Ne govorijo v polomljeni slovenščini ali v srbohrvaščini s kakšno slovensko besedo, ampak zgolj in samo srbohrvaško.

Naleteli smo na razpravo o pekarni v ljubljanskem blokovskem naselju, kjer zaposleni s strankami menda ne govorijo slovensko, temveč izključno srbohrvaško. 

Oseba ni razkrila, za katero blokovsko naselje oziroma pekarno gre.

14. člen Zakona o javni rabi slovenščine sicer pravi:

»Vse pravne osebe zasebnega prava in fizične osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost poslujejo s strankami na območju Republike Slovenije v slovenščini. Kadar je njihovo poslovanje namenjeno tudi tujcem, se poleg slovenščine lahko uporablja tudi tuji jezik.«

Nadzor pri rabi slovenščine pri poslovanju s potrošniki izvaja Tržni inšpektorat Republike Slovenije.

Komentarji (16)

Cloc (ni preverjeno)

saj pa je 3/4 prebivalce v lj bosancev, ni to edini primer. ja, ja, niti lj več ni kar je bila in za nič me ne bi spravili tja živeti.

….. (ni preverjeno)

V Ljubljani na splosno nisce ne guci Slovensko. Se tisti ka so rojeni v Sloveniji in so Slovenci, raje pricajo, ker se njin zdi to kul. Cez 15 let, pa do se vsi drli Alah Ahbar, pa te se se njin kolcalo po pricanji :)

🤣 (ni preverjeno)

Prinas, pomale nede nika nace. Markasto so zavzeli Albanci in Bosanci, ker zdaj ze zacajo migrerati se na Goricko. Torej? Ka nas caka? 🤣 sicer pa…. Tudi v nasi pekarni ne gucijo Slovensko, majo pa zato dober burek po solidni ceni in me boli rit, ce mi ga oda Pišta ale Ljubomir Ićević

Toporišič (ni preverjeno)

Tudi v novi pekarni Arena v MS pek ne govori in niti ne razume slovenščine, samo albansko. Kako je dobil delovno dovoljenje, a ni pogoj znanje slovenskega jezika vsaj do nekega nivoja?

trg zmage

Saj ta pek verjetno ne posluje s strankami? Ali pa mu je država dala neki rok za učenje in potem dobi stalno dovoljenje za delo? Kolikor vem, imajo za prodajati zaposlene naše, pa tudi lastnica govori tako, tako, malce mešano, se pa trudi tudi po prekmursko. Sin je pri nas končal ekonomsko šolo in z jezikom nima problemov.
Vse to razumem, ne pa tistega, kar je napisano v članku. Kako lahko poslujejo?

In reply to by Toporišič (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

Ta šiptarski hruh pa res ni za nikamor, edino tega ne prebavljam.

In reply to by Toporišič (ni preverjeno)

trg zmage

"Dihaj in pusti drugim, da dihajo!"
"Živi in pusti drugim, da živijo!"
Tale kruh in ostalo je čisto v redu, ne vem kaj te moti? Dobro, kruh se nekoliko preveč drobi, ampak to bi naj bilo zato, ker je notri nekaj več pecilnega praška? To sem slišal, ne vem.
In nekaj si zapomnimo, vsi mi: res je, da Šiptarji oz. Kosovarji nadzirajo vse, kar je v zvezi z kebabi, sladoledi, sedaj se razvijajo tudi pekarne. Ampak vprašajmo se: a ni super, da je npr. pekarna odprta veliko dlje, kakor ostale trgovine, pa tudi, da si v nedeljo kupiš pač sveži kruh? In to petkom i svetkom, kakor se temu pravi.
Mene moti predvsem to in to velja več ali manj za slaščičarje, da ne izdajajo računov. Davek je potrebno plačati, neplačnike pa pač kaznovati.

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

Lili56 (ni preverjeno)

imaš ne le pravico, celo dolžnost, da zahtevaš račun, ker če te dobi kontrola, da greš s kupljenimi stvarmi iz prodajalne brez računa, je tudi kazen

In reply to by trg zmage

trg zmage

Vem, vem... ampak naj samo jaz tam v koloni izrazim željo, zahtevo za račun? Ljudje so vedno v sili, še kregan bom!
Imamo pa sigurno kakšne inšpektorje na terenu, naj se zmigajo, naključno opazujejo, vmes tudi kupijo kakšno kepico (pa naj jim država pač povrne stroške) in ujamejo kršitelja na delu. Vendar, po mojem neke volje ni!

In reply to by Lili56 (ni preverjeno)

ehej (ni preverjeno)

jugoslavija v novejsi podobi😂

Čiptari (ni preverjeno)

Nisam ja mačka da lovim miševe 😆

Bodisi (ni preverjeno)

Problem je edino v ton ka delodajalci nočejo pošteno poplačati svoje delavce in zaradi toga puno Slovencev hodijo samo na bolniške ali pa sploh ne hodijo v službe kjer jih ropajo lastni delodajalci in prosin vas lepau što bi še rad delal kot Delavec v ton pohlepnoj državi??!

Bodisi (ni preverjeno)

Gnes bi samo fsi šefi gratali in tau brez kakšne koli izobrazbe. Vse ide v propad ker tale mladine pač nešče delati, jih pa popolnoma razmin!

lukčev mesec (ni preverjeno)

Ne vem kaj serjete v medijih o tem, kako kdo govori.

Slovenijo podobno, kot druge razvite države EU zeza DEMOGRAFIJA.

Namesto, da bi imeli več otrok se je raje lagodno živelo.

Sedaj je pa potrebno uvažati delovno silo.

Tudi na območju bivše Jugoslavije jih primanjkuje, ker so šli delat v EU.

Sedaj se bo uvažalo iz Azije.

Mene sploh ne moti, kako se ljudje pogovarjajo.

Bistveno je, da je prijazen in pošten.

Suzuki (ni preverjeno)

Saj v zdravstvu tudi. Eni razumemo, eni ne.

Hej (ni preverjeno)

Heh. Ka bi se vidli ka gejte... crni nohti, zamazano itd... tak ka samo izvolte na burek v areno... pa neje poceni 2,5 euraza burek, ge skoro vec mesa nega not... najslabsa kvaliteta kruha je gli v areni...

Starejše novice