Slika Murske Sobote v prihodnosti postaja vedno bolj jasna. Kot kaže bo središče mesta zaprto za promet, dobili bomo kar nekaj novih trgov, parkov, centrov ... Razvoj središča mesta bo kot kaže zelo zanimiv.

Zmagovalci natečaja narisali prihodnost mesta

Znani so namreč rezultati natečaja za prenovo mestnega središča, ki ga je razpisala Mestna občina Murska Sobota. 

Predmet natečaja je bilo celovito urbanistično, arhitekturno in krajinsko arhitekturno urejanje odprtih javnih površin mestnega središča Murske Sobote. In sicer od Trga zmage na severu, Slovenske ulice na vzhodu, Slomškove ulice na jugu in Kocljeve ulice na zahodu. 

Zmagovalci natečaja očitno dobro poznajo prostor za katerega so pripravljali načrte. Natečajna komisija je namreč v svojem poročilu zapisala, da se veliko predlogov zdi skoraj samoumevnih, kar je dandanes redka kvaliteta, ki zahteva razumevanje in zadržanost. 

Slovenska ulica se bo zaprla

Ko je govora o ureditvi mestnega središča v Murski Soboti, se vse začne in konča na Slovenski ulici, ki je oziroma naj bi bila srce mesta. Zmagovalni predlog na natečaju identificira bogato bulvarsko zasnovo južnega dela Slovenske ulice in ga ambiciozno preoblikuje. 

Najmočnejši element je uvedba novega dvojnega drevoreda, ki artikulira dinamiko gibanja po bulvarju. Pod visokimi krošnjami se bo s časom lahko jačala tudi dinamika v pravokotni smeri, moč bulvarja in povezanost z zaledjem bo posameznim ambientom dajala moč in v določenem trenutku prevoznost Slovenske ulice ne bo več potrebna.

Natečajna komisija v nadaljnji obdelavi predlaga razmislek o smiselnosti členitve prostora od Zvezde do Diane v tri segmente z različno geometrijo drevoreda in rešitvi zmanjševanja hitrosti motornega prometa s šikanami.

Murska Sobota v prihodnosti še bolj zelena

Zmagovalci natečaja trenutno parkovno ureditev Trga zmage opredeljujejo kot kvalitetno in ji zaradi tega ne posvečajo večje pozornosti. Sicer pa s stališča krajinskoarhitekturnih vsebin natečajno rešitev odlikuje celostna obravnava obstoječih in načrtovanih odprtih zelenih površin ter zasaditev, ki jih razumejo kot ključen del zelenega sistema Murske Sobote

Na Slovenski ulici je predlagana zamenjava obstoječega drevoreda z novim, ki vključuje zasaditev velikih dreves z visokoraslo polprosojno krošnjo. Linije dreves se zamikajo in tako tvorijo potrebne odmike od programov v parterju, poleg tega pa omogoča, da na stiku s prečnimi ulicami nastanejo novi manjši trgi. Predlagajo, da se obstoječe lipe s Slovenske ulice presadi v novonastali Mustrov park. 

A to še ni vse, po načrtih, ki so jih izdelali zmagovalci natečaja, bi naj v prihodnosti v Murski Soboti dobili tudi številne nove parke in trge pa centre in predvsem zelene površine. Več o tem pa v prihodjih dneh.

Avtorji arhitekture in krajinske arhitekture: 
Matej Blenkuš, Darja Matjašec, Nejc Florjanc, Primož Žitnik, Dominik Košak, Pia Kante, Katja Mali, Zala Babič, Urška Cvikl, Rok Sraka

Avtorji urbana oprema: 
Studio Miklavc: Jure Miklavc, Silva Vitez, Jože Carli

Razvoj Centra Mikija Mustra in Centra tradicionalne rokodelske obrti: 
Barbara Predan, Petra Černe Oven

Priprava grafičnega gradiva: 
Nika Miletić, Luka Čepin, Evgeniya Sukhinskaya

Izdelava makete: 
Urška Linda Bauerman, Maruša Dolenc, Tinkara Dolinar

Zmagovalci natečaja.

Predsednik: 
Aleksander Ostan, univ.dipl.inž.arh.

Namestnik predsednika: 
Angelca Dokl Mir, univ.dipl.inž.arh.

Člani: 
Aleksandra Geršak Podbreznik, univ.dipl.inž.arh.MA
Andrej Kalamar, univ.dipl.inž.arh. 
dr. Aleksander Jevšek

Namestnika članov: 
Sergej Hiti, univ.dipl.inž.kraj.arh. 
mag. Brigita Perhavec

Izvedenec za kulturno dediščino:
Srečko Štajnbaher, vodja OE Maribor 
Izvedenec za oceno investicije:
Robert Pangeršič, gr.teh.

Poročevalec za arhitekturo: 
Damjana Zaviršek Hudnik, univ.dipl.inž.arh.

Poročevalec za krajinsko arhitekturo: 
Nika Cigoj Sitar, univ.dipl.inž.kraj.arh.

Skrbnica natečaja: 
Klara Sulič Fister univ.dipl.inž.kraj.arh.

Ocenjevalna komisija.

S spleta

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bik na kubik (nepreverjen)

haha. kak je fajn zavajati občane s sliko.
med zgradbama zvezde in nekdanje blagovnice nega tak velke razdalje, oz. tak širokega placa.le par metrof-na sliki pa več kak 20.
ne pretiravajte da dobimo uau efekt..

dugonjič (nepreverjen)

ge pa je sladoledarna sport? odselili so (do) jo?

Penzionista (nepreverjen)

Preveč mladih na slikah, s kec te jih uvozili ka de dejansko tak vö vidlo?

gost 00000 (nepreverjen)

SVINJA SANJA KUKURUS,A KUKURUSA NEMA...

Gost (nepreverjen)

Super izgledne, komaj čakan ka de tou napravleno in nede ostalo samo na papejri.

svinja (nepreverjen)

gost 00000, pravi se KUKURUZ in nej KUKURUS. Tak ka se kšenki čeden delaš.

bik na kubik, tij tudi misliš ka si bole čeden od vseh teh arhitektov. Za kerin šankon si diplomejro?

sobočkeBMW (nepreverjen)

Vö vidi fenomenalno, lepše od ljubljane. Rejsan vupan ka tau čimprle grata

Gost (nepreverjen)

ja staro blagovnico so 1x več podukšali. nej realno prikazano.

Olosh (nepreverjen)

Uau, zelo lepo :) Ajmo ka se čimprej uresniči to. Kero je leto uresničitve? 2020?

enobiter (nepreverjen)

Da nan uvozijo en kup inženerfo migrantov de vse vkup tak vö vidlo:

http://og.infg.com.br/in/20652334-77b-36e/FT1086A/420/SYRIA-CONFLICT-G8…

b (nepreverjen)

Sejmi in vilice in pijanice bi precej pokvarili vaše slike.

Gost (nepreverjen)

piše: bulvarska zasnova...
bulvar v MS bo, ko bo Mura gor tekla ali kak migrant grato župan MS.

- (nepreverjen)

pa ja, celo mesto dol zaprite za kompleten promet, pa sploh več nikogar ne bo tja.

stric_ali (nepreverjen)

Saj je na prvi pogled lepo pa vse ... ampak, če že govorite o prihodnosti: kje pa so na slikah vidni Arabci, Afričani, pa ženske v burkah ..?

Gost (nepreverjen)

@sobotainfo

že več kot dve leti pomagate občinarom (s člankom kot je tale) prodajati meglo. Kazati sliko meseca v mlaki. Pa se bo delal pokriti bazen, pa se bo delal EXPO, pa se bo delala kamenšnica, pa se bo delala tržnica, pa se bo delala nova avtobusna postaja, pa se delala prenova tržnice, pa se bo delala prenova središča mesta, pa se bodo delali rondoji... SE BO DELALO (prihodnji čas). Vsak teden postrežete z lepimi slikami in visokoletečimi obljubami. Mi pa rabimo delovna mesta, boljše ceste, zamenjavo komunalne infrastrukture, cenejšo komunal, vodo, odvoz smeti. da ne bodo monopolisti za naš denar delali visoke dobičke in gradili poslovne centre, namesto da bi občanom nudili storitve za sprejemljivo ceno.

Kaj ko bi napisali en nepristranski članek kaj se je naredilo. Naj vam pomagam: naredila se je 170 m kolesarska steza in nepotreben rondo v centru, kjer so prej semaforji povsem v redu urejali promet. In imamo 3 nove bicikline.

Bi šlo napisati kaj v to smer? Teh vaših #povezanih #fakenews imamo poln kufer.

Gost (nepreverjen)

"- 9 minut nazaj #13
pa ja, celo mesto dol zaprite za kompleten promet, pa sploh več nikogar ne bo tja"

Tak je tou gda začnejo seljaki razmišljati kak bi naj mesto izglednolo. Ti si sigurno eden od tistih ka pred btc-jon na invalidiskih mestaj avto parkejra samo zatou ka bi bil čim bliže vhodi in bi njemi nej trbelo 10m peški stoupiti. Ges resno vüpan ka se tou čim prej napravi ka de Sobota že ednouk izglednola kak ostala urejena mesta in ka župan nede poslušo politično motivejranih štenkašov in priseljenih seljakov, keri ščejo ka bi Sobota bijla kak njihova domača vejs.

Gost (nepreverjen)

Kje pa bo zgradba za konje privezat. Ha,ha,ha

Gost (nepreverjen)

"Gost 49 sekund nazaj #17
Kje pa bo zgradba za konje privezat. Ha,ha,ha"

Tou te skrbi ka gda boš tij seljak prijaho v Soboto ka neboš meo ge parkejrati?

Gost (nepreverjen)

aja, pozabila sem napisati še da imamo v MS še eno veliko pridobitev: cono 30 km praktično povsod (da nas spet lažje kasirate) in da ste izumili toplo vodo, da na ravnini delate hrib za sankanje.

radar1 (nepreverjen)

Povej mi kelkokrat so do zdaj v toj tvojon famoznoj coni 30 policaji kasejrali ali meli radar? Praviš ka NAS kasejrajo? Što ste tou vi ka ste na udaru? Pokaži položnico kelkokrat so VAS pokasejrali? Ajde ka te vidin? Ali pa san sejbe vikaš in ob enem še debelo lažeš.

@Lotmerk (nepreverjen)

gda so v Lotmerki mestni center zabetonirali pa naredili brez avtov,.. te je mestno središče crknilo... vse trgovine, prodajalne, etc... propadlo... zaj so nazaj napravili malo promet vendar je prepozno ... ne oživiš vsega več nazaj..
Isto de tu... ljudje do se rajši v avto spravili pa odpelali nekam, kak pa šli 500m peški

BL (nepreverjen)

bik na kubik, če je verjeti googlovim zemljevidom, je od zvezde do Blagovnice 18 metrov (pravkar izmerjeno), če se upošteva nadstrešek, pa okoli 2 metra... V Ameriki so pravkar izvolili nekoga, ki podobno lapa...

JJ2017 (nepreverjen)

Homofobija,provincija.Konec.Gremo naprej !!!

kasparov

Kazanje futurističnih slik je stara metoda manipulacije, štere so se v preteklosti posluževali pre režimi, vrhunec pa je ta metoda doživela v nacistični nemčiji. V zadnem času se k tej metodi zateka večina evropskih kvazi demokracij in občani in državljani v medijih lahko zasledimo vse več takšnih bombastičnih naslovov; Murska Sobota( budimpešta, praga,beograd, zagreb,split...pač odvisno od naročnika) v prihodnosti, blabla, bla, blablabla..
Režimi, ki nimajo kas pokazati v sedanjosti pač futrajo narod s slikami kvazi prihodnosti, ki pa se seveda ne bo nikoli in nikdar zgodila. V naslednji propagandni akciji mestne občine M.Sobota bomo verjetno videli, kako v Soboti leta 2030 avtomobili letajo po zraku, ljudje se teleportirajo, vsi nasmejani, srečni, sonce sije.....

kasparov

Bedniki nemrejo asfaltejrati niti slovenske ulica ali pa nouvoga krožišča, pa do nan kazali slike Sobote v prihodnosti.... sran jih je naj fse fkuper na čelu z županon.

Neimenovan1 (nepreverjen)

Ojej če že neka kopejrajo naj te vsaj dobro tao napravejo. Recimo http://prntscr.com/e0yh7c tak majo v Barcelone ramblo. Tiste štere je že biu tan je vido ka tan poznajo spominke pa vse tu na teh slikaj pa je sam žive beton no nekaj drevja je pa par stolcov in tau je vse. Skratka tau je še slabše kak mamo zdaj.

Andrej Kuhar (nepreverjen)

Lipa je močan alergen, zato bi bilo pametno razmisliti o kakšni drugi vrsti dreves

Gost (nepreverjen)

kasparov 1 uro nazaj #25
Bedniki nemrejo asfaltejrati niti slovenske ulica ali pa nouvoga krožišča, pa do nan kazali slike Sobote v prihodnosti.... sran jih je naj fse fkuper na čelu z županon.

Si tij s tou tvojov čednov glavov mogouče gda pomislo ka so glih zaradi toga, ka do tak predelavali Slovensko ulico, nej potegnoli nouvi asfalt? Glavno ka smo hejteri pa ka štenkamo. Mislimo pa itak nika nej. Gelibar?

kreda (nepreverjen)

Preštite si komentare, pa de van jasno, zakaj smo totalna provinca.

müjra (nepreverjen)

ges resno ne razmin vse glasne kritike...ite kandidejrat na naslednjih volitvah pa spremenite stvari...glede na trenutno stanje v sobote te podporo dobile...ker samo lapate na glas v gostilne ali na forume je najležje delo na svejte...

cesta (nepreverjen)

Zadnji gost prav maš. Sami pametnjakoviči se oglašajo, ka nemajo pojma o čen sploh pišejo. Glede na pisavo ,pa bi se lejko pitali o njihovon IQ. Sicer pa dobro zasnovano in upajmo, da bo čim prej zaživelo.

kasparov

müjra pa cesta, nej smo fsi na občini zaposleni, pa ka bi po službeni dolžnosti mogli župana hvaliti.

Gost (nepreverjen)

kasparov 2 minuti nazaj #32
müjra pa cesta, nej smo fsi na občini zaposleni, pa ka bi po službeni dolžnosti mogli župana hvaliti.

Po ton takšon bi lejko napiso tudi ka smo nej vsi v Štihecovoj riti ka bi mogli župana šinfati. Gelibar?

kasparov

gost, Štihec je bil še slabši kak Jevšek, njegovi pomočniki pa vsaj enako nasposobni kak Jevšekovi.
Če smo že pri bivših županih, zadnji dober župan M.Sobote je bil Boris Goljevšček (1969-1974)

gost007 (nepreverjen)

Kaj to je mišleno za leto 2100,ko bodo avti po zraki letali,kot v filmu BACK TO THE FUTURE?

gajdaš (nepreverjen)

Kdaj so pa te volijtve ka vse to tak mislijo delati seveda samo makete ?Bivši maneken Borat tudi dele iz sebe klovna

Gost (nepreverjen)

Saj neje čudno ka mamo same "božne" župane, či pa vse njihove projekte lokalni štenkaši doj stavite.
Lejko bi enok za spremembo podprli nekšo novost pa ka se dejansko nekan premeknemk
O, tudi či za čista malo

čarni vrag (nepreverjen)

Predlagam, da se ekipi pridruži kakšen arhitekt iz Saudijske Arabije, da bo arhitektura prilagojena novim sobočancem z Jutrovega. Nemrejo biti celi den zaprejti na Lendavskoj. Predvsem treba najti mesto za novo đamijo. Pa za česme, burekđinice, kebabarne in ostalih dobrot.

Gost5 (nepreverjen)

Papir vse prenese, realnost je pa drugo.

zoro05

Slovensko zaprete, kak pa na tržnico po 100 kom rož ite? Cilou starejše?Hehe, z rikšo, novo prevozno sredstvo v centru Sobote.

Nema veze (nepreverjen)

Ka se ta kotnes kakse komentare so vmejs...
Vse slabo skoz v luc pride kesneje, ale na zacetke malo zavupanja nebe slabo bilo.. se vidi kak narod brode ka vse slabo prvo vidi pa dojsposinfa.. te pa naj so vodilne cedne namesto nas

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice