Slika je simbolična.
Univerza v Mariboru se je odzvala na diskriminatorne zapise zoper 23-letno študentko. Ta je bila deležna napadov, ker kot transpolna oseba v eni od mariborskih osnovnih šol opravlja dvotedensko prakso.

23-letna Lucienne-Beatrice Krstova je magistrska študentka pedagogike in poučevanja anglistike, ki na eni od mariborskih osnovnih šol te dni opravlja 14-dnevno prakso. 

Nekaj dni po začetku opravljanja prakse so se na družbenem omrežju Facebook začeli pojavljati sovražni zapisi skrajnežev, ki jih moti, da gre za trasspolno osebo.

Skrbnik skupine Svet roditeljev Slovenije je zapisal, da naj bi se nova učiteljica po mariborski osnovni šoli sprehajala »z brado, našminkana, v krilu in visokih petah«. Čeprav nič od tega naj ne bi držalo, je člane skupine celo pozval, naj pišejo vodstvu šole. 

»Odvzeli so mi zasebnost in me ogrozili. Strah me je,« se je za Žurnal24 odzvala Krstova. Skrbi jo, ker so člani skupine v Svet roditeljev Slovenije v objavi označevali tudi člane navijaške skupine Viole. Incident je prijavila policiji.

Fakulteta je Krstovi izrekla javno podporo. Zapisali so, da se jim zdi presojanje na podlagi osebnih okoliščin popolnoma nesprejemljivo. Ponudili so ji, da prakso prekine, a se je odločila, da jo bo nadaljevala, saj so jo na šoli dobro sprejeli.

Univerza v Mariboru: Priznavamo in spoštujemo raznolikost spolnih identitet

V zvezi z diskriminacijo študentke se je odzval tudi Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru. 

Odziv rektorja mariborske univerze objavljamo v celoti.

»Študentka Univerze v Mariboru, ki trenutno opravlja pedagoško prakso na eni od mariborskih osnovnih šol, je bila v tem tednu zaradi svoje spolne identitete in spolnega izraza deležna spletnega sovražnega govora in diskriminacije.

To so spremljali pozivi k objavi fotografij in osebnih podatkov študentke, pritiski na institucijo, ki omogoča opravljanje študentske prakse, izpostavljena je bila celo povezava med spolno identiteto študentke in njenimi pedagoškimi kompetencami. 

Dogajanje zahteva nujen premislek o tem, kakšne posledice lahko imajo tovrstne izjave in dejanja na življenja transspolnih oseb. V skladu s poslanstvom Univerze v Mariboru, ki poudarja krepitev humanističnih vrednot, kulture dialoga, kakovosti bivanja in globalne pravičnosti, priznavamo in spoštujemo raznolikost spolnih identitet, to pa ultimativno pomeni enakovredno sobivanje različnih skupin ljudi tako znotraj akademske skupnosti kot širše v družbi. 

Verjamemo, da s spoštovanjem raznolikosti ne spreminjamo samo pogojev bivanja za osebe, ki doživljajo diskriminacijo, ampak prispevamo k oblikovanju progresivne vizije družbene pravičnosti in družbene spremembe.«

Komentarji (13)

tuncika

Najprej se "hrabro predstavi učencem" brez vednosti staršev, sedaj pa joče. Kar ste sejali, imate.
Drugače pa vse diplomirane mlade učitelje nagnati iz šol, ker so zelo-zelo kontaminirani z ideologijami škodovanja, najprej otrokom, staršem in družbi.

Šumar (ni preverjeno)

Spola sta SAMO DVA...
Vse ostale hobije naj oni imajo po službi!!!
Mojega otroka ne bo učilo nič kar je izmišljeno pa nič kar je umes med obema (edinima)spoloma...
Ali je Moški ali ženska!!!
Pa nič drugega!!;
Sam sebe ni sprejel...
Vsi mi ga pa moremo sprejeti...
Ha ha ha naj pride da ga sfockam...

In reply to by tuncika

Šumar (ni preverjeno)

Kako naj tak izrodek narave vzgaja in poučuje mladino in otroke...
Če pa sam ni normalen...
Taki ljudje so včasih spadali v norišnico ne pa v šolo...
Še malo pa se bodo naši malčki izobraževali v norišnici... Tak al tak je vse eno in isto... Če lahko "oni" iz norišnice poučujejo v šoli...

In reply to by Šumar (ni preverjeno)

Rio (ni preverjeno)

Spola sta dva! Ženski ali moški. Vse ostalo je za cirkus, ne pa za učiti v OŠ!!! Pa če že je Trans, naj pride v šolo oblečen normalno, doma oz v prostem času, pa lahko gol paradira naokrog.

Tecumseh (ni preverjeno)

Vse gre predaleč! Nekateri se enostavno ne zavedajo, da njihova drugačnost ne spada marsikam... ne morejo rušiti neke tisočletne vrednote kar tako!

In reply to by Rio (ni preverjeno)

vodka (ni preverjeno)

Kako lahko osebi katera vse javno kaže in pokaže lahko kdo kaj vzame. Saj pa sama ponuje ne, da bi kdo kaj jemal. Le javno povedo kar javno vidijo.

tuncika

Prijetno branje za vse ljubitelje Woke, LGBT in podobnih ideologij in transspolno tovarišico iz MB.

Evropsko sodišče je sporočilo, da transspolni starš ne more navesti svojega trenutnega spola, ki ni povezan z njegovo reproduktivno funkcijo. S tem je sodišče tudi odločilo, da je oče zgolj moški in mati le ženska.
Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da transspolni starš v rojstnem listu svojega otroka, spočetem po deformaciji spola, ne more navesti svojega trenutnega spola, ki ni povezan z njegovo reproduktivno funkcijo.

Starši, vi pa že enkrat začnite skrbeti za svoje otroke, ne pa da vam jih drugi vzgajajo.

G6yjjf (ni preverjeno)

Mah gonte se. Ge moren sprejeti moskoga ka pravi ka je ženska. Ce nej san taksi pa ovaksi. On pa se nej mogo sprejeti kak moski. Mrs.

čarni vrag (ni preverjeno)

Naj takšni transpolni učitelji učijo starejše od 18 let. Ne pa da gredo med otroke in tam sejejo strah in zmedo. Starši imajo pravico da svoje mladoletne otroke zaščitijo pred raznimi teorijami spola, ki nimajo znanstvene podlage.

Urška zabuhla (ni preverjeno)

jaz sem imela samo transpolne učitelje
ki so me eni štepali v rit
drugi pa v ženski spolni organ
eni pa v obe luknji
Pa vidite da kar v redu zgledam
Res da sem malo malo malo malo malo zabuhla
pa to ne bi sme biti problem
da ne bi plesala kot Gorila na rdeči preprogi

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

endeda (ni preverjeno)

Pa ka to pomeni transspolna oseba ?? V moji mladosti nismo poznali to reč.

endeda (ni preverjeno)

nismo poznali to besedo.

Assia (ni preverjeno)

Evo vam lewe politike, to ste izvolili, to imate. Vem pa tudi, da niste niti vedeli, kaj vse prinaša bolna lewa vlada.

Starejše novice