Občina na lokaciji nastanitvenega centra želi razvoj, država previdna zaradi možnosti novega vala migrantov.

Več kot tri leta že minevajo od vrhunca begunske krize, ko so bili tudi v Pomurju nameščeni številni prebežniki. Tudi ko so ti odšli, so v Lendavi še lep čas stali šotori, ki niso služili nikomur. Nastanitveni center je zdaj končno le prazen, a država zanj še vedno plačuje najemnino. Zakaj?

Stroški ostajajo

Spomnimo, da so prve šotore v sprejemno-namestitvenem centru Lendava postavili v času prve begunske krize septembra 2015. Njihova namestitvena kapaciteta je znašala 200 prebežnikov, zanje pa je država mesečno odštela več kot 50.000 evrov. Toliko je plačevala tudi naslednjih nekaj mesecev, v času, ko so šotori samevali.

Od novembra 2017 jih ni več, ostajajo pa stroški – resda nekoliko manjši. Pokrito halo z vstopnim hodnikom in stopniščem ter del zemljišča namreč Urad za oskrbo in integracijo migrantov še vedno najema. A prostori samevajo, kar bega tudi domačine.

»Brez veze se denar nekam meče. Bolje bi bilo, da bi dali za kam drugam. Za pomoč revnim ali kaj podobnega,« razmišlja Albin Rajh.

Občina želi razvoj industrije, država previdna

Lendavska občina si na Industrijski ulici, kjer je nekoč stal nastanitveni center, želi razvoja. Vendar ograjeno zemljišče in objekti ob uvozu na avtocesto niso v njeni lasti, temveč so last podjetja Avto Krka.
 
Kot pojasnjuje Aleksandra Kreslin, v. d. direktorice občinske uprave Občine Lendava, občina želi, da bi se tam v bodoče še naprej razvijala industrijska dejavnost:

»Opozoriti želimo državne oblasti, da se odločijo kako naprej s tem centrom, da se tam res lahko nadaljuje z nekim razvojem.«

Toda pa interesa države ni. Previdna je predvsem zaradi možnosti pojava novega vala migracij.

»V skladu s pogodbo najemamo navedeno lokacijo za eventualno vzpostavitev centra za primer, da pride do povečanega prihoda migrantov v Slovenijo,« odgovarjajo v UOIM.

Mesečno skoraj deset tisočakov najemnine

Urad za oskrbo in integracijo migrantov podjetju Avto Krka tako vsak mesec plačuje 9.811 evrov najemnine.

V Uradu vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov pojasnjujejo, da je najemna pogodba med Ministrstvom za notranje zadeve in podjetjem Avto Krka d.o.o. bila sklenjena 29. oktobra 2015.

»Z ustanovitvijo Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov je bila pogodba s 1.6.2017 prenesena na urad. Najemna pogodba je sklenjena za določen čas, in sicer za dobo 1 meseca in se avtomatično podaljšuje za vsako nadaljnje enomesečno obdobje, v kolikor stranka ne odpove najmanj 15 dni pred iztekom dogovorjenega obdobja.«

Od začetka lanskega leta, ko je urad postal samostojni proračunski uporabnik, pa do danes je podjetju tako bilo izplačano že 143.760,45 evra.

V podjetju Avto Krka medtem pojasnjujejo, da nameravajo na omenjeni lokaciji odpreti oskrbovalni center za vsa vozila in spremljajoče dejavnosti. Ne razkrivajo pa, kdaj naj bi se to zgodilo.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Res ste zelo dobro izvolili. Če drugega ne znajo, znajo dobro zapravljati.

aldc (nepreverjen)

Kar se zapravljanja tiče, je to prirojeno levim in desnim pri koritu.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Lol76 (nepreverjen)

Kakšno industrijo bi pa radi imeli če pa ne dajo dovolenja niti anglezem niti za rastlinjake pa še to kar nekaj malo dela bi radi zaprli

Viljenka (nepreverjen)

Avto Krka bo tam gradil oskrbovalni center za vozila , ko bo dobil dovolj denarja od države. Deset tisoč na mesec za prazen prostor, kdo ne bi mal počakal? Banda skorumpirana!

administrator (nepreverjen)

ŽIVELA AVTO KRKA

In reply to by Viljenka (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Točno tako, čemu bi se odrekli temu denarju, razen če res... In čim je če zraven...

Po svoje je ta denar kaplja v morje za dober projekt. Ger ga verjetno nimajo ali je v pripravi... denar pride prav! Država pa kot država... saj zapravlja denar davkoplačevalcev in ne odgovorni svojega!

In reply to by Viljenka (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

To je primer za kriminaliste.
Me res zanima kateri je ta tip, kateri nakazuje nas denar xrugi osebi za nic opravljenoga dela... Upam da bojo to zadevo kriminalisti in policija preverila...

In reply to by Truplo

lauraas (nepreverjen)

Saj pa spet bodo prebežniki.

Vladislav (nepreverjen)

Ni vprašanje zakaj država plačuje 10 tisočakov mesečno. Vprašanje je, koliko tisočakov mesečno Avto Krka vrne. Maketa 2.tira - Futura, država (stranka ???) - Avto Krka

Vladislav (nepreverjen)

Ni bilo vprašanje za koliko in zakaj MOMS skladišči Expano pri ???

šandor (nepreverjen)

Plačujejo nekomu,ki se iz meseca v mesec bogati nič drugo

. (nepreverjen)

Mogoče dobiva kateri v žep, kot od ograje?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice