Najnovejše podatki o stanju okužb v Domu starejših Rakičan.

Stanje v enoti Doma v Centru za starejše Murska Sobota se je umirilo. Vsi stanovalci so negativni, razen enega, ki pa je nameščen v bolnišnici. Dodatno so okuženi trije zaposleni, ki pa so v izolaciji v domačem okolju.  

Stanje v enoti Elizabeta v Svetem Juriju, je po prejetih novih rezultatih pokazalo dodatno eno okužbo pri stanovalcih, tako, da je skupno število okuženih stanovalcev 40, od teh so štiri osebe v bolnišnici. Dodatna testiranja so pokazala tudi dodatno okužbo pri zaposlenih, tako, da je v enoti 10 okuženih zaposlenih, so sporočili iz Doma starejših Rakičan.

Kot so zapisali, večina okuženih nima težav oziroma so asimptomatski, pričakujejo pa, da se bo stanje v enoti Elizabeta počasi umirilo, saj se bo pri večini okuženih v naslednjih dneh izteklo obdobje izolacije. 

Tudi v matični enoti v Rakičanu, so potekala dodatna testiranja, tako, da je sedanje stanje 34 okuženih stanovalcev, od teh sta dve osebi v bolnišnici. Okuženih je tudi 10 zaposlenih, ter trije zaposleni v službi PND. Prvim okuženim se izteka obdobje izolacije, prav tako se prvi okuženi zaposleni vračajo nazaj v službo.

"Za vse nas je zelo pomembno, da se okužba z covid-19 v matični enoti v Rakičanu širi počasi, saj nam to omogoča, da rešujemo vse situacije, predvsem pa, da nadomeščamo kadrovski izpad," pojasnjuje vodstvo doma.
 

Svojce prosijo za razumevanje

Ob tem naprošajo vse sorodnike, da pokažejo razumevanje do zaposlenih, ki vlagajo nadčloveške napore, delajo v zmanjšanih ekipah, 12 ur na dan, pod polno zaščitno opremo, ter se trudijo oskrbeti stanovalce. "Pri tem ne zmorejo odgovarjati tudi na vse klice sorodnikov, posebej takoj, v trenutku klica ne – imamo namreč 388 stanovalcev Doma in 170 uporabnikov storitve pomoč družini na domu. Na klice bodo naši zaposleni odgovorili, takoj, ko bodo utegnili in vam podali vse informacije. Sproti tudi obveščamo tako sorodnike, kot javnost o stanju v našem Domu, tako na naši spletni strani, kot tudi na spletni strani MO MS, ter v lokalnih medijih, sedaj smo vzpostavili tudi sistem obveščanja prvih kontaktnih oseb preko sms sporočil," poudarjajo.

Za pogovore s stanovalci imajo vzpostavljene telefone (tudi videoklice), dodatno jim zagotavljajo dobavo sadja, napitkov, nabavo nujnih potrebščin iz trgovin. Stanovalci v večini nimajo težjih simptomov obolelosti, v tako imenovane rdeče cone jim namestijo televizijo, družabne igre, zaposleni jim posvečajo maksimalno pozornost, kolikor je to možno v teh časih. 

"Žal pa moramo pri našem delu strogo spoštovati tudi vse usmeritve in protokole s strani stroke, kar pa predstavlja tudi veliko breme za naše stanovalce, ki so v teh časih najbolj prizadeti. Verjemite pa, da bodo naši zaposleni storili vse, kar je v njihovi moči," so še zapisali v Domu starejših Rakičan.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

5Popoln fiasko Janšistične vlade. Največ mrtvih na svetu, največ okuženih na svetu kljub najbolj strogim ukrepom na svetu. Nobena država ne omejuje gibanja svojih državljanov tako zalo, kot to počne janšistična vlada. Vsi ukrepi vlade so se zreducirali in koncentrirali na omejevanje morebitnih protestov, medtem ko varovanje zdravla Janši nikoli ni bila prioriteta. Domovi ostarelih, bolnice in šolstvo so nepripravljeni pričakali drugi val zato ker vlada ni naredila svoje naloge. V Nemčiji so nabavili hitre teste za vse stanovalce domov ostarelih in tam zaposlene. Prav tako redno testirajo vse učitelje in profesorje. Zato v Nemčiji nimajo niti desetine okožb kot v Sloveniji, umrlih je dvajstkrat manj, šole so odprte, življenje skoraj normalno poteka. V Sloveniji pa je popoln kaos, otroci niso bili defacto v šolah že od 12 marca, v domovih ostarelih nimajo več kadra, bolnice selijo bolnike v tujino. Poleg tega pa je Janša zadolžil državo za 8 milijard evrov . Iz te godlje se ne bomo izmazali še naslednjih 20 let, teh norih sedem mesecev bodo plačevali še naši vnuki. Druge drżave se bodo lepo izmazale iz Covid krize saj jih vodijo usposobljeni ljudje, strokovnaki in politiki, Slovenija pa je največji poraženec Covid krize. Janśa ravnokar zabija zadnji žebelj v krsto te države. Želim mu vse najslabše v nadaljevanju njegovega bednega življenja.

Ropikica (nepreverjen)

KAKŠNO JE PA STANJE V DOMU Beltinci? Od tam pa nega nobenih informacij.

Krog 12 (nepreverjen)

A res?? Vsak dan več okuženih stanovalcev pa zaposlenih vi pa pišete ka se stanje umirja. Sranje v dsr. se je komaj začelo.

Rica (nepreverjen)

Se strinjam. 10. novembra je bilo v Rakičan 15 okuženih stanovalcev, gnjes pa 34. To je umirjanje stanja? Jes samo upam ka pa zdaj resno več nede naraščalo število okuženih.

Starejše novice