenko s kmetije Kolenko.

Tako je krompirjeva vodka iz Črenšovec izmed 4000 vzorcev iz 86 držav na tekmovanju požela največ slave. A ne samo to. Poleg zlatega odličja si je prislužila še eno priznanje. 

»Na tistem tekmovanju imajo posebno skupino mešanje vodk s pijačami in tudi tam smo osvojili bronasto medaljo,« še doda Matej. 

Drag in zahteven postopek proizvodnje

Največ vodk je narejenih iz koruze ali žit, Matej Kolenko pa je eden izmed redkih v svetu in edini v Sloveniji, ki prideluje krompirjevo vodko, katere proizvodnja je izjemno draga in zahtevna. Začne se že s pravilno izbiro sorte krompirja. 

»Potem s samo agrotehniko na poljih, ko krompir doseže določeno starost, se izkoplje, opere in melje, potem gre v fermentacijo. Krompir štirikrat žgemo, da dobi svoj specifični okus,« nam zaupa Matej. 

Krompirjeva vodka ima mehak svilnat okus, kar se posebej ceni pri krompirjevi vodki, ostale vodke, ki so narejene večinoma iz koruze ali žit pa imajo bolj trd okus, nam še pojasni Matej.

Kar 18 kilogramov krompirja za en liter vodke

»V povprečju se za eno steklenico krompirjeve vodke porabi 18 kilogramov krompirja, ker je to zelo cenjena vodka, zelo zapleten postopek,« še doda.   

Butična proizvodnja vodke

Zaradi dragega in zahtevnega postopka pridelave krompirjeve vodke na trgu stanejo od 60 do 80 evrov. Edino slovensko krompirjevo vodko pa boste lahko za 60 evrov dobili v šunkarni Kodila v Ljubljani in Markišavcih ali kar na Kolenkovi domačiji. 

»To je izključno butična proizvodnja vodke in tudi v prihodnosti bo ostala butična proizvodnja,« nam zatrdi Matej iz Kmetije Kolenko.  

Na letni ravni tako pridelajo do 500 litrov vodke, njihov največji trg pa je trenutno tujina. Ker pa v zadnjem času beležijo veliko povpraševanja iz Amerike, si želijo, da bi se razmere s koronavirusom v svetu čim prej polegle, da bi Kolenkovi iz Črenšovec svojo vodko kmalu lahko izvažali tudi v Ameriko. 

Komentarji (7)

Josep (ni preverjeno)

Čistitke,odlična vodka

krumplin (ni preverjeno)

Te pa zaj nemo več krumple jeli ?

p3p (ni preverjeno)

Kda de degustacija , ka mo prišli, zdaj mo namesto drage vodke geli krumple učinek isti?

wqw (ni preverjeno)

Vodka men

kaloapt (ni preverjeno)

Tradicionalno žito za izdelavo vodke v vzhodni Evropi je še danes rž. To je najboljša surovina. Iz rži izdelana vodka ima mehak, nežen in lahko sladek okus. V zahodnih državah se uporablja po navadi pšenica ker je cenejša in na razpolago v ustrezno velikih količinah.
V Ukrajini se že stoletja uporablja za izdelavo vodke krompir. Okus je težji in opaznejši kot pri vodki iz žita.

kinley (ni preverjeno)

Probam ob priliki, piva že imam vrh glave.

antialkoholik (ni preverjeno)

ja vepa z ten de nan uspevalo, alkohol, to je glavno nej pijanci?

Starejše novice