Minuli mesec so se začeli dnevi evropske kulturne dediščine, v okviru katerih se bo do konca oktobra po vsej Evropi zvrstilo več kot 70.000 dogodkov. Preverite, kako bomo svojo kulturno dediščino proslavili v Pomurju.

Tema največjega participativnega kulturnega dogajanja na stari celini je letos umetnost in razvedrilo, prav tako se tokratni dnevi posvečajo tudi vlogi novih digitalnih tehnologij pri predstavljanju in ohranjanju kulturne dediščine.

Dogodki se bodo zvrstili na raznolikih lokalnih in večjih prizoriščih, kot so ulice, koncertne dvorane, gledališča, muzeji, parki in kinematografi. Na območju Slovenije bodo prireditve potekale konec septembra in oktobra, izjemno pestro pa bo tudi v Pomurju:

Med drugim bomo v okviru dni odprtih vrat pri nas lahko odkrivali znane gradove, mline in cimprače ter se sprehodili po zeliščnem vrtu, čokoladnici ali sirarni. Potekale bodo delavnice oblikovanja gline, lončarstva in okrasitve lectovih src, spoznavali pa bomo tudi otroštvo kmečkih otrok v preteklosti – predvsem igre in igrače, s katerimi so si krajšali čas. Poskusili se bomo lahko celo v kvizu na temo prekmurske kulturne dediščine.

Spodaj smo vam pripravili pregled nekaj najzanimivejših aktivnosti v naši okolici, izčrpen seznam vseh dogodkov pa najdete tukaj.

V Pomurju kar 29 dogodkov

Dan odprtih vrat gradu Grad na Goričkem

29. 9. 2019, 10:00-18:00, Grad Grad na Goričkem

Obiskovalci gradu Grad na Goričkem si bodo lahko brezplačno ogledali stalne zgodovinske in gostujoče umetniške razstave, zbirke domačih obrti in dejavnosti, naravoslovne razstavne prostore, poročno-koncertno dvorano, viteško dvorano, grajsko kapelo in vinsko klet. Prepustili se bodo lahko tudi blagodejnemu sevanju zemeljskih energij in se sprehodili po grajskem parku.

Špilanje na paši

13. 5. 2019 - 10. 10. 2019, 16.30, Puconci 178

V sklopu vzgojno-izobraževalnega dela več mesecev poteka tudi projekt Špilanje na paši, v okviru katerega otroci spoznavajo otroštvo kmečkih otrok v preteklosti, še posebej pa igre in druge oblike razvedrila, ki so jim služile za krajšanje časa in popestritev ob paši krav. Sklenili ga bodo z zaključno prireditvijo v Tednu kulturne dediščine.

Družinska delavnica Moj vrček

5. 10. 2019, 10.00, Pomurski muzej Murska Sobota, Trubarjev drevored 4, Murska Sobota

Lončarska obrt je v Pomurju bila ena od pomembnejših rokodelskih dejavnosti. Izdelki lončarjev pa so lahko služili tudi več generacijam. Delavnico bodo v soboškem muzeju začeli z ogledom lončarske zbirke na razstavi, kjer bodo sodelujoči spoznali, kakšne vrste posod so nekoč izdelovali lončarji. Nato bo vsak udeleženec prejel žgan vrč in ga z barvami za keramiko poslikal s poljubnimi vzorci.

Prekmurje – kulturna dediščina, kviz

2. 10. 2019, 10.00 - 11.00, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, Zvezna ulica 10, Murska Sobota

Značilnosti, posebnosti in kulturno dediščino pokrajine nasploh bomo spoznavali tudi na zanimiv in nekoliko drugačen način – v obliki kviza. Vsebine bodo organizatorji približali na doživet način, kot poseben element pa bodo izpostavili vidik razvedrila znotraj dediščine.

Svoje dejavnosti bodo predstavili še z dediščino povezani ponudniki iz Občine Moravske Toplice. Ti bodo udeležence celo individualno vključili v doživetje:

Delavnica oblikovanja gline

28. 9. 2019, 14.00-18.00, Berkovci 30 (Časarov mlin)

V delavnici oblikovanja gline se bodo obiskovalci lahko lotili priprave žlic, krožnikov, sled, skodelic in dekorativnih predmetov. Pečene izdelke bodo nato prejeli po pošti. Prispevek za delavnico je sicer 3,5 evra, udeležba pa je možna le ob predhodni prijavi do 25. 9. 2019.

Predstavitev kmečke sirarne Gorički raj

28. 9. 2019, 14.00-18.00, Ratkovci 20 a

V Ratkovcih bodo zainteresiranim z veseljem predstavili kmečko domačo sirarno in doživetje popestrili s presenečenjem. Udeležba je možna le ob predhodni prijavi do 25. 9. 2019.

Ogled zeliščnega vrta z degustacijo - Posestvo Vidov brejg

28. 9. 2019 - 28. 9. 2109, 14.00-18.00, vsako polno uro, Fokovci 77

Na posestvu Vidov brejg bodo medtem predstavili zeliščni vrt in udeležence nato povabili še k delavnici na temo zelišč ter degustaciji. Udeležba je možna le ob predhodni prijavi do 25. 9. 2019.

Ogled čokoladnice, prikaz izdelave čokolade in sladka degustacija

28. 9. 2019, ogledi vsako poldrugo uro, ob 9.00, 10.30, 12.00, 13.30, Tešanovci 24

Vrata odpira še Podeželska čokoladnica Passero, ki čokolado polni s tipičnimi prekmurskimi polnili. Ogledati si bo moč prikaz izdelave čokolade, ki mu bo sledila degustacija ter predstavitev celotnega posestva. Udeležba je možna le ob predhodni prijavi tri dni pred dogodkom.

Delavnica izdelave čokoladne praline

28. 09. 2019, 9:00-14:00, delavnica na vsako polno uro, Ulica ob igrišču 10, 9226 Moravske Toplice

V okviru predstavitve čebelarstva pa bo v Moravskih Toplicah potekala še delavnica izdelave čokoladnih pralin ter degustacija izdelkov.

Bogastvo in raznolikost evropske dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine so skupna akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije.

Kot so nam pojasnili v informacijski točki Europe Direct Pomurje, Dnevi evropske kulturne dediščine potekajo v 50 državah podpisnicah Evropske kulturne konvencije Izpostavljajo evropsko razsežnost kulturne dediščine ter poudarjajo potrebo po njenem ohranjanju za sedanje in prihodnje generacije.

Gre sicer za skupno pobudo Evropske komisije in Sveta Evrope, s podporo programa EU Ustvarjalna Evropa. Med državami ustanoviteljicami oziroma pobudnicami prireditve DEKD je leta 1991 bila tudi Slovenija.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice