V soboški občini spodbujajo kolesarjenje in druge oblike trajnostne mobilnosti v mestu.

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila dolgo pričakovana evropska sredstva za projekt »CTN Urejanje kolesarskih povezav MOMS - 1. faza«.

Za skoraj tri milijone evrov vreden projekt, ki se izvaja na območju mesta Murska Sobota, znaša prispevek sofinanciranja 1,58 milijonov evrov.

Vir: Mestna občina Murska Sobota

Ureditev kolesarskih povezav na teh področjih

Projekt predstavlja del celovite obnove kolesarskih povezav in pripadajoče infrastrukture v okviru obnove in dograditve kolesarskega omrežja v občini in se izvaja v sklopu celostnih teritorialnih naložb.

V okviru projekta bodo do konca leta 2023 urejene kolesarske povezave na območju Lendavske ulice, Zvezne ulice, Ulice Staneta Rozmana, Gregorčičeva ulica in Slomškova ulica.

Naložba spodbuja trajnostno mobilnost in povečuje telesno aktivnost prebivalcev, poleg tega pa se pričakuje, da se bodo na račun bolj zdravega načina potovanja zmanjšale emisije in drugi negativni učinki, ki jih povzroča motoriziran promet.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

B.la , bla , bla samo edna velka laž. Kakšno urejanje kolesarskih povezav, niti ceste štera ide skoz Rakičanski park nemrejo spucati. Ešče malo pa do kolesari in pešsci mogli meti mekle pa lopate , mekle ka do lišče pomeli, lopate pa ka do za kmetami spucali blato, ešče posebi za KG Rakičan, ka so napravili na cesti , kriminalka.

Tudi kolesar (nepreverjen)

Ne samo to... večino, kar naredijo naredijo za pol, eno leto in potem mislijo, da držijo "boga" za brado.
Čeprav sem o tem pisal, kot bi se norca delali, so na ulici Štefana Kovača postavili stojala za kolesa točno taka, da ne moreš parkirati koles z disk zavorami. Vejo tudi, da je takih koles čedalje več oziroma čez dve, tri leta koles brez disk zavor itak ne boš mogel več kupiti.
Pa je to samo ena malenkost. Kaj pa večje zadeve, ko na novo prekopajo celo ulico (Kroška) in potem speljejo kolesarsko stezo izven nivoja ceste. Na ulici Arhitekta Novaka pa bo baje na nivoju ceste. Torej malo tako, drugič drugače. Glavno je, da bodo zapravili denar brez neke celovite rešitve.
Kot je gornji omenil, da se te kolesarske steze ne čistijo (še posebej izven naselij) je že itak stalnica. Sicer pa, to župana po mojem ne moti, kajti njega sem v življenju enkrat videl na kolesu in to je vse. Njegov jeep pa kolesarske steze res ne rabi.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

ksantipa (nepreverjen)

bok, Truplo! Kak si kaj?

In reply to by Tudi kolesar (nepreverjen)

Še en kolesar (nepreverjen)

Za povezavo Živeks-Merkur je bilo že leta 2016 (g.Maučec) rečeno da je projekt narejen in da bo zgrajeno 2017. Sedaj naj bi začeli delat tretji projekt. Letos so narejene kolesarske povezave Srednja Bistrica-Gornja Bistrica-Melinci-Ižakovci-Dokležovje. Manjka Dokležovje-Bakovci, ker občina MS ni pristopila k projektu, da bi naredili še Bakoveci - Dokležovje. Vse je 80% financirano iz sredstev EU. Narejena je nova kolesarska od Renkovec do Turnišča. Lani Vanča vas Tišina. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijo je poleti odobrila evropska sredstva 29 projektom (228km) kolesarskih stez. Iz Pomurja se očitno ni prijavil nihče. Občini Turnišče in Dobrovnik bosta zgradili 2,11km kolesarske steze, da bo v celotna povezava Turnišče-Lendava.(18,11km). Občina Dobrovnik bo gradila še kolesarsko stezo do Kobilja (4,35km). Za vse so odobrena evropska sredstva v višini 80%. Evropska sredstva so odobrena tudi za kolesarsko stezo Lendava-Velika Polana-Črenšovci.
Občine so bile v okviru procesa odobritve sredstev zadolžene za pripravo celotne projektne dokumentacije in v končni fazi za izvedbo. V šestih projektih skupaj 25km novih kolesarskih stez v vrednosti 5miljonov. Investicije bi se naj zaključile v letu 2023 in so podlaga za nadaljnji razvoj celovitega pomurskega kolesarskega omrežja v perspektivi 2021-2027. Kje je na kolesarskem zemljevidu Murska Sobota? Ni je. Razen v nekih teoretičnih projektih, ki so sami sebi namen. Se lahko v Mursko Soboto turist pripelje po kolesarski stezi iz Radencev, Moravskih Toplic, Banovcev, iz Avstrije? Ne gre in še lep čas ne bo šlo, ker so pri nas največji projekti 150m na Lendavski, sedaj 200m na Arh.Novaka... Ne pravim, da ni potrebno. Za kolesarsko mobilnost je potrebno povezati kraje med seboj.

Tudi kolesar (nepreverjen)

A si se ti peljal kaj po teh "izrednih kolesarskih stezah" med Bistrico - Melinci - Ižakovci - Dokležovje?
Malo se pelji in potem z "navdušenjem" piši, kako to izgleda! Da ti pomagam: to je trenutno zaradi kamenja, velikih količin blata na stezah skoraj neuporabno že za terenska vozila, kaj šele za cestna.
Ja, glavno je, da so nekaj "naredili"!

In reply to by Še en kolesar (nepreverjen)

Tudi kolesar (nepreverjen)

..."skoraj neuporabno že za terenska VOZILA..." Oups... mišljeno je bilo za KOLESA!

In reply to by Tudi kolesar (nepreverjen)

Še en kolesar (nepreverjen)

Prekmurje imam v malem prstu. Peljal sem se tam nekajkrat! Takrat blata ni bilo, steze so bile v zaključni fazi gradnje, zato je bilo tudi nekaj drobnega kamenja. Če je gor sedaj blato, ni kriv izvajalec, ampak tisti, ki ga je gori nanosil (verjetno traktoristi) in ni počistil za sabo, kot bi moral po zakonu. Samo gor ni prišlo. Tudi mokre bodo, če bo deževalo. Vsekakor pa so kolesarske steze narejene in se po njih lahko lepo voziš. Mnogo lepše in varneje kot iz MS proti Markišavcem ali iz MS proti Noršincem ali pa skozi Rakičanski park, kot je nekdo že napisal. Pravzaprav je cela kolesarska steza od MS do Beltincev obojestransko v slabem stanju in potrebna obnove. Je pa tu in to je bolje, kot če bi se moral peljati po cesti. In še enkrat napišem: okoli Murske Sobote nič. V Murski Soboti pa nekaj malega in risanje črt. Na razpolago so bila evropska sredstva - in bodo še - v višini 80%. Potrebno je bilo imeti projekt in se prijaviti. Naš župan pa le lepo govoriči o trajnostni, zeleni ali ne vem kakšni mobilnosti.

In reply to by Tudi kolesar (nepreverjen)

goooosssst (nepreverjen)

Zelo težko bereš te uspehe Jevška, ko Sobota ne uspe urediti oz. zlobirati, da bi se naredil del manjkajočih pločnikov in kolesarske steze od gostilne Amerikanec do kolesarske do Pušče. Tukaj, kjer je promet pešcev in kolesarjev iz Romskega naselja največji se v 30 letih mestne občine ni naredilo nič.

In reply to by Še en kolesar (nepreverjen)

Še en kolesar (nepreverjen)

Pa še nekaj: starejši smo se včasih vozili po makadamu. Če je bilo sonce je bil prah, če je deževalo, je bilo blato. Ker je bil promet manjši, smo preživeli brez kolesarskih stez. Sedaj je vsaka steza za tiste, ki kolesarimo malo več, kot le do trgovine, pridobitev. Tudi če je na njej včasih blato, voda ali sneg.

In reply to by Tudi kolesar (nepreverjen)

Za lokalno (nepreverjen)

proizvodnjo koles

In reply to by Še en kolesar (nepreverjen)

štrudelJA (nepreverjen)

Predlagan ka si od teh 3. milijonov vzemejo kakšoga jurja fkraj in se odpravijo nekan ka si poglednejo kak se kolesarske ceste delajo v pametnon in kolesarsko razviton svejti. To ka se pri nas dela je totalna žalost in v večini primerov neuporabno.

Starejše novice