Odziv Mestne občine Murska Sobota na porevizijsko poročilo Računskega sodišča RS v zvezi z nabavami zdravil v Pomurskih lekarnah Murska Sobota.

Na soboški občini so se danes odzvali na porevizijsko poročilo računskega sodišča o katerem smo pisali včeraj. 

Občina že več let opozarja na nujnost javnih naročil

V sporočilu za javnost so zapisali, da je Mestna občina Murska Sobota javni zavod Pomurske lekarne Murska Sobota že vse od leta 2015, ko je bila opravljena prva notranja revizija s strani revizorja mestne občine, opozarjala, da je javna naročila za nabave zdravil in drugega blaga, ki se prodaja v lekarnah, potrebno izvajati, ker tako določa zakon in je to tudi gospodarno, saj se s tem dosegajo nižje cene. 

Javni lekarniški zavodi niso izjeme

Da se javna naročila, kljub njihovim opozorilom, niso izvajala, je zavod pripisoval različnim razlogom, od neusklajene zakonodaje, do tega, da naj javna naročila ne bi bila potrebna, ker cene zdravil določa država ali pa, da so lekarne zgolj posrednik in ne končni plačnik zdravil ter jim zato javnih naročil ni treba izvajati, piše v sporčilu soboške občine. 

Z revizijo računskega sodišča, ki je pregledovalo pravilnost nabave zdravil v Pomurskih lekarnah Murska Sobota v letu 2020, se je nedvomno potrdilo, da javni lekarniški zavodi niso izjeme, za katere pravila javnega naročanja ne bi veljale in da morajo pri nabavah ravnati v skladu s to zakonodajo. 

Soboška občina: Svojih obveznost po zakonodaji dejansko še niso izpolnili

Vendar pa ugotovitev računskega sodišča, da je popravljalni ukrep javnega zavoda, v katerem je izkazal zgolj načrt aktivnosti, kako bo zagotovil nabavo vseh zdravil na podlagi postopkov za oddajo javnega naročila, zadovoljiv, še ne pomeni, da je javni zavod svojo obveznost po zakonodaji dejansko izpolnil. 

To bo storjeno šele takrat, ko bo javni zavod tekoče izvajal javna naročila, kar se doslej, vse od leta 2015, ko naj bi zavod prvič pooblastil Lekarniško zbornico Slovenije za izvedbo postopka, še ni uspešno izvedlo, pravijo na občini.

Postopki zoper odgovorne osebe še vedno potekajo

Zaradi kršitev zakonodaje pa še vedno potekajo postopki zoper odgovorne osebe javnega zavoda zaradi neizvajanja javnih naročil. 

Navedeno je tudi glavni razlog, da mestna občina soglasja k imenovanju direktorja javnega zavoda ne more podati, tako je nazadnje mestni svet na dopisni seji, ki se je končala 22. 3. 2022, sprejel sklep, da se soglasje Ivanu Zajcu ne poda. 

S strani mestne občine je na področju lekarniške dejavnosti izključno zasledovan interes, da se občanom in občankam zagotovi boljša dostopnost do zdravil, kar ne pomeni samo, da so zdravila na voljo, ampak tudi, da so na voljo po dostopnih, to je najnižjih cenah za uporabnike.

Prodana lekarna na Grajski ulici

Tudi v nekaterih občinah, ki so soustanoviteljice Pomurskih lekarn Murska Sobota, delujejo koncesionarji lekarnarji in prepričani so, da je določena regulirana konkurenca izvajalcev tudi v tej dejavnosti za občane oziroma uporabnike dobrodošla in predvsem ugodna. 

Iz tega razloga je bil pred kratkim tudi prodan objekt na Grajski ulici v Murski Soboti, kjer namerava koncesionarka Petra Flašker odpreti podružnico lekarne, vendar na soboški menijo, da javni zavod Pomurske lekarne zaradi tega in ker ima v tem objektu  manjši delež prometa v celotnem obsegu poslovanja, ne bo v ničemer prikrajšan. 

Komentarji (5)

E KOMUNISTI (ni preverjeno)

Za soboško občinsko komunistično oblast zakoni, ki jim niso všeč seveda ne veljajo, to je na splošno znano zakoni so pisani samo za male ribe. Ampak v kratkem bo prišel čas ko bo to za zmeraj konec za levičarje in komuniste.

. (ni preverjeno)

Če nede župan več župan lahko gre za direktorja lekarn, da nam poceni zdravila in odvaja denar za opčino, da se bo lahko bolj zidalo na račun bolanih.

Ja,ja, (ni preverjeno)

normalno ka bo računsko sodišče opravilo revizijo , saj pa te tovariši vkup držijo.

realnooo (ni preverjeno)

KOLIKO DAJE LEKARNA SVOJO MARZO NA NABAVNO CENO ZDRAVIL?????
A NI SMISEL JAVNEGA ZAVODA DELATI ZA LJUDSTVO NE PA ZA MILJONSKI DOBICEK KATERI GRE ZA PLACE OBCINARJEV???

SOBOTAINFO, DAJTE PODATEK O TEM!!!

asdasd (ni preverjeno)

Pomurskih lekarn še ne pomeni, da so izpolnili svoje obveznosti ?
Ničesar niso izpolnili !!

Starejše novice