Slika je simbolična.
V Prekmurskem društvu general Maister Murska Sobota si prizadevajo, da se postavi spominsko obeležje Štefanu Küzmiču.

Iz Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota so ob prihajajočem državnem prazniku dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom sporočili, da si prizadevajo za postavitev spominskega obeležja protestantskemu pastorju Štefanu Küzmiču ob 300. obletnici njegovega rojstva.

Kot pojasnjujejo, letos obeležujemo 300. obletnico rojstva protestantskega pastorja Štefana Küzmiča, ki se je rodil leta 1723 v Strukovcih v Prekmurju, njegove zasluge za ohranjanje in razvoj prekmurskega jezika in kulture na takratnem Ogrskem pa so izjemne.

»Küzmičeve knjige v razumljivi materinščini oziroma v prekmurščini so bile v tistem času glavna podlaga za ohranjanje in nadaljnjo rast slovenske identitete prekmurskega življa, zato je Küzmiča in procese, ki jih je sprožil, navkljub 200-letni časovni distanci moč primerjati s Trubarjem in njegovo vlogo pri utemeljevanju slovenskega knjižnega jezika,« so zapisali.

Postavitev obeležja Küzmiču izjemno pomembna tudi na simbolni ravni

Küzmič je utemeljitelj prekmurske knjižne norme, druge pisne norme slovenskega knjižnega jezika.

»Brez Küzmiča in njegovih naslednikov tudi dr. Slavič na mirovni konferenci v Parizu ne bi imel zadostnih argumentov o tem, da tod žive Slovenci,« pojasnjujejo iz Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota.

V društvu so mnenja, da je postavitev spominskega obeležja Küzmiču izjemno pomembna tudi na simbolni ravni

Finančna konstrukcija projekta ne sme preseči 20 tisoč evrov

Z namenom uresničitve projekta so 27. januarja 2023 sklicali sestanek potencialnih deležnikov, sprejet pa je bil sklep, da se delo odbora za postavitev spominskih obeležij formalizira.

V nadaljnjih postopkih je komisija Mestne občine Murska Sobota za pripravo predloga za lokacijo postavitve spominskega obeležja kot najprimernejšo izbrala lokacijo v Murski Soboti, in sicer na koncu Kocljeve ulice v navezavi na Slomškovo ulico.

Za umetniško zasnovo in izvedbo spominskega obeležja je bil izrab akademski kipar Mirko Bratuša, finančna konstrukcija projekta pa po predvidevanjih ne sme preseči 20 tisoč evrov.

Za kritje določenega dela stroškov v višini 2000 evrov se je zavezalo Prekmursko društvo General Maister Murska Sobota, k projektu pa želijo pritegniti tudi ministrstvo za kulturo ter pomurske občine.

Komentarji (4)

kramp (ni preverjeno)

Zakaj pa ne nekje pri ulici Štefana Kuzmiča Kaj ima veze Kocljeva in Slomškova z Štefanom Kuzmičem če imamo ulico Štefana Kuzmiča

čarni vrag (ni preverjeno)

če je bil član komunistične partije
me boli kurec za njega

In reply to by kramp (ni preverjeno)

Tujec73 (ni preverjeno)

Naj plača tisti iz svojoga žepa, keri si je to zmislo.
Isto kak ovo rolko pri knjižnici.
Mislim, da ima za 20.000 EUR naše mesto druge, bolj prioritetne težave, kot 300 let česar koli..

Saj ni res pa je … (ni preverjeno)

Kaj ima general Maister s Prekmurjem? NIČ!
Društvo pa služi za samopromocijo nekaterih članov.

Starejše novice