*Fotografija je simbolična
Leto 2020 je bilo specifično, koronavirus je vplival na praktično vse dejavnosti. Med drugim je poskrbel tudi za to, da je bilo lansko leto zagotovo manj porok, kot bi jih bilo v "normalnih" časih.

Leto 2020 je poleg vseh stvari zagotovo "odneslo" tudi kar nekaj porok. Slavje, ki pritiče takšnemu dogodku ni bilo možno, nekateri mimo tega enostavno niso mogli in so poroko raje preložili. O tem pričajo tudi podatki, ki smo jih pridobili iz vseh štirih pomurskih upravnih enot.

V Lendavi so tako v lanskem letu sklenili 32 zakonskih zvez, kar je približno polovica običajnega obsega v prejšnjih letih. Eno poroko več so imeli na območju upravne enote Ljutomer, kjer je bilo lansko leto 33 porok, kar je približno štirideset odstotkov manj kot lansko leto.

Najmanjša razlika je bila v Gornji Radgoni, kjer so lani zabeležili 60 porok, leto poprej pa 68. Precej manj porok pa so zabeležili tudi v Murski Soboti, kjer jih je bilo lani 133, v letu 2019 pa 175. 

Število porok v letih 1976 – 2020 (VIR: Stolna župnija Sv. Nikolaja v Murski Soboti).

Kdaj je bilo največ in kdaj najmanj porok?

Največ porok v lanskem letu se je po pričakovanjih odvilo meseca avgusta, sledita september in julij. Zaradi odlokov vlade za zajezitev koronavirusa poroke niso bile dovoljene večino meseca marca in aprila, takrat so notarji torej mirovali. Kakšna pa so pričakovanja za letošnje leto?

"Zaenkrat trenda z gotovostjo ni mogoče opredeliti, trenutno kaže na nadaljnje zmanjševanje," so nam povedali v Lendavi, v Ljutomeru pa pravijo, da so imeli pred razglasitvijo epidemije predvidenih 54 porok. 

"Nekatere od teh so po razglasitvi epidemije bile prestavljene oziroma odpovedane. V letošnjem letu je trenutno planiranih podobno število porok kot prejšnja leta, na današnji dan je predvideno za letošnje leto devetnajst porok," še pravijo v Ljutomeru.

V Gornji Radgoni pričakujejo več porok, v Murski Soboti trenutno prijavljenih 48 porok

Povečano število porok pa pričakujejo v Gornji Radgoni, kjer pa dodajajo, da je izvedba seveda odvisna od epidemiološke situacije glede novega koronavirusa. 

"Veliko število poročnih obredov, ki so bili prijavljeni ali rezervirani v letu 2020, je bilo prestavljenih na leto 2021," so nam ob tem povedali v Gornji Radgoni.

Kakšni bodo trendi, v Murski Soboti težko ocenijo. 

"Iz odzivov strank pa izhaja, da se odločajo tudi na podlagi predvidevanj glede epidemije ter določenih omejitev, ki jih le ta s sabo prinaša. Na dan 19. februarja je pri naši upravni enoti prijavljenih 48 porok. V zadnjem obdobju beležimo manj porok v primerjavi s preteklimi leti v enakem obdobju".

Trenutno še vedno velja, da je lahko ob sklenitvi prisotnih največ deset oseb, vključno z matičarjem in pooblaščencem, velja pa seveda še naprej ukrep nošenja mask in razkuževanja rok ter ustrezna medsebojna razdalja v prostoru.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice