Splošna bolnišnica Murska Sobota je na nacionalnem razpisu za večjo dostopnost do zdravstvenih storitev dobila slab milijon evrov. Prijavili so tudi dodatni program storitev, ki bi čakalne vrste zmanjšal za osem do 15 odstotkov.

Murskosoboška bolnišnica se kljub slabim epidemiološkim razmeram vključuje v razpise, s katerimi bi skrajšali čakalne vrste za zdravljenje. 

Skrajšanje čakalnih vrst za osem do 15 odstotkov

V bolnišnici ocenjujejo, da bi storitve pri dodatnih programih v popoldanskem času ob določenih pogojih lahko v povprečju skrajšale čakalne dobe za približno osem do 15 odstotkov. Vrednost na novo prijavljenih storitev znaša 3,4 milijona evrov.

»Uresničitev teh načrtov bi najbolj oviralo novo širjenje covida-19, če bodo namreč razmere podobne, kot so bile ob tretjem valu oziroma kot za zdaj kažejo napovedi. V takšni situaciji dodatnih storitev ne bo mogoče izvesti«, pravi direktor murskosoboške bolnišnice Daniel Grabar.
 

Nove storitve in krajšanje čakalnih dob

Splošna bolnišnica Murska Sobota bo tako zagotavljala nove storitve, obenem  pa skrajšala čakalne vrste pri naslednjih že obstoječih:

  • angiografija z računalniško tomografijo (CTA): 50 posegov – skrajšanje čakalne dobe za 30 dni, zdaj je 170 dni,
  • 24-urni elektrokardiogram (EKG) oziroma holter srca: 459 posegov –  skrajšanje čakalne dobe za 75 dni, zdaj je 160 dni,
  • ultrazvok srca: 320 posegov – skrajšanje čakalne dobe za 60 dni, zdaj je 200 dni,
  • operacija krčnih žil: 120 posegov – skrajšanje čakalne dobe za 30 dni, zdaj je 350 dni,
  • operacija kolkov, kolen in hrbtenice: 42 posegov – skrajšanje čakalne dobe za 30 dni, zdaj je 350 dni,
  • operacija prostate (TUR): 32 posegov – skrajšanje za 30 dni, zdaj je 110 dni, 
  • gastroskopija: 40 posegov –  skrajšanje čakalne dobe za 30 dni, zdaj je 130 dni,
  • kolonoskopija: 200 posegov – skrajšanje čakalne dobe za 180 dni, zdaj je 1.300 dni, 
  • operacija sive mrene: 40 posegov – skrajšanje čakalne dobe za 14 dni, zdaj je 180 dni. 

Zmanjšanje čakalnih dob v murskosoboški bolnišnici je odvisno od prerazporejanja in naročanja bolnikov, od koordinatorja programa, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter priliva pacientov za posamezno storitev.

Na nacionalni razpis se je prijavilo 73 izvajalcev. Ministrstvo za zdravje jih je izbralo 62. Skupna višina sredstev za programe v prihodnjih dveh letih znaša 18,45 milijona evrov.
 

Komentarji (4)

bolnica na kon… (ni preverjeno)

evo kak smo vrli mi, ka delamo v bolnici-naj živi bratstvo in edinstvo medicinarof.

kebabčič (ni preverjeno)

ti si si tudi not spadno v tou leglo -dno brez dna?

In reply to by bolnica na kon… (ni preverjeno)

nagicigan (ni preverjeno)

ČE BO SOBOŠKA bolnica dobila ta milijon, bo pobrala za zaposlene (nekatere) čakalne vrste pa bodo še daljše, ka je 4 val na pohodu .... ne razumem 2-3 mesece pa ni bilo covida, NE VEM, NE RAZUMEM ali sem tako butasti, da ne znam to razumeti.

. (ni preverjeno)

Čakalne vrste so samo zaradi denarja, ne zato da ne bi imeli več časa doktori? Plača je ista. Nega logike. Zato nas pa pošiljajo na brezveze preglede.

Starejše novice