Na državni cesti ob Osnovni šoli Fokovci ni ležečih policajev ali omejitve hitrosti 30 kilometrov na uro, starši otrok so zaskrbljeni.

V uredništvo Sobotainfo so se obrnili zaskrbljeni starši, in nas opozorili na objestne voznike, ki divjajo mimo Osnovne šole Fokovci v občini Moravske Toplice.

Za nekatere omejitev ni ovira

Fokovska osnovna šola leži ob državni cesti, na kateri je omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro. Vendar pa, ker na nasprotni strani ni naselja in je cesta dokaj ravna, nemalo voznikov konkretneje pritisne na plin.

Nekateri se mimo šole peljejo tudi 50 kilometrov na uro in več, opozarjajo starši in dodajajo, da bi jih ležeči policaji ali pa druge hitrostne ovire, ki so mimogrede skorajda praksa v bližini šol in vrtec, zagotovo upočasnile.

Na moravskotopliški občini in fokovski šoli ter direkciji za ceste smo preverili, ali so seznanjeni z omenjeno problematiko in ali so v načrtu dodatni varnostni ukrepi.

Na občini z omenjeno težavo niso seznanjeni

Iz občine Moravske Toplice so nam sporočili, da z omenjeno težavo niso seznanjeni, s strani staršev otrok Osnovne šole Fokovci ali iz Osnovne šole Fokovci pa pritožb niso prejeli.

»Zato ni bila podana nobena pobuda s strani občine za umirjanje prometa (ležeči policaji, omejitev hitrosti) ob Osnovni šoli Fokovci na Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo,« pojasnjujejo.

Pristopili bodo k ureditvi zunanjih igrišč vključno z zaščitno ograjo

Iz občine so pojasnili, da so bili v lanskem letu uspešni na razpisu za sofinanciranje prikazovalnika hitrosti, ki so ga namestili ob osnovni šoli s soglasjem direkcije.

»Prav tako smo v  letošnjem letu na pobudo osnovne šole Fokovci pristopili k ureditvi zunanjih igrišč ob osnovni šoli.

Predvidena je celostna preureditev obstoječega kompleksa zunanjih igrišč šole in tudi otroškega igrišča vključno z zaščitno ograjo, kjer je le-ta potrebna,« dodajajo.

Na šoli pritožb s strani staršev niso dobili

Iz Osnovne šole Fokovci poudarjajo, da nikoli nihče od staršev ni imel pripomb ali pritožb glede omenjene težave.

»Učenci naše šole namreč do ceste sploh ne gredo. Iz avtobusne postaje se do šole sprehodijo čez šolsko igrišče in mimo stanovanjskega bloka, ki je od ceste oddaljeno na varni razdalji. Učence, ki jih starši pripeljejo v šolo, le ti odložijo pred glavnim vhodom, ki prav tako nima stika z glavno cesto.«

Ob tem dodajajo, da so učenci ves čas pod budnim očesom kolektiva in se zelo vestno držijo dogovorjenih pravil glede gibanja v okolici šole. Ob asfaltnem igrišču je postavljena tudi visoka ograja, »drugod pa ni bilo potrebe po njej«.

Posebnih pobud na direkcijo niso podali

S strani šole na direkcijo za infrastrukturo niso podajali posebnih pobud glede namestitve ležečih policajev ali drugih preprek.

Na šoli ugotavljajo, da se vozniki hitrosti 50 kilometrov na uro v času pouka večinoma držijo, saj imajo nameščen merilnik hitrosti.

Ukrepe za umirjanje hitrosti je možno urediti

Iz Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo so odgovorili, da ugotavljajo, da je na državni cesti v območju naselja Fokovci možno v območju osnovne šole urediti naprave in ukrepe za umirjanje hitrosti (fizične ovire za umirjanje prometa), v povezavi z ureditvijo omejitve hitrosti in potrebno ureditvijo pločnika z ustreznim prehodom za pešce s cestno razsvetljavo.

»Vse navedeno je izvedljivo zgolj na podlagi predhodno pridobljene projektne dokumentacije za izvedbo gradbenih ukrepov ter pridobljenih potrebnih zemljišč, ki jih mora zagotoviti pristojna občina,« pojasnjujejo.

Direkcija ne more pristopiti h gradbenim ureditvam naprav in ukrepov za umirjanje prometa

Direkcija je s strani občine Moravske Toplice – kot pojasnjujejo – že prejela pobudo za ureditev ločene površine za pešce in kolesarje in za ustrezno ureditev prehoda za pešce.

Na lokacijah znotraj naselja, za financiranje oziroma sofinanciranje pločnika in prehoda za pešce v povezavi z napravami in ukrepi za umirjanje prometa je zadolžena pristojna občina, še dodajajo na direkciji.

»Direkcija na tem delu odseka državne ceste v naselju Fokovci, kjer znaša povprečni letni dnevni promet le 865 vozil na dan, nima v planu gradbeno - varnostnih ureditev.

Prav tako ne vodi nobenih aktivnosti vezanih na ureditev državne ceste, zato tudi ne more pristopiti h gradbenim ureditvam naprav in ukrepov za umirjanje prometa, hodnik za pešce, k potrebni ustrezni ureditvi prehoda za pešce s cestno razsvetljavo, v naselju Fokovci.«

V občini Moravske Toplice so sicer tri osnovne šole. Poleg Osnovne šole Fokovci, še Osnovna šola Bogojina in Dvojezična osnovna šola Prosenjakovci.

Osnovna šola Bogojina je ob stranski ulici, na glavni cesti pred ulico pa velja omejitev hitrosti 30 kilometrov na uro, postavljene so obvestilne table zaradi bližine šole, postavljen je tudi prikazovalnik hitrosti.

Tudi do Dvojezične osnovne šole Prosenjakovci je dostop omogočen s stranske ulice, postavljen imajo prikazovalnik hitrosti, obvestilne table zaradi bližine šole, okolica šole pa je ograjena z živo mejo.

Komentarji (27)

Statistik (ni preverjeno)

Pred leti je bila omejitev 60 skozi naselje (tudi mimo šol). Zdaj bi pa radi, da vozniki pred šolo izstopijo iz vozil in jih potisnejo mimo šole????

Toporišič (ni preverjeno)

zakaj so pa šolo postavili tako blizu ceste
treba je šolo prestaviti drugam

In reply to by Statistik (ni preverjeno)

Insomniaa (ni preverjeno)

Takrat ko je bila omejitev 60, so se po cesti vozili yugoji golfi in lade, pa teh niso imeli 18 in 20 letni "otroci" kateri se dandanes vozijo z avtomobili ki imajo 130+ konjskih moči, v svoji vozniški karieri pa niso prevozili še 3.000 km vsegaskupaj...saj si niso sami krivi, krivi so starši ki jim to dovolijo/kupijo. In ja ti "pred leti" takrat je tudi frekventnost vozil na cesti bila občuuutno manjša, predlagam da si spremeniš ime statistik, v "Nekaj na pamet", ker statistika ti je španska vas.

In reply to by Statistik (ni preverjeno)

Mclaren (ni preverjeno)

Insomniaa. A stejmi autojami ka si jih naštel so po vasi šli samo 60 ? Vsak mladi je rad v svojoj mladosti pritisno na gas Yugeca, Lado, 101nko. Tüdi tij se pelaš po vesi več kak je dovoljeno. Samo da človik grata malo starejši hitro pozabi ka je vse delau za pizdarij v mladosti in takšni grejšniki ste zdaj najbole Angelski. Svoj prvi avto san si küjpo konec 80ith da san dopuno 20 lejt in to Renault 5 za svojo plačo in to rablenoga. Zaj če si si tij küjpo z socialnof pri 40tih smo ti mij nej krijvi. Če si lejko CIGAN z socialnof küjpi dober auto zakoj si ne bi mladi mogel privauščiti avto. Je pa gnes den malo šteri avto izpod 100 konjof. Tak ka tij si še 100 lejt za lesenof žlicov.

In reply to by Insomniaa (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

a je tebi bik v glavo prdnil da si tak fuknjeni

In reply to by Mclaren (ni preverjeno)

Čači mači (ni preverjeno)

Starši naj si v prvi vrsti svoje razvajene fačke v red vzamejo, ka nič ne ubogajo. Pa naj si kable z vüj vô poberejo pa ne zijajo samo mobitel, pa do čüli gda avto ide. Ne vem ka bi gdo rad s temi omejitvami na vsaki korak

3321 (ni preverjeno)

naj mogoče si najprej naredijo ograjo okrog šole

Toporišič (ni preverjeno)

ali pa ograjo okoli ceste

In reply to by 3321 (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Občina se izgovarja na vse možne načine.

Državna direkcija za ceste se izgovarja na vse možne načine.

Itak, da njim v Ljubljani dol visi za eno zakotno vas in nimajo seveda nič v plani.

Tudi policija po navadi nič ne naredi, ker s samo prisotnostjo za večjo varnost nič ne pokasirajo.

Nihče od odgovornih noče narediti nič !!!!

SRAMOTA za tako občino in državo.

Surfeiter (ni preverjeno)

nije tvoja glava za misliti
Tele mamino
Tvoja glava je samo za frizera

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Sobočanec123 (ni preverjeno)

V Fokovcih v bližini šole je bil več let postavljen merilnik hitrosti. Če so res potrebni ukrepi bo razvidno iz teh podatkov.

Fanja_Tajon (ni preverjeno)

Ležeče ovire, ki jih delajo naši gradbeni inžinerdže so katastrofa. Po celi avstriji jih ne najdeš telko kak v pomurji. Izvedba pa so katastrofa. Omejitev 30, samo če z 20 gor prideš si stereš avto.
Epilog Dokležovja? Nič... še vedno terejo avto na ležečom, kjer piše ka je omejitev 30. Župana na grmado!

Sobočanec123 (ni preverjeno)

Isti problem je v Soboti pri domu za ostarele na Gregorčičevi, kjer ti pri 30 na uro lahko rampa/ležeči policaj krepko poškoduje avto. Tam bi morala biti tabla 10.

In reply to by Fanja_Tajon (ni preverjeno)

prometnik (ni preverjeno)

Ležeči policaji imajo svoje standarde, ampak naši izvajalci oziroma občinski uradniki tega ne upoštevajo
Ležeča ovira je lahko visoka max 12 cm to je 5 col ob dolžini - širini 1,2 m kar je 50 col
Vse variante izhajajo iz tega če je nižja je lahko tudi krajša
In vsak ki razbije avto zaradi nepravilno izvedene talne ovire
lahko toži upravljalca- ali lastnika ceste za povzročeno škodo

In reply to by Sobočanec123 (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

jaz sem že danes takoj vložil prijavo o neustreznosti talne ovire
in odškodnino za nastalo škodo na avtomobilu

In reply to by prometnik (ni preverjeno)

ZTR_ (ni preverjeno)

Glupi starši. Pa te najbrž deca nemajo pouka ali pa igre na cesti. Kda san ge odo v OŠ san niti pogledniti nej smel proti cesti. Bi mi tovariš že eno opalo okoli vüj.

goričanec2 (ni preverjeno)

Ene mamice majo pač z cejlen svejton probleme! 🤔

zastor (ni preverjeno)

To je res. Na žalost pa je tudi na cestah vse hujše. Vsaki tretji s telefonom v roki vozi. Določeni osebki so za omejitve hitrosti itak še ne čuli. Določena mlajša populacija s temi predelanimi Golfi dobesedno nori po cestah. Te maš dedke nad 80, ka komaj hodijo z refleksi kak crknjena miš, a vozijo pa še itak. Dobro ka so novejši avti vse pametnejši s temi varnostnimi dodatki ovak bi samo še več nesreč meli.

In reply to by goričanec2 (ni preverjeno)

Takjeto (ni preverjeno)

In kelko lidi se povozi na letni ravni na vasaj? Jebeni, ce, ce, ce, ce…. Samo delate in iscete probleme ge jih nega. Deco trbej vzgajati in fciti od maloga. Nej ka so ciduze bole zabiti pepcki, keri niti praf iti vec ne vejo, nej ka bi bili sposobni pogledniti levo in desno…. Te pa li iscete probleme in tezave v vseh drugih, pa vse druge bi prevzgajali in fcili.

In reply to by zastor (ni preverjeno)

kakić (ni preverjeno)

zastor, ja mladi so na mobiteli,to je res, ovi odrasli 18, so nad 130 konjov,kupili so jih pa ateki in mamice, dedki so ovire,zakaj? ka se pomali pelajo? mijslim ka si ti tudi odveč na cesti. Cesta je javna površina za vse, deca pa če so v šoli, naj bodejo v šoli!, končno se pa še nigdar kelko mi znano pri toj šoli nej zgodijla nikša nesreča, ker je daleč pregledna cesta. Tista mamica pa atek pa naj svoje fačke vozita v drugo šolo, če je tu za njuno zlato deco prenevarno.

In reply to by zastor (ni preverjeno)

Falko (ni preverjeno)

Gastarbajteri, keri jodlarske dreke pucajo se tu gor bunijo, v jodlariji pa se drzijo omejitev kak pijan plota!

Bruce Dickinson (ni preverjeno)

Falko dobro napisano. Vsi komentatori šteri ste brez greha, ala van vera. .

Hjaooo (ni preverjeno)

Najbokse ka deco izpisete iz sole, pa jih doma fcite. ker prevec nevarnosti preti na deco, zato pa jih tak malo prezivi in zgura do 14 let…

Kriki (ni preverjeno)

Kakse clančke objavlate sobotainfo saki den boksega... katastrofalni ste gratali

ĐOKO (ni preverjeno)

Če bi jaz bil tam doma in bi posamezniki divjali, bi si naredil fračko in z njo divjakom razbijal stekla na avtih. Hitro bi se promet tam umiril...

. (ni preverjeno)

Nas otroke 90itih pa nazaj so vcili, ka se pogledne levo desno levo desno in presoditi ce je varno prek ceste ite . Nvn ka je to tak tezko deco nafcite .

Jimi orje v prvoj (ni preverjeno)

Smo se vozili v solo z biciklino iz Sela,Andrejec,Vucje Gomile, Fokovec Ivanovec pa še z kere vejsi pa smo žijve tau deco be pa pametne stareše najrajše v jogiji poviton v šaulo vozili. Mijslin ka nišče da so deca ob cesti 70 pa 80 tu nelejce. Malo zemete pamet v glavo še kokoš ma več pameti kak tej zaščitniški starši.

Starejše novice