Z združenimi močmi bodo prostore materinskega doma pripravili na prve matere v stiski.

V Murski Sobot nastaja prvi materinski dom v mestu. Škofijska Karitas Murska Sobota si prizadeva do konca leta preurediti starejšo hišo na Cvetkovi ulici. 

Kot je povedal Jože Kociper, generalni tajnik Škofijske Karitas, je leta 2011 s strani države, občin in socialnih centrov prišlo vabilo k vzpostavitvi materinskega doma v Pomurju in konec leta 2015 je začel nastajati materinski dom v Svetem Juriju ob Ščavnici.

»Ves čas pa smo si prizadevali, da bi tudi v Murski Soboti imeli to hišo. Kajti matere, ki potrebujejo tovrstno pomoč, imajo veliko opravkov na CSD, zavodu za zaposlovanje, sodiščih, šolstvu in tako naprej, da lahko otroci hodijo v šolo. Zaradi tega smo veseli, da smo konec lanskega leta pridobili hišo v središču mesta Murska Sobota. To hišo celo leto že počasi urejamo iz družinske hiše v materinski dom, za kar je potrebno veliko preureditev.«

V zgradbi, ki je na voljo, želijo do konca leta ponuditi vsaj pet sob s kopalnicami in kuhinjo. K sreči je hiša v zelo dobrem stanju, saj je družina, ki je tam živela prej, z njo skrbno ravnala. Kljub temu je bilo treba zamenjati okna, centralno kurjavo in inštalacije ter urediti še dodatne podstrešne sobe. 

Investicija tako znaša okoli 50 tisoč evrov.

Materam v stiski na voljo pet sob

Dom bo sprejel matere, ki so se znašle v stiski; matere, ki niso deležne podpore partnerja ali bližnjih ter potrebujejo začasno pomoč in podporo. Večinoma bežijo pred fizičnim ali psihičnim nasiljem, srečujejo pa se tudi z drugimi težavami, zaradi katerih ostanejo brez strehe nad glavo. Med njimi so tako zaposlene kot brezposelne ženske; mnoge so v preteklosti bile povsem odvisne od partnerjev.

V začetku bodo v Murski Soboti namestitev lahko ponudili petim materam, na razpolago bodo namreč imeli pet sob različnih velikosti in en rezervni prostor za nujne primere. 

»Strokovne delavke v materinskem domu podpirajo in nudijo pomoč materam. Tista mati, ki ima jasno videnje, kaj želi postoriti, lahko veliko naredi. Kar nekaj mater je takšnih, ki so uspešno zaključile študij, čeprav je bilo izredno težko in sedaj imajo samostojno družino, svoje stanovanje in dobro funkcionirajo,« razlaga Kociper. 

Ob sprejemu stanovalke pripravijo osebni načrt za trimesečno obdobje:

»V tem času je zaželeno in dobro, da se mati umiri, kajti običajno pridejo iz zelo težkega socialnega okolja. Če je prvo trimesečno obdobje uspešno, se lahko podaljša še za tri mesece in tja do enega leta,« pojasnjuje generalni tajnik Škofijske Karitas Murska Sobota.

Matere med svojim bivanjem v domu vodijo skupno gospodinjstvo, kar pomeni, da ena kuha za vse, a se pri opravljanju nalog izmenjujejo, s čimer se vzpostavljajo tudi medsebojni odnosi.

Prosti obiski medtem niso dovoljeni. Potekajo le pod vodstvom socialnih delavk, pod strogim nadzorom. Lahko pa na obisk pridejo tudi očetje.

Na pomoč tudi pleskarji

Prostori sicer še niso povsem nared. Veliko manjših in lažjih stvari je že urejenih, a potrebnega bo še kar nekaj dela, preden bodo lahko sprejeli prve matere. 

Za to naj bi med drugim poskrbel današnji dobrodelni dogodek. V bodočem Materinskem domu na Cvetkovi ulici 5 bo ob 9. uri stekla akcija Prepleskajmo materinski dom Karitas, da bi hišo lažje in hitreje pripravili za bivanje. V okviru posebne akcije bo objekt prebarvala Obrtna zbornica s pleskarsko skupino.

»Veseli smo, da nas Obrtna zbornica Murska Sobota celo leto podpira z zidarskimi in s pleskarskimi deli,« so zapisali v Škofijski Karitas.

Še vedno pa prav pride tudi vsak evro. 

Kdor želi finančno pomagati, lahko s sporočilom sms prispeva 5 evrov oziroma sredstva nakaže na njihov TRR. Več o tem lahko izveste tukaj in tukaj.

Potrebe po namestitvah vse večje

Doslej je materinski dom pod okriljem Škofijske Karitas Murska Sobota deloval na dveh lokacijah: v Martjancih, kjer je na voljo pet sob, in v Svetem Juriju ob Ščavnici, kjer razpolagajo s šestimi sobami. Oba doma sta svoja vrata odprla leta 2016. 

Potrebe po namestitvi mater z otroki na murskosoboškem območju so sicer zelo velike in se iz leta v leto povečujejo. Ker presegajo prostorske kapacitete, je za nastanitev v materinskem domu od poletja naprej vzpostavljena čakalna vrsta. Materinska hiša v Murski Soboti naj bi materam torej končno ponudila dostopnejši program.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Malek (nepreverjen)

Za pohvaliti !¨Čudno ,da pa nihče nič ne komentira - aja pohvaliti kaj dobrega je teško - najlažje je pljuvati!

mb78 (nepreverjen)

Idi v en mariborski materinski dom pa da vidimo kak dalec bos priso z slovenscino....froce pustijo tam one pa grejo na kurvarijo po nove runde

In reply to by Malek (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)

to bi bil pa dober posel
mislim da bi zadeva pila vodo
Takšne babe itak ne morejo imeti tak visokih cen

In reply to by mb78 (nepreverjen)

Instance so za ... (nepreverjen)

Največji krivec za menjavo spolnih partnerjev je CSD!!! Prokleta banda nemarna, ne upošteva vseh členov v zakoniku. Ne bi oni to in tisto po predpisanem, ker bodo potem imeli inšpekcijo. Kako to vem, če se nisem ločeval, sem pa slišal moškega na CSD, to je sociolog, da ni dobro izbrati še druge člene, ker je težje. Torej, če res moški pretepa in zaničuje ženo- partnerko bi morali to urediti prav oni. Raje naredijo tako kot je lažje in s tem podpirajo k... Moja sestra je ena izmed takih, omislila si je to pot do stanovanja. Vsi dobro vemo kam jih nastani soialno, to je na Cankarjevi ul. preko OŠ. Potem so tam z minimalnimi stroški vse prevzetne, nič se ne sekirajo kot drugi v čakalnih dobah na stanovanje.Vse jim uredi CSD! Koliko sobno jih še vprašajo, prav tako so subvencionirana. Nov avto jih prav tako ne zbode, ker bi naj ne bil luksus ampak potreba. Potreba pa je v glaavi današnje ženske.

In reply to by mb78 (nepreverjen)

Timona (nepreverjen)

Tudi jaz moram pohvaliti. Koncno nekaj dobrega tudi pri nas! Ogromno je mladih mamic v stiski in tole je res odlicna ideja.

Pišta 1964 (nepreverjen)

Jožek vsaka ti čast, tudi nam je Karitas pomago

Kaj pa ostale? (nepreverjen)

V materinski dom samo ženske z otroki! Kam pa jaz? Voditelj gonje- bumerang mi naj odgovori; kam se naj zatečem. Prav tako mi naj pove kakšno pomoč naj poiščem, katero omenja na FB. Tja kamor hodi njegova mamica? So ji te vrste zdravil odvzele sovraštvo do vsega kar je za visokimi ograjami? Po tistem, ko sem poklicala geometre je napeljala svojega moža naj me pretepe. Potem je šlo naprej po zadarsko. Kar je vedela, njihova policija mi napisala tretjino kazni od napadalčeve, kar pomeni da sva se pretepala. Vendar ne odnehajo, vsa soseska je napeljana, prav tako instance, da jim delam škodo. In so šli na sodišče in sem jim plačevala, kar je proti vsemu kar delajo zdaj nično. DRugega mi ne preostane, da protestiram pred PP in skorumpiranim sodiščem. V takšnem brezizhodnem stanju me več ne briga nič, kar ižakovčari dobro vedo. Ustavljajo se pri preganjanih, zevlejo naj narod vzame stvari v svoje roke, ker pišem od mejašev. Ti so vzeli skupni dovoz po sodni poti, nato sem jim še jaz prodala, dejansko sem podarila 2 ara zazidljivega zemljišča. Od tega se ne govori, vaški mogotec, pravzaprav pomurski, tega ne bo prenašal. Naj drugi mogotec zadela moj gobec. Govorijo pa preganjalci, ne pa jaz...

mb48 (nepreverjen)

Karitas je glavni sponzor ilegalnih kriminalcev....tak da

Odgovor: Karitas (nepreverjen)

Malo več dajo mamicam, ostalim pa poravnajo 1 položnico na leto. Ko sem bil brezposeln so vsi tam službojoči prihiteli iz kuhinje, da vidijo dva njimaka katera ni sram se tam ponižati. SIROMAK JE NJIMAK. Raje crkniti od lakote kot Kocipra moledovati. Naj se samo spomni kako je iznašel rešitev za obe posojili. Naj sin še več dela preko Štud. servisa in vse plačuje, naj skleneva moratorij za posojilo. Po preteklih 3 mes. je izdala izvršbo še ta banka, to pa zato ker ni bilo mogoče plačevati potrojenega zneska. Brez odločbe, Banka Koper, brez zakonskih določil povišali obroke. Kociper pa skomignil in se obrnil. Ciganom mora pomagati, sicer ni to rekel, je pa, da ima druge. In šel iskat v skladišče obutev za bolj potrebna.

In reply to by mb48 (nepreverjen)

Miroljubnež (nepreverjen)

Sobotainfo čestitan za objavo slike kuče! Saki nasilen partner de zdaj znal ge je ta kuča pa njegova partnerka ka de jo leko odo ta dale gnjavit.

Tinka13 (nepreverjen)

Ja s tem jim ni naredilo uredništvo lih usluge, je pa res, da so lokacije materinskih domovov tako ali tako javno objavljavljeni, da se matere v primeru stiske lahko tudi direktno na njih obrnejo. Drugače je z varnimi hišami,ki pa so res skrite

In reply to by Miroljubnež (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)

Prokleta banda tam na centrih
Sem nekje prebral da je center naročil 1000 kondomov za potrebe žensk v varstvenih hišah

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice