Manuela Kuhar Makoter.
Epidemiološka situacija se počasi umirja in lahko povemo, da smo že zagledali luč na koncu dolgega tunela. Preverili smo, kakšno je stanje v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Soboška bolnišnica kljub boljši epidemiološki sliki še vedno ostaja covidna bolnišnica.

»Stanje v bolnišnici je stabilno. Trenutno imamo 300 hospitaliziranih bolnikov, od tega je na navadnih oddelkih desetina covidnih.

Še vedno pa je 13 pacientov sprejetih na covidni enoti,« je pojasnila Manuela Kuhar Makoter, strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota. 
 

Obiski v bolnišnici

Po besedah strokovne direktorice soboške bolnišnice so obiske že delno sprostili.

»To pomeni, da lahko tisti bolniki, ki so dlje časa v bolnišnici, obiske dobijo dvakrat tedensko ob izpolnjevanju pogoja PCT. Za bolnike, ki pa so kratkotrajno hospitalizirani, pa obiski svojcev še niso predvideni,« še dodaja.

Novosti so tudi na področju obiskov v porodnišnici. Partner je namreč ob porodu lahko zraven, zaželeno ni pa nujno, pa je izpolnjevanje pogoja PCT.

»Trudimo se, da bi omogočili čim boljšo obravnavo nosečnic, sem sodijo tudi obiski oziroma partnerji,« pravi Manuela Kuhar Makoter.
 

Paliativna oskrba bolnikov

Splošna bolnišnica Murska Sobota je ena tistih, ki je vzpostavila tudi paliativno oskrbo.

»To je oskrba bolnikov ob koncu življenja, ki jo nato ob bolnišnici nadaljujemo tudi doma. Je zelo dobro sprejeta v pomurski regiji in imamo kar dosti bolnikov, ki so vključeni v to oskrbo,« razloži strokovna direktorica. 
 

Čakalne dobe

Ker pa je soboška bolnišnica še vedno covidna, to vpliva tudi na enormno podaljševanje čakalnih vrst.

»Vendar pa smo z včerajšnjim dnem nekako vzpostavili normalno delovanje bolnišnice.

Tako smo prišli na neke stare tirnice, tako da sedaj pospešeno izvajamo vse operativne posege v stoodstotnem obsegu. Prav tako vse ambulantne posege,« še pojasni.
 

Krajšanje čakalnih dob

Z dolgimi čakalnimi vrstami pa se ne sooča samo bolnišnica v Murski Soboti, temveč tudi vse ostale. Zato tudi aktivno pristopajo k reševanju tega problema.

»Mi smo takoj po novem letu pristopili k aktivnemu načrtovanju skrajševanja čakalnih dob.

Osredotočili smo se na tiste dejavnosti, kjer imamo najdaljšo čakalno dobo. To je v kardiologiji, gastroenterologiji, operativi, operativni bolezni in nefrologiji,« še doda Manuela Kuhar Makoter.

V soboški bolnišnici so v prvi fazi prečistili obstoječe sezname ter naročene bolnike še enkrat ponovno povabili na pregled.

»Kajti v teh dveh letih se je zgodilo, da je dosti bolnikov preiskave že opravilo nekje drugje ali pa je več ne potrebujejo.

Vse bolnike, ki so ostali na seznamu pa bomo pregledovali tudi v popoldanskem času ter ob sobotah in nedeljah. Vse to z namenom, da skrajšamo čakalno dobo,« še pravi strokovna direktorica.

Uporaba vrstomata

Prvi vrstomat se je v Splošni bolnišnici Murska Sobota pojavil že leta 2018. Ti nimajo vpliva na čakalno dobo, temveč le na potek sprejema pacientov na pregled.

»Mi smo ga zelo veseli, bolniki pa so ga dobro sprejeli. Predvsem pa vpliva na to, da potrebujemo manj administrativnega kadra, ki usmerja bolnike.

Praktično bolnik je že naročen na preiskavo in se tukaj samo prijavi. Po tem, ko vloži kartico, ga mi v sistemu vidimo, da je prišel na preiskavo in da je v čakalni vrsti,« še poudari.

Od prejšnjega meseca naprej je tako vrstomat novost tudi ob ginekoloških ambulantah. V prihodnje pa ga želijo vzpostaviti tudi pri okencu za naročila.

Komentarji (6)

2662 (ni preverjeno)

vrstomat, hehe, svsašta, sedaj čakam samo še zdravnikomat

45457344234312123 (ni preverjeno)

Še itak majo v glavi prehlad NATEG IN PREVARO nemrejo pozabiti kak malo so delali oz v bistvi nika pa kak dosta so plače so meli...Prokleti lažnivi satanisti fašistični pokvarjeni v dno duše! Ne zaslužite si niti minimalne plače!

uyyy (ni preverjeno)

cakaj kda bos nuco doktora… mo te vidli ce si zasluzijo kaj. Ale si nesmrten pa ti nikder nede nic?

In reply to by 45457344234312123 (ni preverjeno)

Carni vrag (ni preverjeno)

Sestre pusijo ponoči in podnevi

XXL2 (ni preverjeno)

Nič dobrega od te uprave

. (ni preverjeno)

Neprimerljivo boljša od prejšnje

In reply to by XXL2 (ni preverjeno)

Starejše novice