FOTO: SBMS
V Splošni bolnišnici Murska Sobota je po sedanjih podatkih glede na število prebivalcev največ hospitaliziranih bolnikov, obolelih za covidom-19.

Zdaj imajo 124 bolnikov, od tega 15 na intenzivni negi. Odgovor na vprašanje, kako naprej, so danes iskali skupaj z državno sekretarko za področje zdravstva v kabinetu predsednika vlade Jelko Godec, rešitev pa vidijo v vključevanju drugih bolnišnic, so sporočili iz bolnišnice v sporočilu za javnost.

Godčeva pohvalila osebje in vodstvo

Državna sekretarka Jelka Godec je ob tem pohvalila zdravstveno osebje in vodstvo bolnišnice, ker se, čeprav težko, zelo dobro spopadajo s covidnimi razmerami. Pohvalno za to bolnišnico je po njenih besedah predvsem to, da se kljub manjšemu načrtovanemu številu postelj trudijo povečati zmogljivosti, saj jih imajo namesto predvidenih 95 zdaj že 126.

»Obolelost v tem delu Slovenije je zaznavno povečana. Upajmo, da se bodo lahko dogovorili za prerazporeditve kadra tudi iz drugih javnih zdravstvenih zavodov,« je po srečanju povedala Godčeva.  Ob tem pa upa, da se bodo z dodatnimi pozivi odzvali tudi koncesionarji ter priskočili tudi tisti, ki še oklevajo, ali bi kader prerazporedili v bolnišnico.
 

Čakajo jih težki dnevi

Po besedah direktorja bolnišnice Bojana Korošca bo v prihodnjih tednih zelo težko, ker bo število najtežjih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego in respiratorje, še naraščalo. 

»Državna sekretarka je dobro poznala številke zadnjih dni, ko smo na robu zmogljivosti in imamo polne postelje s težkimi bolniki. Rešitev je edino v možnosti, da se tudi druge bolnišnice vključujejo v reševanje tega »presežka« bolnikov, sicer pa preproste in hitre rešitve ni,« ugotavlja Korošec. 

Grabar vzroke vidi v specifičnosti Pomurja

Strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar pravi, da bolnike še naprej sprejemajo, vendar pričakujejo sodelovanje drugih bolnišnic. 

»To za zdaj dobro teče, večja težava je pri odločitvi, katere paciente lahko vozimo drugam, pa tudi odprtje negovalnih zmogljivosti, ki nam jih trenutno zagotavlja bolnišnica Ormož. Te bi nam prišle zelo prav, skupaj s temi rešitvami in z možnostjo dodatnih postelj pri nas pa bomo poskrbeli z vse, ki potrebujejo hospitalizacijo, je povedal Grabar. 

Vzroki za največji delež hospitaliziranih med obolelimi so po njegovi oceni specifičnosti Pomurja, ki se kažejo v socialni problematiki in ekonomski šibkosti, vsi problemi v zdravstvu, ki so se nakazovali že prej, pa so zdaj tako daleč, da pač kažejo to sliko in zahtevajo takšno stopnjo hospitalizacije. Strokovni pristop in kriteriji za hospitalizacijo so namreč praktično enaki  povsod v Sloveniji. 

V soboški bolnišnici sicer zagotavljajo postelje za 16 najtežjih pacientov, vendar, kot pravi Grabar, še zmeraj zagotavljajo varno obravnavo vsakemu, ki se mu stanje poslabša.

Kadrovska problematika 

V bolnišnici je od 1136 zaposlenih trenutno 95 pozitivnih na novi koronavirus, 11 zaposlenih se je že vrnilo na delo. Zaradi bolniškega staleža pa je dodatno odsotnih še 177 zaposlenih, od tega 58 s področja zdravstvene nege, le-teh pa tudi najbolj primanjkuje, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarji (15)

koronček (ni preverjeno)

eni sobočanci pa še itak tirajo ka je covid laž-takše bi trbelo pelati malo na izlet po covid odelku

100-100 (ni preverjeno)

Naša bolnica je med fsemi bolnicami v Sloveniji najbole prostorsko zriktana. Je pa tüj istina ka je med fsemi bolnicami v Sloveniji ena izmed najslabše plačanij. Zakoj pa je tak, zatou ka je v zgodovini sigdar tak bilou ka smo Prekmurci sigdar bili menje vredni.

Ajaj77 (ni preverjeno)

Ka ti hasne ka je zriktana, ka ti hasnejo aparature taksne in drugacne ce nega ljudi, ka bi delali z njimi...

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

100-100 (ni preverjeno)

Ja, maš praf, samo vsi smo rajši na toplon, čiston, lejpon kak pa inačišnom.

In reply to by Ajaj77 (ni preverjeno)

falafel jufka (ni preverjeno)

Pa ka ste nouri..... prvo majo 30 bolnikov pa so na robu zmogljivosti, te majo 60 bolnikov pa panika ka so na robu zmogljivosti, potem spet 90 bolnikov pa malo v nezavest ne kaplejo od preobremenjenosti pa roba zmogljivosti.... zdaj majo 120 bolnikov pa so ponovno na robu zmogljivosti... malo je tou zdaj že redno smejšno.

C19 (ni preverjeno)

pohvala od te sekretarke pa rejsan nema nikše teže!! pojma nema o zdravstvu. JJ ovce pa se slikajo.

zdenkaa (ni preverjeno)

Jaz sem tudi prehlajen in imam vročino vsako leto pa ne grem k doktorju saj me pa tam ne bodo pozdravili ampak zapravili. Ačiiiiiiihhhh glej ga covid ima. Živeli butalci.

Pazi-pazi (ni preverjeno)

Samo moli boga, ka pri ton ostane. Sploj ne veš kak je te beteg zajebani. San sen ga meu. Vročina, sakša čunta , mišica boli, glava boli, Da se po 10 dnevaj vö skopaš te pa doma gledaš cejlo familijo, trepečeš za stariše, deco, kak se mantrajo.

In reply to by zdenkaa (ni preverjeno)

tipično (ni preverjeno)

Naša familija tudi skoz dala covid..na pljuča ti vdari tak če bi kronični kadilec bil pa sem nekadilec.
zaj pa že 3 keden kašlamo.ali boukše tou kak da te zakeli v postelo ka misliš ka več gor ne staneš!!!
pa san nej vrvo v 1.valu v covid

In reply to by Pazi-pazi (ni preverjeno)

lolek321321 (ni preverjeno)

ja ziher bolniki kaki laž jaooo sam zlo čudno da zdj ni raka, angine, običen prehlad in itd država še nima dovolj keša ker kdo je do zdj kupoval maske al razkužil.....nihče razen bolnic in zdravstvenih domov zato pa delajo tako paniko

rile (ni preverjeno)

Malo se zvečer pelajte po vasaj in mesti,feštajo se družijo po stanovanjih in garažah (po domače ,Malo jim je mar za sodržavljane)

Maska. . (ni preverjeno)

Kaco dva..........🖕🖕

In reply to by rile (ni preverjeno)

Herman (ni preverjeno)

Enostavno povedano - preci je prehlada.

nacioddelek (ni preverjeno)

V imenu covida so se na infekciji v ms že pol leta praskali med nogami in niso delali nič. Sestre niso niti vedele, kje leži kakšen pacient. Nepokretnih niso dvigovali ampak jih puščali v lastnem dreku in urinu. Vem za primer, ko je pacientka 6 dni bruhala, lečeči zdravnik pa o tem ni imel pojma. Na koncu je umrla z ranami po celem telesu. No ja. Upam, da zaradi stresne situacije pocrkate in da ta oddelek izbrišemo za vse večne čase. Oddelek, ki je primerljiv z oddelkom Mengeleja nekoliko severneje v Evropi v drugi svetovni vojni. Samo Mengele je svoje paciente spoštoval do te mere, da jim je lajšal bolečine. Tile pod vodstvom veleumnega Pala ne delajo niti tega. Ko zbolite, bejžte od soboške infekcije in šarlatanov zaposlenih na tem oddelku čim dlje vstran. Nepokretne paciente pa dajte prestavit v drugo bolnišnico. Pa naj stane kar hoče.

Kermit (ni preverjeno)

Eni pa bi res lahko šli domov samo morajo biti številke velike za statistiko

Starejše novice