V Razkrižju so 24. junija 2022, obeležili 24. občinski praznik, ki so ga združili s prireditvijo ob Dnevu državnosti. Pripravili so slavnostno prireditev s kulturnim programom in kresovanjem. 

Pri Ivanovem izviru je potekala tradicionalna sveta maša za domovino. Razkriški duhovnik Franc Režonja je izpostavil hvaležnost, da živimo v lepi in mirni domovini ter  opozoril, da vsak posameznik prispeva k rasti in napredku države.  

V prireditvenem šotoru Centra Zavirje Razkrižje je sledila osrednja prireditev, ki so jo otvorili vojni veterani s slavnostnim prihodom s praporščaki.

Stanko Ivanušič, župan Občine Razkrižje je v nagovoru izpostavil uspešne projekte in načrtovane investicije v občini. Pohvalil je tudi složnost in sodelovanje občanov ob pandemiji covid-19.  
 

Slavnostna govornica je bila Sara Žibrat, mlada pomurska poslanka Državnega zbora Republike Slovenije, ki je omenila, da živimo v mirni in pogumni državi brez vojnih trenj.

Sama je bila rojena leta 1992 v samostojni Republiki Sloveniji, tako se njej in njeni generaciji ni bilo treba ukvarjati z vprašanji obstoja naroda, lastno kulturo in lastnim jezikom.

Zato je v luči ukrajinske vojne, toliko bolj hvaležna vsem, ki so se borili za samostojnost in mir Slovenije.  

Sara Žibrat: »Vsak boj terja neizmeren pogum tistih, ki se v negotovih razmerah postavijo v bran za svoj narod, pa tudi tistih, ki doma v strahu čakajo na njihovo vrnitev.« 

Ravno pogum in enotnost sta po njenem tisto, zaradi česar smo Slovenci skozi stoletja pritiskov pod tujimi oblastniki uspeli ohraniti svoj jezik in narodno zavest.

Na prireditvi so nato podelili občinska priznanja in zahvalne listine s področja športa, kulture in turizma.

Priznanje sta prejela humanitarka Alenka Copot, dolgoletna vodja župnijske Karitas Razkrižje ter prostovoljni gasilec Stanislav Zemljič, ki je več kot 30 let deloval v PGD Razkrižje. Sledilo je tradicionalno kresovanje.  

Za glasbeno spremljavo so poskrbeli člani Kulturnega društva Pihalni orkester Ljutomer in učenci Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje. 

Starejše novice