Potešili smo radovednost in pokukali v soboško podzemlje. Ste vedeli, da naše kanalizacijske cevi v skupni dolžini sežejo skoraj do Ljubljane?

Odprti jaški, brnenje črpalk in kopica komunalnih delavcev v središču mesta … Ja, prav ste uganili, naša kanalizacija je te dni deležna temeljitega čiščenja.

V Javnem podjetju Komunala Murska Sobota pojasnjujejo, da poteka čiščenje in pregled glavnega kolektorja na Slovenski, Zvezni in Slomškovi ulici.

Po prvotnih načrtih naj bi z deli že zaključili, a izkazalo se je, da je v kanalih veliko, ponekod tudi po deset kubičnih metrov materiala, ki ga je treba spraviti iz vodov, zato napredujejo nekoliko počasneje, kot so predvidevali. Stopnjo umazanosti oziroma samo količino materiala v kanalih je namreč skoraj nemogoče predvideti vnaprej.

Za večje zalogaje v najem – kmalu tudi v nakup

Kot razlaga Vasja Bugar, vodja delovne enote Kanalizacija, dela izvajajo z visokotlačnim čistilnim strojem Kanal-Jet. Medtem ko manjše cevi čistijo z lastnim vozilom, se pri ceveh večjega premera poslužujejo večjih, najetih vozil. Podobno je tudi pri snemanju s kamerami.

V prihodnosti se obetajo tudi večje posodobitve opreme. Načrtujejo namreč nakup novega, večjega in zmogljivejšega čistilca. Nabavna vrednost naj bi po oceni vodje enote znašala okoli 300.000 evrov neto.

Najeto visokotlačno vozilo Kanal-Jet, s katerim delavci čistijo cevi, premera do 1.200 milimetrov. (FOTO: Javno podjetje Komunala Murska Sobota)

Cevi iztegnjene sežejo skoraj do Ljubljane

Soboška kanalizacija sicer obsega približno 150 kilometrov betonskih in plastičnih kanalizacijskih vodov, ki v premeru merijo od 200 do 1.200 milimetrov. 

Samo stanje podzemnih cevi se precej razlikuje glede na starost, material in obremenjenosti posameznih odsekov. 

»Kanalizacija je stara do 60 let. Več težav je na betonskih ceveh, ki se danes skorajda več ne uporabljajo,« razlaga Bugar.

V soboškem podzemlju tudi oblačila, kosovni odpadki in – davčna blagajna

Žal pa prebivalci odtoke prepogosto uporabljamo za napačne stvari. Po ugotovitvah enote za kanalizacijo kljub ozaveščanju uporabnikov v kanalizacijskem sistemu še vedno najdemo nedovoljene snovi, kot so tekstil, sintetična vlakna, trdi delci in odpadna olja. 

»Drži da je tega zmeraj manj, vendar pa na mešanem sistemu velik problem predstavlja sipina, ki je posledica zimske službe. Zato izvajamo sistematično čiščenje cevovodov (1x letno), v skladu z Operativnim programom odvajanja komunalne odpadne in padavinske vode na območju MO MS,« pojasnjuje Vasja Bugar, vodje delovne enote Kanalizacija.

Med najbolj nenavadnimi najdbami v soboški kanalizaciji so živalski kadavri, odpadna oblačila in kosovni odpadki. Pred leti pa so na območju Splošne bolnišnice Murska Sobota iz jaška izvlekli celo davčno blagajno.

Ker gre za svet, ki ga prebivalci običajno nimamo priložnosti videti, so nam pri Komunali prijazno dovolili v podzemne rove pokukati s pomočjo njihove opreme. V priloženih video posnetkih si torej oglejte del soboške kanalizacije med in po čiščenju. 

Odsek glavnega kolektorja (Ne spreglejte posebnega pozdrava okoli četrte minute.)

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sraka (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Koga to briga?te ci ste taki ite pa napravite se en prispevek pri Banfiju..

DF (nepreverjen)

ta kanalizacija me spominja na ožilje kakšnega starega smrdljivega komunajzerja
puno govna

In reply to by Sraka (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Mesto se pohvali, kako dobro skrbi za kanalizacijo in kakšne ima plane, vi se pa norčarite, saj ste toliko neumni, da ne veste tega ceniti.
Na drugem posnetku se pojavi simpatični in radovedni podzemni prebivalec (3:55 po časovniku). :)

Mura je večna (nepreverjen)

Bumbar si ti
Bumbar ti je otac
Bumbar ti je mama - ker je tudi moškega spola

In reply to by A79 (nepreverjen)

Arrogant Bastard (nepreverjen)

Shiiiiiit!

alkimist

Yo psiho (DF, tujec,..), v časi ka ti Komunala puca stanovanje, ti stadion Fazanerija nudi zatočišče. Koco pa topel čaj dobiš na blagajni pred vhodon.

podgan v kanal… (nepreverjen)

Lahko slikajo in obnavljajo ter se hvalijo saj daleč predrago plačujemo to kanalizacijo .To ni za hvaliti ob tej draginji

šankrejt (nepreverjen)

Mislo san ka of puca ka je pijsal disertacijo ko je bil na bolniškem, ker ko je še bil na Komunali ja izjavo ,da njemu ni problem stopiti v bataše pa iti v kanalizacijski jašek

Viktoro (nepreverjen)

Prebiraje naslov sem najprej pomislil, da gre končno za čiščenje soboškega podzemlja v prenesenem pomenu besede, torej mafijskega podzemlja.

čarni vrag (nepreverjen)

Me zanima, če so tudi podgani, ki ilegalno biva v kanalizaciji poslali položnico.

Viktoro (nepreverjen)

Podgane, takšne in drugačne uživajo pri nas poseben družbeni status, kar pomeni, da zanje ne veljajo obveznosti, načela, predpisi, kazni....

Kriptoniche (nepreverjen)

Nega ninja turtles, samo Splinter se je pokazo...

asdfghjkl (nepreverjen)

keri pa je zgubo davčno blagajno?!

brekaš (nepreverjen)

Bokibogme ste vsi po vrsti ruknjeni ka glava bolij. Zdaj van pa tou ne paše ka pucajo kanalizacijo. Evo kama ide tej vaš telkokrat omenjani pejnez iz položnic.... ide za tou ka drek, smeti pa davčne blagajne za vami majmunami pucajo. Poglente samo kelko en takši čistilec košta ka de za vami puco? Ka vij loleki mislite ka je vse zašenki na ton svejti? Najbole ka se nič ne dela pa te te mogouče zadovolni. Samo koga te pa krivili gda te se v lastnon dreki vtaplali zatou ka nede nišče kanalizacije puco? Pa do van komunisti krivi?

Viktoro (nepreverjen)

Spominjam se reka starih ljudi, ki so dejali: Kjer je drek, je tudi denar. Jaz samo skromno dodajam: Kjer je denar,
so drekaš, tvoji botri povsod zraven.

kepa (nepreverjen)

Soboški metro

DF (nepreverjen)

Ta kanalizacjski sistem me spominja na ožilje kakšnega smerdljivega komunajzerja
me zanima ali tudi njim čistijo žilni sistem komunalci, ali jim ga morda čistijo kriminalci

Vidim vseeee (nepreverjen)

Davčno blagajno je DIJANA ta vrgla da so meli kuhanje bograča....No sten ka je opravičeno

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice