Slika je simbolična.
Med mestne občine z najbolj urejenimi javnimi stranišči uvrščena tudi Mestna občina Murska Sobota.

19. november je svetovni dan stranišča, ki ga obeležujemo po vsem svetu. V ta namen Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen od leta 2009 izvaja akcijo Naj javno stranišče, ki je namenjena osveščanju javnosti o pomenu in urejenosti stranišč

Med letom so člani komisije društva prevozili 4063 kilometrov in izvajali terensko ocenjevanje na 158 lokacijah javnih stranišč po vsej Sloveniji.

Mestna občina Ptuj z najlepše urejenimi javnimi stranišči

Preverili so, kakšno je stanje javnih stranišč v 11 mestnih občinah, 84 ostalih občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji.

Komisija je ocenjevala dostopnost, označenost dostopa, urejenost, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material.

V Mestni občini Ptuj imajo najlepše urejena javna stranišča v kategoriji mestnih občin.

V kategoriji ostalih občin pa si je prvo mesto tudi letos prislužila občina Krško, so sporočili iz društva.

V kategoriji bencinskih servisov si je nagrado prislužil bencinski servis Petrol Mlake v smeri Italije.

Straniščna metlica najslabše urejenim

Tudi letos je straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča leta 2021 med mestnimi občinami dobila Mestna občina Nova Gorica.

V kategoriji ostalih občin je straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča 2021 dobila občina Vrhnika, med bencinskimi servisi pa bencinski servis OMV Lukovica v smeri smer Ljubljane.

V društvu ugotavljajo, da kar nekaj občin nima stranišča, namenjenega osebam na invalidskih vozičkih oziroma imajo na voljo le ženski in moški del sanitarij.

Takim občinam se je seveda ocena znižala.

Napredovala tudi soboška občina

Med mestnimi občinami, ki so zelo napredovale po lestvici, so izpostavili Mestno občino Ptuj in Mestno občino Murska Sobota, ki je zasedla 4. mesto - ocenjeni sta bili javni stranišči na tržnici ter na parkirišču ob Soboškem jezeru; med ostalimi občinami pa Piran, Rogaško Slatino in Laško.

Najpogostejše težave, ki spremljajo bolnike s kronično vnetno črevesno boleznijo, so odvajanje mehkejšega in vodenega blata, bolečine v trebuhu, krči in nujni, pogosti in hitri pozivi na blato.

V času zagona bolezni morajo bolniki na stranišče tudi do 30-krat dnevno in zato potrebujejo stalen ter hiter dostop do stranišč.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
upokojenec70 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Žal, pa se nihče ne spomni, da bi poleg školjke vgradil tudi bide, ali pa namontiral take pipe na školjko, ki bi omogočale tudi umivanje anusa (to imajo v Makedoniji), mi pa, kot da smo še vedno v srednjem veku.

prdni lujza (nepreverjen)

ne mi nismo musliči čist enostavno

karlek (nepreverjen)

Ko bo minister Hujs odstopo 24. aprila 2022 bo lahko paznik na wc.

KJE PA SO ? (nepreverjen)

Ja kje pa imate v Soboti urejena javna stranišča ?????? 50 let že hodim po Soboti pa še tega nisem ne videl ne našel. Pa kak lahko pišete take norije, ČE MENE V SOBOTI STISNE BOM BEJŽAL 4 KM IZ SOBOTE, na soboško jezero kak pišete zgoraj, vpišem v GOOGLE MAP soboško jezero in IŠČI, najde Soboška kamenščica pa nej jezero. Vij tupani sploh znate kakšna je razlika med kamenšnico in jezerom ???? (učna snov za 2. razred osnovne šole)

anton77 (nepreverjen)

Zakoj za vraga talate minuse človeki????? Dejansko v Soboti nega javnoga WC-ja, razen na tržnici, pa ešče za toga nas je večijna zvejdla zaj.... Včasi je nej bil problem, Zvejzda, podmornica, Diana.... ge ti srcej poželej, zaj pa ščijmo po parki.... No, če je tou van vrejdi, menej konec koncof ne mouti.... Pomislite pa na tiste z zgoraj omenjeno boleznijo.... Jevšek za tej betek ešče nikdar nej čul, očitno....!

In reply to by KJE PA SO ? (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Spomno san se na tistega dixija v krožišču.

upokojenec70 (nepreverjen)

Že leta 1968 smo se v gradbeni šoli učili projektirati tudi bideje v sanitarijah, pa jih še danes nimamo.

Starejše novice