Foto: Mediaspeed
Spominjamo se Stanka Polaniča, dolgoletnega lastnika in direktorja skupine Panvita in skupine Pomgrad. Poglejte, o čem je spregovoril kot gost v oddaji Dora - nedeljski pogovori na televiziji IDEA.

Kot smo že poročali, je slovensko javnost danes pretresla vest, da se je po kratki in hudi bolezni poslovil znani pomurski gospodarstvenik Stanko Polanič.

Polanič je v svoji karieri zgradil poslovni imperij. V osemdesetih letih je bil direktor nekdanjega gradbenega podjetja Pomurje, nato pa je isto podjetje pod imenom Pomgrad leta 1998 prevzel s partnerji.

Kasneje je s partnerji kupil Kmetijsko gospodarstvo Rakičan in ga preoblikoval v današnjo skupino Panvita, upokojil pa se je leta 2013.

Prejel tudi častitljivo nagrado za življenjsko delo

Stanko Polanič je na 15. kongresu o prometu in prometni infrastrukturi s strani Združenja za promet in prometno infrastrukturo Slovenije lansko leto prejel tudi častitljivo nagrado za življenjsko delo.

Gre za najvišje priznanje, ki ga lahko posameznik v gradbeni stroki prejme, nanaša pa se na trajen prispevek v gradbeništvu in doprinos pri razvoju Pomurja.

Spomnimo ...

Stanko Polanič je bil leta 2016 gost v oddaji Dora - nedeljski pogovori na televiziji IDEA, v kateri je med drugim spregovoril o Gibraltarju, zgodbah iz zapora in Marofu.

Kot je povedal v pogovoru leta 2016, takrat ni bil več zelo vpet v dogajanja v podjetjih, ki jih je skupaj z Antonom Ravničem in Jožetom Horvatom lastniško obvladoval.

Po upokojitvi je bil močno prisoten pri Marofu, kjer so delali na vinski znamki skupaj z Urošem Valclom in tam zaposlenimi.

Spregovoril tudi o preživetem času za zapahi

»Danes že pokojni Božo Fridrih je prodal stanovanje v Ljubljani. Pri nas je naročil adaptacijo Klinarjeve hiše, kamor je poročena njegova hčerka. In če si gradil ali adaptiral stanovanje, si bil oproščen plačila prometnega davka pri prodaji stanovanja,« je pojasnil Polanič.

»Zapletlo se je, ker smo del adaptacije mi izvršili prej, kot je on prodal stanovanje, del pa pozneje. Midva s kolegom Srncem sva tako skupaj s Fridrihom bila zaprta kot odgovorni osebi. Spomnim se, da sem ob enem od izhodov na dvorišče v soboškem zaporu na sosednji strehi ugledal svojega zidarja, kako obzidava en dimnik in sem ga po prihodu iz pripora moral prijaviti za 'šušmarjenje',« je razložil.

Tudi o podjetju v davčni oazi

V tistem obdobju so se pojavljale govorice, da naj bi imel Polanič na Gibraltarju v davčni oazi prijavljeno podjetje, v oddaji Dora je spregovoril tudi o tem.

»V 90-tih letih, ko smo v Budimpešti začeli graditi za Axo, največjo francosko zavarovalnico, naše banke niso mogle spremljati tega projekta. Zato nam je francoski partner svetoval odprtje te firme. Imamo jo še zmeraj, vendar že dolgo ni več aktivna,« je pojasnil.

 »Vse naše poslovanje, vseh firm, poteka izključno v Sloveniji,« je bil jasen.

Polanič v Intervjuju 2.0 na Sobotainfo

Polanič je leta 2010 spregovoril tudi v projektu Sobotainfo, imenovanem Intervju 2.0, v katerem so lahko uporabniki Sobotainfo intervjuvancu zastavljali vprašanja.

V intervjuju je med drugim spregovoril o razkritih podatkih o premoženju in najdražjih nakupih, podal pa je tudi nekaj nasvetov mladim.

Celoten intervju poglejte v posnetku spodaj.

Komentarji (9)

čačipress (ni preverjeno)

Vsaka mu čast, ko je prijavil svojega zidarja zaradi šušmarstva, ko je dozidaval dimnik.
Poštenjak brez primere.

Taravfeferon (ni preverjeno)

100% Cepivo bum in srčna kap!

sokolec (ni preverjeno)

idiot

In reply to by Taravfeferon (ni preverjeno)

sokolec (ni preverjeno)

RE - idiot je prejšnji komentator - taravfeferon

In reply to by Taravfeferon (ni preverjeno)

Ajooj (ni preverjeno)

Bil je glaven antivaxer, tak ka tezko od toga no…

In reply to by Taravfeferon (ni preverjeno)

Happy 54 (ni preverjeno)

Lejko prosin zaprete komentare?

GostKM (ni preverjeno)

Ker?

In reply to by Happy 54 (ni preverjeno)

trg zmage

... vse gre ponovno v smer neumnih in žaljivih komentarjev. Niti smrt človeka ne...

In reply to by GostKM (ni preverjeno)

Tuintam (ni preverjeno)

in koliko je Idea izstavila račun za ta intervju, vprašanja je temu dečku nekdo napisal to se tako vidi, vse mora prebrati da vpraša, pa še govor se mu zatika, o mrtvih vse najboljše, je pa smešno ko človek gleda ta diletantno opravljen intervju na osnovnošolskem nivoju, na tej tv je včasih bilo kvalitetnih novinarjev, je pa potem vse postalo en čisti poden

Starejše novice