*Fotografija je simbolična (Shutterstock)
Pri osnovnih šolah v Murski Soboti smo preverili, kako poteka pouk in ostale izobraževalne dejavnosti v času posebnih ukrepov zaradi koronavirusa.

Zaradi slabše epidemiološke slike se je vlada odločila sprejeti odlok, ki določa uporabo zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza na javnih krajih oziroma prostorih ter obvezno razkuževanje rok. Veliko je bilo govora o obvezni uporabi mask vzgojiteljev v vrtcih in poleg učiteljev še vseh učencev tudi v času pouka, a vlada je naposled v odlok uvrstila nekatere izjeme.  

Maske tako niso obvezne za učence do vključno 6. razreda osnovne šole in vzgojitelje v vrtcih, za učence od 7. razreda osnovne šole in dijake srednjih šol, pa je uporaba mask pogojena z zagotavljanjem vsaj poldrugega metra razdalje.

Za navedene izjeme se uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki tudi na svojih spletnih straneh objavlja tedenska priporočila za uporabo zaščitnih mask. V priporočilih za tekoči teden tako ni videti, da bi priporočali uporabo mask v učilnicah, ampak zgolj v skupnih prostorih, toda med opombami opozarjajo na zadnji odlok vlade, ki navedeno priporočilo prilagaja glede na sprejeti odlok.

Priporočila NIJZ za teden od ponedeljka, 28. 9. 2020, do nedelje, 4. 10. 2020.

Kako dolgo bo v veljavi 'Model B' ?

Šolska ministrica Simona Kustec je pred pričetkom šolskega leta sporočila, da se v šole vračajo vsi, saj bo šolanje potekalo po tako imenovanem MODELU B. V praksi gre za podoben način izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa, ki je potekal po prekinitvi zaradi epidemije, šole pa so podvržene vzpostavitvi posebne organizacije pouka na način, da se prepreči mešanje učencev med seboj.

To zajema sistem prihajanja in odhajanja učencev v šolo in iz šole, izvajanje šolske prehrane, evidentiranje učencev pri obveznih in neobveznih izbirnih predmetih, način izvajanja jutranjega varstva, podaljšanega bivanja in omejitve pri izvajanju interesnih dejavnosti. Določi tudi protokol za razkuževanje in vzdrževanje higiene. 

Kljub začetnim izbruhom okužb koronavirusa v številnih šolah po državi in bojazni, da bi lahko kaj kmalu prišlo do ponovnega zaprtja šol ter šolanja na daljavo, pa so pristojni večkrat poudarili, da bo obstoječi model ostal še naprej v veljavi.

Razdalje ni moč zagotoviti, od države pričakujejo povračila

Na Osnovni šoli I Murska Sobota je v tem šolskem letu 638 učencev in 80 zaposlenih. Pravijo, da je bila organizacija pouka in vseh ostalih dejavnosti zelo zahtevna, saj so morali upoštevati vrsto priporočil, ukrepov in zahtev, ki so jih dobivali s strani različnih institucij in so se spreminjala včasih celo na dnevni ali tedenski ravni.

Učenci vseh oddelkov, tudi na predmetni stopnji, imajo ves dan pouk v eni učilnici, menjavajo se učitelji v skladu z urnikom oddelka. Razdalje pa zaradi številčnosti oddelkov praktično ne morejo zagotavljati.

"Ker je v nekaterih oddelkih tudi po 25 in več učencev, je med njimi v razredu težko zagotavljati medosebno razdaljo, zato imajo naši učenci od 7. do 9. razreda tudi med poukom maske. Ostali učenci od 1. do 6. razreda nosijo maske le v skupnih prostorih, kot so hodniki in knjižnica," je za Sobotainfo pojasnila ravnateljica Tatjana Cesnik, ki upa, da bo tudi v oktobru vreme omogočalo več preživetega časa na prostem, na zunanjih površinah šole. 

Posebne prilagoditve so bile potrebne tudi na področju prehranjevanja, nekateri učenci imajo tako malico v razredih, drugi v jedilnici, kosilo pa se izvaja po prilagojenem urniku in po prilagojenem sedežnem redu.  Ob tem Cesnikova opozarja, da nabava potrebnih zaščitnih sredstev povzroča šoli precejšnje finančno breme. 

"Upoštevajoč predpise, na šoli ugotavljamo, da porabimo veliko finančnih sredstev za razkužila, maske in druge potrebne stvari, s katerimi uresničujemo vse kar je predpisano. Upamo, da nam bodo ta sredstva vsaj delno, če ne  v celoti, povrnjena," pričakuje ravnateljica prve osnovne šole v Murski Soboti in ob koncu dodaja, da se vsi trudijo v največji meri slediti vsem priporočilom, saj si želijo ostati zdravi ter ohraniti pouk v šoli.

Zaradi velikih razredov učenci na OŠ I nosijo maske tudi v učilnicah.
Tudi na OŠ II so v številčnejših razredi primorani nositi maske.
Ob vstopu v OŠ III evidentirajo obiskovalce in opozarjajo na razkuževanje.

Na drugi in tretji v učilnicah (večinoma) brez mask

Osnovno šolo II Murska Sobota obiskuje skupaj s podružnično šolo v Krogu okoli 300 otrok, razredi pa so veliki od 10-27 učencev. Kot nam je povedala ravnateljica Suzana Fartelj, se v celoti držijo okrožnic šolskega ministrstva in priporočil NIJZ. Izobraževalna dejavnost tako poteka v skladu z navodili, učenci pa so v svojih matičnih učilnicah.

Razdaljo večinoma lahko zagotavljajo, a v številčnejših razredih pa tako učitelji kot učenci nosijo maske tudi v učilnicah. 

Osnovno šolo III Murska Sobota obiskuje zadnje triletje, torej od 7. do 9. razreda, 123 učencev. Kot pravijo, jih je v povprečju 22 na oddelek, kar ni tako visoka številka in je razdaljo možno zagotoviti, sploh v manjših skupinah. Učenci zadnjega triletja imajo pouk pri slovenščini, matematiki in tujem jeziku v heterogenih skupinah, ki so manjše, gibanja po šoli je čim manj, saj so učenci v svojih matičnih učilnicah, učitelji pa pridejo s svojimi pripomočki za pouk k njim.

Učenci in učitelji nosijo maske v skupnih prostorih, učitelji pa jih nosijo tudi v učilnicah. Med malico zagotavljajo manjše število učencev v jedilnici, saj učenci malicajo tudi v razredu, poseben režim pa velja tudi pri kosilu. Ob tem vodijo tudi vse potrebne evidence učencev pri izvajanju programa.

"Ob vstopu v šolo imamo vedno zaposlenega delavca, ki evidentira obiskovalce in opozarja na razkuževanje. Učenci so seznanjeni z ukrepi za preprečevanje širjenja okužb (umivanje/razkuževanje rok, higiena kihanja in kašlja, čiščenje in razkuževanje površin, zračenje prostorov). Od učencev dosledno zahtevamo, da si redno umivajo roke ali si jih razkužujejo," nam je pojasnila ravnateljica Sonja Čerpnjak.

Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, vztraja pri modelu B. (FOTO: BOBO)

Koliko jih je v šolstvu okuženih in v karanteni?

Po četrtem tednu šolskega leta 2020/2021 podatki kažejo, da še vedno ni razloga, da se pouk ne bi odvijal dalje po zelenem modelu B, so sporočili s šolskega ministrstva.

Na dan 25. september 2020 je bilo med zaposlenimi v vrtcih 22 takšnih, pri katerih je bil ugotovljen sum na okužbo, torej jim je bila odrejena karantena, v osnovni šoli je med zaposlenimi takšnih 100, v srednjih šolah pa 9.

Okuženih z virusom Covid-19 pa jih je na ta datum bilo 10, ki so zaposleni v vrtcih, 47 zaposlenih v osnovnih in 9 v srednjih šolah.

Med vrtčevskimi otroci je na dan 25. september 2020 bilo v karanteni 20 otrok, v osnovni šoli 166 učenk in učencev ter 68 dijakinj in dijakov srednjih šol.

Okuženi z virusom Covid-19 pa so na ta dan 3 vrtčevski otroci, 41 osnovnošolcev in 25 srednješolcev.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Domi (nepreverjen)

Ti nisi Risto, to sem jaz in pišem v čisti slovenščini. Ti pa v neki čudni zadevi!!!!!

Žm (nepreverjen)

Že na tešče pa škali remen v prizadeti glavi

In reply to by Domi (nepreverjen)

. (nepreverjen)

učitel ma dve pralni maski pa to je to.

Busybee (nepreverjen)

učiteljice pa bodo dobile dva pralna vložka na leto
Prokleti Janša kam je pripeljal sistem vzgoje in izobraževanja

In reply to by . (nepreverjen)

Bonge (nepreverjen)

ali bodo dobile tudi učiteljice dva pralna vložka na leto, ki so že v menopavzi

In reply to by Busybee (nepreverjen)

štrudlin (nepreverjen)

vse bomo mi to zdržali, samo ne dolivat olja na ogenj po nepotrebnem

hmhmhmhm (nepreverjen)

Aha, torej NIJZ ne priporoča maske v razredih za učence in dijake..... politika jih predpisuje kot obvezne. Komi je še zdaj nej jasno ka je več kot polovica teh korona ukrepov samo navadno drkanje naroda iz strani vladajoče politike, je resno bougi v glavi.

če ge va ra (nepreverjen)

Banda pokvarejna desnuharska !!!

Zganjajo teror nad otroki !!!!

Marš v pi_do mat__no !!!!

SMRT FAŠIZMU - SVOBODA NARODU

Fritz (nepreverjen)

Za malo deco več škodi kak hasni ka majo maske po torbaj pa vseposedi ta zmetane te pa na usta dejvlejo

goostt (nepreverjen)

Ali bomo v Sloveniji ponovno razglasili epidemijo? To pravi minister Hojs?
Stran ni dosegljiva !
Smo v policijski državi ??

Starejše novice