Vir: občina Kobilje
Enota doma starejših v Kobilju bi lahko svojemu namenu služila že leta 2026.

Na Kobilju, v Dobrovniku in Šalovcih se obetajo tri nove enote domov za starejše, v katerih bo na voljo skupno 92 novih mest.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je decembra 2022 objavilo javni razpis za sofinanciranje gradnje objektov, ki bodo zagotovili varno okolje bivanja za osebe, ki so odvisne od pomoči. Na razpisu sta bila uspešna doma starejših Lendava in Rakičan.

Na Kobilju bo enota zgrajena ob občinski stavbi

Župan občine Kobilje Darko Horvat je takoj po lokalnih volitvah leta 2022 napovedal, da je eden največjih projektov v mandatu gradnja enote doma starejših na Kobilju.

Enota doma za starejše na Kobilju bo zgrajena na lokaciji med občinsko stavbo in stavbo bivše pošte.

Lokacija omogoča vključenost oziroma povezovanje stanovalcev z dogajanjem lokalne skupnosti in predstavlja varno okolje za bivanje oseb odvisne od pomoči drugih.

V enoti doma starejših bo prostora za 24 uporabnikov

Načrtovan je pritlični dom starejših za 24 uporabnikov, sestavljen pa bo iz dveh gospodinjskih skupnosti po 12 stanovalcev.

V domu so predvideni tudi prostori namenjeni za izvajanje skupnostnih storitev, in sicer prostori za dnevni center za tri do štiri osebe, prostor namenjen servisu pomoči na domu in ena enoposteljna soba namenjena za začasno namestitev.

Skupna velikost objekta bo znašala 902,86 kvadratnega metra.

Vir: občina Kobilje

Gradnjo bodo predvidoma začeli letos, primopredaja objekta je predvidena v letu 2026

Kot so sporočili iz občine Kobilje, bodo enota namenjena uporabnikom, ki potrebujejo osnovno, socialno in zdravstveno oskrbo, prilagojeno njihovim potrebam, kakovostno in varno obravnavo ter bo zagotavljala ustrezne prostorske pogoje za izvajanje skupnostnih storitev in programov.

»Glavni namen investicije je zagotovitev varnega okolja bivanja za osebe, ki so odvisne od pomoči drugih,« sporočajo iz občine.

Poleg vhodne avle bo umeščen dnevni center, jugovzhodni del stavbe bo predstavljal servisni vhod za zaposlene, garderobe, elektro prostor, prostor za odpadke ter prostor za umrlega. V tem delu je predviden tudi dostop za reševalno vozilo.

Prostor za fizioterapijo bo hkrati služil kot prostor delovne terapije in bo v notranjosti objekta z možnim dostopom do odprtega atrija.

Z gradnjo enote Kobilje se bo po predvidenem terminskem planu pričelo v letu 2024, primopredaja dokončanega objekta pa je predvidena leta 2026.

Vir: občina Kobilje
Vir: občina Kobilje

Starejše novice