Foto: Jure Banfi
Mediji poročajo o murskosoboškem škofu Petru Štumpfu in o domnevnih pritiskih z njegove strani zaradi necepljenja nad turniškimi sestrami. Na očitke se je odzval Štumpf in povedal, da je vse skupaj velika laž.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je odgovoril na očitke prispevka medija Svet24, kjer so poročali o domnevnih pritiskih Štumpfa nad sestrami klarisami zaradi necepljenja.

Štumpf je letos poleti ob prazniku svete Klare, ustanoviteljice klaris, v sestrskem samostanu v Turnišču daroval sveto mašo. Svet24 poroča, da naj bi Štumpf v pridigi med drugim povedal, da »hudo greši proti ljubezni do bližnjega vsak necepljeni«, in se vprašal, »kje sta tukaj razum in odgovornost necepljenih«.

Škof naj bi sklenil, da ima »vsak duhovnik veliko odgovornost do ljudi, in če je tudi on na takšen način preračunljiv, daje veliko pohujšanje svojim vernikom, saj njegovo ravnanje pomeni strahopetnost in celo zatajitev etične dolžnosti do spoštovanja zdravja in življenja drugih,« poroča Svet24

Turniške sestre doživljajo velike pritiske?

Tako vsaj pravi vir Sveta24, ki naj bi jim med drugim zaupal tudi, da naj bi turniške sestre s strani soboškega škofa Štumpfa zaradi svoje odločitve doživljale velike pritiske.

Štumpf naj bi tamkajšnjemu župniku celo odredil, da pri sestrah v samostanu ne sme opravljati bogoslužij, sestram pa naj bi, dokler se ne bodo cepile, odrekel tudi obhajanje evharistije, so še zapisali.

Štumpf: »Vse skupaj je ena velika laž«

Na prispevek se je odzval škof Peter Štumpf, ki je zavrnil vse očitke in povedal, da je vse skupaj ena velika laž in le še en poskus diskreditacije katoliške cerkve s pomočjo raznih zarot v povezavi s cepljenjem proti covid-19.

»Vse očitke zavračam, glede cepiva pa še enkrat poudarjam, da je vsak od nas svoboden, vendar tudi odgovoren. Seveda, pri tem močno izstopa vprašanje svobode in pravic.

Dejal bi, da pravice lahko ima zgolj tisti, ki ima dolžnost. Kdor nima dolžnosti, tudi ne more imeti pravic. To je moralni zakon, ki velja v vseh primerih ravnanja, tudi glede cepiva,« odgovarja Štumpf.

Pri sestrah klarisah bogoslužja nemotena

Murskosoboški škof dodaja še, da se pri sestrah klarisah bogoslužja opravljajo nemoteno, seveda pod pogoji PCT, tako kot tudi po drugih cerkvah.

»Škofija ponovna izraža bratom minoritom v Turnišču hvaležnost za obhajanje bogoslužij pri sestrah klarisah, kakor tudi za podeljevanje zakramentov na oddelku covid-19 v bolnišnici Murska Sobota,« na očitke še odgovarja Štumpf. 

Komentarji (1)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Škofa Štumpfa je potrebno predlagati za papeža......................saj si edini v tej srenji upa javno spregovoriti v dobro SLO naroda.............

Starejše novice