Po tragediji v sobi pobega na Poljskem, v kateri je ugasnilo pet človeških življenj, smo preverili, kako je za varnost poskrbljeno v prvem in za zdaj še edinem prekmurskem 'Escape Roomu' Hotela Diana.

Minuli petek se je v poljskem mestu Koszalin zgodila tragična nesreča. Okoli 17. ure je v enem od podjetij, ki ponujajo igre soba pobega, izbruhnil požar. V prostoru, namenjenem igri, je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom življenje izgubilo pet deklet, starih 15 let. Še en 25-letni moški je utrpel hude opekline in bil prepeljan v bolnišnico. 

Do požara je po ugotovitvah gasilcev prišlo zaradi napak v električni napeljavi in pomanjkljivih varnostnih ukrepov.

Je Dianina skrivnost na varnem?

Tako imenovane sobe pobega po vsem svetu ponujajo tematske miselne izzive za skupine in pare ter veljajo tudi za odlično obliko team-buildinga.

Gre za resničnostne igre, v okviru katerih morajo udeleženci z lastno iznajdljivostjo in miselnimi spretnostmi poiskati skriti ključ ter se osvoboditi iz zaklenjene sobe. Za reševanje ugank oziroma težav z različnih področij so na voljo tudi namigi, vse skupaj pa običajno poteka s časovno omejitvijo.

Atrakcija, ki je obnorela svet, od maja 2017 zabava tudi v Prekmurju. Hotel Diana namreč pustolovcem v izziv ponuja Dianino skrivnost, edino hotelsko sobo pobega v Sloveniji.

Ali bi se grozljiv dogodek, kakršnemu so bili priča na Poljskem, lahko zgodil tudi pri nas, smo preverili pri vodstvu soboške atrakcije, kjer zagotavljajo, da razlogov za skrb ni, saj je za varnost ustrezno poskrbljeno. 

Vrat ne zaklepajo

Kot razlagajo, so namreč opremljeni s požarnim zidom in požarnimi izvlečki za primer požara oziroma evakuacije. Vrat v sobo pobega pravzaprav niti ne zaklepajo, le zapirajo jih. Prav tako se v njihovi bližini nahaja tudi ključ, s katerim bi si gostje lahko pomagali, če bi bilo potrebno:

»Zdaj pa v prostore še posebej ne bomo več zaklepali skupin – samo zapirali vrata.«

Kakšnega posebnega preplaha ali primera ogrožene varnosti v času od začetka svojega obratovanja sicer niso zabeležili. 

»Nimamo niti nobenih takih stvari v našem Escape Roomu, zaradi katerih bi lahko prišlo do požara. Je pa to odvisno tudi od same tehnologije oziroma opreme Escape Rooma,« razlaga vodja atrakcije Escape Room Enigmarium Murska Sobota, Iris Faflek Lukač.

Ob tem dodaja, da je vseskozi prisoten tako imenovani Game Master oziroma nadzornik igre, ki spremlja obiskovalce, jim nudi namige ter skrbi za nemoten in varen potek igre.

Tako tudi sami gostje kljub pretresljivem dogodku v tujini ne kažejo posebne zaskrbljenosti ali strahu, da bi se kaj podobnega lahko zgodilo pri nas. Termini ostajajo nespremenjeni, stranke pa kot vedno z namenom zagotavljanja varnosti že ob začetku seznanijo z navodili oziroma pravili igre.

Na državni ravni prav tako brez nesreč

So pa tudi iz slovenskega gospodarskega interesnega združenja dejavnosti Escape Room že sporočili, da vsi slovenski ponudniki sob pobega dosledno in brez izjem zagotavljajo požarno varnost.

Združenje je bilo leta 2016 kot prvo svoje vrste na svetu pravzaprav ustanovljeno prav s ciljem doslednega upoštevanja varnostnih standardov v sobah pobega. Od odprtja prve sobe pobega pred približno petimi leti pa tako do danes v Sloveniji niso zabeležili še nobene nesreče. 

»Ob tragičnem dogodku lastnike in upravljalce iger pobega pozivamo, da na lokalni ravni še naprej dosledno spoštujejo vse varnostne standarde in pravila, ki jih nalaga zakonodaja,  ter priporočila Združenja, na globalni ravni pa je prav tako čas, da se poenotijo in sprejmejo smernice in pravila za kompletno branžo,« so zapisali v slovenskem Gospodarsko interesnem združenju dejavnosti.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost Gost (nepreverjen)

Pri našon pobegi v Diani je bilo vse skuper zelo varno - ključ na dveh mestih pa nadzornica igre, ka je spremljala za vratami dogajanje.

Gost 2 (nepreverjen)

Takšnih zadevščin je po sloveniji in tujini dosta in zaj če se je zgodilo pač to v enoj od teh sob še nej rečeno ka de se ge indri. Mislin ka je tau malo podpihovanje in sejanje straja. Ja vedno je verjetnost, verjetnost je tudi ka odpove ključavnica verjetnost je ka de nekomi slabo v tisti sobi, verjetnost je tudi ka de nekoga kap. mislin verjetnosti je puno. Je verjetnost ka te zadene strela ko si na travniki med šetnjov? Je.

Štirjekralji (nepreverjen)

Ja, kdo pa naj odgovori na to vprašanje, če ne ona, saj je vendar vodja Sobe za pobeg v Hotelu Diana. ?❓

Šušmar (nepreverjen)

Taki ki ne lažejo in so verodostojni...

In reply to by Štirjekralji (nepreverjen)

Strijc Džouže (nepreverjen)

Escape Room bedarija na kubik za 60 evrov kelko košta pijem in jem cel dan si privoščim kopanje, savno in marsikaj... če pa kdo hoče biti zaprt malo naj pride k meni da ga zastonj zaprem v klet za uro ali dve

Starejše novice