Že v začetku poletja so nas letos pričakale visoke temperature, malo ni bilo niti neurij. Kaj lahko pričakujemo v nadaljevanju poletja?

Sezonske napovedi so sicer za naše območje razmeroma nezanesljive, ampak vse kaže, da bo letošnje poletje eno najbolj vročih, kar jih je bilo v zgodovini meritev, je za nas povedal Branko Gregorčič, meteorolog in koordinator za stike z javnostjo pri Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Najbolj vroča poletja doslej so bila v letih 2003, 2019, 2017 in 2021, agencija za okolje pa napoveduje, da se bo rekordnim številkam približalo tudi letošnje leto.

Iz statistike je tako razvidno, da so vsa najbolj vroča poletja zabeležena v tem tisočletju, kar pomeni, da naša poletja resnično postajajo vedno bolj peklenska.

»Razlog za to je segrevanje planeta oziroma atmosfere, ki poteka na območju Alp dvakrat hitreje kot globalno. Na območju Alp in srednje Evrope se je, v primerjavi s prejšnjim stoletjem, v zadnjih desetletjih že segrelo za okoli dve stopinji Celzija, globalni porast temperature pa je dosegel eno stopinjo Celzija,« je pojasnil Gregorčič. 

Naslednji teden najbolj vroča dneva

»Kaže, da bo prihodnji teden vroč in skoraj brez neviht, ki bi osvežile ozračje. Kako bo z nevihtami v juliju in avgustu, pa žal ni možno napovedati,« je razložil Gregorič in dodal, da ta vikend še ne bo peklensko vroč. 

V nedeljo lahko sicer vseeno že pričakujemo okoli 33 stopinj, najbolj vroča dneva pa bosta po podatkih agencije ponedeljek, 27. junij, in torek, 28. junij, ko lahko pričakujemo popoldanske temperature okoli 36 stopinj Celzija.

Ljubljana že doživela prvi vročinski val

Kljub temu, da je globalno gledano Ljubljana precej majhno mesto, pa ima v primerjavi z večjimi mesti vseeno dokaj izrazit toplotni tok.

»Predvsem nočne in jutranje temperature so v mestu lahko tudi do štiri stopinje Celzija višje kot v okolici,« je dejal meteorolog. 

Letos v Ljubljani od 20. junija naprej že beležimo prvi vročinski val, medtem ko ga drugod po Sloveniji zaenkrat še ni bilo: »To pomeni, da so srednje dnevne temperature več kot tri zaporedne dni že vztrajale nad 24 stopinj Celzija.«

V večjih mestih se lahko pred vročino zavarujemo tako, da se držimo zelenih površin. Najboljše skrivališče predstavljajo drevesa z visokimi krošnjami, pod katerimi nastane zračna senca.

V stanovanjih moramo imeti tekom dneva zaprta okna, poskrbeti moramo tudi za senco, zračimo pa jih le v drugem delu noči in zjutraj. 

Komentarji (9)

novi vrag (ni preverjeno)

V redu je tako. Naj Zemlja gori! Muhahahaha 😈

Velež (ni preverjeno)

Še dobro da imam delovno mesto v kleti.
Degustiranje vin.

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec to ti itak najbole leži ka si cejle dneve zalokani v kleti. Delat se rajši spravi prokleti socialaš. Gnoj prekleti.

In reply to by Velež (ni preverjeno)

Velež (ni preverjeno)

Še dobro da imam delovno mesto v kleti.
Degustiranje vin.

krobikar1

Pa to je že brezveze, to merjenje,ka je vsako leto bole vroče,...!

tt (ni preverjeno)

Jao da nebi sakšo leto cvilili s temi vašimi rekordami... Na konci pa itak nika s toga.... Malo si poglednite vaše jesenke napovedi o neven kakših količinah snega pozimi, a že kakša 3-4 leta smo nej pravoga snega meli...

Nič j se ti nej (ni preverjeno)

Do zaj smo poletja meli eno najbole hladnih,povprečje 17 stopinj.Normalno pa bi bilo da v Poletji imamo temp.do 40-42°C,🖕💥

Reuma (ni preverjeno)

Ka se tice vremenskih napovedi, vrvlen samo se tistin z reumo. Vse ostalo je bullshit.

Gost1 (ni preverjeno)

Ka te naj zdaj vsi na dreve splezamo ali ka? :D

Starejše novice