Vir: osebni arhiv
Jasna Verčko je poklicna psihologinja, v prostem času pa strastna ustvarjalka receptov za sladice, ki je ustvarila svoj blog in pred kratkim izdala tudi knjigo. Pripravlja slaščice, ki so malce posebne, a še vedno dovolj preproste, da jih pripravi vsak.

Speci nekaj drugačnega (Bake something different) je pred več kot tremi leti ustvarila mlada Pomurka Jasna Verčko iz Bratoncev. 

Mlada mamica, po poklicu sicer magistra psihologije, v prostem času neizmerno uživa ob pripravi raznovrstnih sladic za vse priložnosti. 

Svojo strast je pred leti začela deliti tudi na blogu, nedavno pa je izšla njena prva tiskana knjiga, s skoraj šestdestimi recepti za raznovrstne tipe sladic. 

Vir: osebni arhiv

Psihologinja, ustvarjalka receptov, mlada mamica in še kaj 

26-letna Pomurka se trenutno raje ukvarja z ustvarjanjem receptov za sladice, ki jim dodaja posebno noto

Prav tako uživa v fotografiranju hrane. 

Pred kratkim je prevzela tudi novo pomembno vlogo v njenem življenju, saj je na svet prijokala punčka Julija, ki je trenutno stara deset mesecev. 

»Ob 10-mesečni punčki je ustvarjanje sladic pravi izziv, saj zahteva veliko mojega časa in pozornosti. A mi je ob tem v veliko podporo in pomoč moj mož Jure, ki sem mu za vse neizmerno hvaležna.«

Mladi ustvarjalki peka predstavlja najljubšo prostočasno dejavnost. V njej neizmerno uživa in se sprosti.  

»Že od malih nog, ko sem pekla prva peciva in piškote skupaj z mamo in babico, sem vedela, da bo to nekaj, v čemer bom zmeraj uživala. Zelo rada imam ustvarjanje sladic v vsakem koraku njihove priprave. 

Že gnetenje testa ali kuhanje kreme se mi zdi prijetno in sproščujoče opravilo. In v kuhinji vselej tako lepo diši,« v smehu dodaja Jasna. 

Vir: osebni arhiv

Blog sprva majhna ideja, sedaj pa že profesionalno delo 

Kot pravi Jasna, je blog z imenom Bake Something Different začel nastajati že pred več kot tremi leti. Avtorica je namreč zmeraj rada pekla in pripravljala rojstnodnevne torte ter druge sladice za vse priložnosti. 

»Mojim prijateljicam so se zdele torte nekaj posebnega, zato so mi predlagale, da jih delim še z drugimi. Tako se je rodila ideja, da začnem objavljati na blogu.« 

Kmalu so začeli nastajati prvi lastni recepti, pravi Jasna. 

»Vsakega sem želela narediti nekoliko drugačnega. Tako sladici dodam neko novo sestavino ali pa jo pripravim na drugačen način, tako sem na primer Sacher torto spremenila v piškote (Sacher smrečice).« 

Mladi Bratončanki se sprva ni niti sanjalo, da bi lahko objavljanje receptov spreobrnila v nekaj, s čimer se da ukvarjati profesionalno. 

Blog pa je vedno bolj rasel in se razvijal. Sedaj lahko na njenem najdete že približno sto receptov za torte, pite, piškote, pecivo in rezine ter druge sladice. 

Pred kratkim nastala prva tiskana knjiga 

Knjiga Speci nekaj drugačnega vsebuje skoraj 60 receptov za raznovrstne sladice: torte, pite, kolače, rezine ter praznično pecivo. 

Vsak recept je opremljen z vsaj eno fotografijo, vse izmed njih pa je Jasna posnela sama. 

»V knjigi sem zbrala tudi svoje preizkušene domače nasvete za peko in pogoste napake, ki se lahko zgodijo vsakemu.« 

Na koncu knjige je prostor za bralca, v katerem lahko slednji soustvarja knjigo s tem, da zapisuje svoje ideje, recepte in razmišljanja, katere sladice se še želi naučiti pripraviti.

Vir: osebni arhiv

Recepti za čisto vsakogar, razvrščeni po težavnosti, ustvarjeni z dostopnimi sestavinami

Kot pravi Jasna, so recepti namenjeni čisto vsakemu, ki ima veselje do peke. 

»Recepte v knjigi in na blogu sem razvrstila po težavnosti, tako da lahko ustvarjajo tako tisti, ki so že izkušeni v pripravi sladic kot tudi popolni začetniki.«

Pri kreiranju vsakega recepta ima avtorica v mislih tudi to, da ga lahko uporabi večina ljudi, ki peče doma. Enako velja tudi za uporabljene sestavine in pripomočke. 

»Pomembno mi je, da so recepti pripravljeni z dostopnimi sestavinami, saj bi bilo škoda, da sladice marsikdo ne bi mogel preizkusiti, ker na primer ni mogel dobiti točno določenega namaza,« dodaja Jasna. 

Od prazničnih peciv sta najbolj priljubljena recepta za Sacher smrečice ter pomarančne rogljičke. Zelo radi pa imajo tudi višnjevo in borovničevo pito, jagodno kremšnito in piškotno torto s piškotno sredico. 

Pomarančni rogljički (vir: osebni arhiv).

Kaj pa predlaga, da pripravite na letošnje silvestrovo? 

Jasna na silvestrovo najraje pripravlja kremaste sladice. 

Bralcem zato predlaga pripravo Mozartove čokoladne torte, ki je zelo polnega, žlahtnega okusa, tako kot Mozartove kroglice. Za tiste, ki imajo raje sadno, pa vaniljevo pito z jagodičevjem

MOZARTOVA ČOKOLADNA TORTA

Je bogata sladica, z veliko plastmi, pri čemer pa je vsaka od njih razmeroma enostavna za pripravo. 

Torto sestavljajo zelo sočen kakavov biskvit z mletimi mandlji in lešniki, mascarpone krema z okusom nougata, čokoladni ganache s sesekljanimi pistacijami in plast marcipana. 

Dodatna prednost Mozartove torte je ta, da je visoka, kose pa lahko režeš tanke, saj so okusi zelo intenzivni. Tako lahko Mozartovo torto postrežete veliko gostom. 

Recept za to mojstrovino najdete na povezavi

Vir: osebni arhiv

VANILIJEVA PITA Z JAGODIČEVJEM

Predstavlja popolno nasprotje težjim, čokoladnim sladicam, saj je veliko lahkotnejša, a vseeno zelo privlačna na pogled.

Sestavljajo jo krhko vaniljevo testo, nežna vaniljeva krema s pudingom in maslom ter raznovrstno jagodičevje.

Uporabimo lahko tudi zamrznjeno jagodičevje, vendar ga je treba prej odtajati in pobrisati odvečni sok, da pita kljub temu izgleda lepo.  

Recept za vaniljevo pito najdete na povezavi.  

Vir: osebni arhiv

Recepti dostopni na številnih družbenih omrežjih 

Jasnine recepte lahko najdete na njeni Facebook strani, Instragram strani ali na Pinterestu

Vsi pa so dostopni na njeni uradni spletni strani, kjer poleg bloga najdete tudi možnost nakupa knjige ter ponujeno fotografiranje z Jasnine strani. 

Vir: osebni arhiv

Komentarji (4)

sloowner (ni preverjeno)

potem fsaj njen priimek napišite pravilno amaterji

nebuloza (ni preverjeno)

Samo res ... Vrečko ali Verčko? Enkrat imate tako napisano, drugič drugače ...

In reply to by sloowner (ni preverjeno)

Landini

Danes je tako. Vsak, ki ima 5 min casa, je vrhunski kuhar/slascicar ali pa fitnes trener.

OpazovalecSI (ni preverjeno)

Kaj si pa ti? Predvidevam, da kavčar.

In reply to by Landini

Starejše novice