Lendavske Gorice, Strehovci, zdaj Vaneča, to so lokacije, kjer naj bi v zadnjem mesecu opazili večjo divjo žival podobno pumi. 

Vaneča, vas v Prekmurju, kjer danes na cesti komajda srečamo koga. So krive visoke temperature ali puma, ki so jo opazili v teh koncih. Verjetno vročina, saj tisti, ki jih vseeno srečamo, pravijo, da jih pume ni strah.

Divjo žival opazil blizu hiše

Strah pa tudi ni bilo Jožeta Brunca, ki je včeraj na travniku v neposredni bližini svoje hiše videl večjo divjo žival.

Jože Brunec je v bližini hiše fotografiral večjo divjo žival.

»Najprej se je zdelo, kot da je mačka nagrbljena, potem pa se je to raztegnilo in potem sem videl, da je to večje od mačke, da je to nekako podobno psu. Potem pa, ko je šla, sem videl, da pes pa nima takega repa,« razlaga Jože Brunec.

Domnevno pumo mu je uspelo od daleč tudi fotografirati, da bi vaščane opozoril na divjo žival, je fotografije objavil na enem od družbenih omrežij. Policije ni obvestil, je pa bila ta v zadnjem mesecu večkrat obveščena o domnevni pumi.

Pumo iskali tudi z dronom

Soboški policisti so sporočili, da so junija prijeli štiri prijave ljudi, ki naj bi opazili večjo divjo žival, podobno pumi. Dve na območju Lendavskih goric, eno v Strehovcih in zadnjo, na praznični petek v Moravskih Toplicah. 

Policisti so se takoj odzvali in odšli na teren. Na območju Lendave so domnevno pumo iskali celo z dronom, vendar je na nobenem območju, kjer naj bi bila opažena, niso našli.

Lovci s pumo nimajo nič

Domnevno pumo so na nekaterih lokacijah pomagali iskati tudi lovci, ki pa nekih posebnih pristojnosti pri iskanju divje živali nimajo. 

»Moram povedati, da puma ni lovna divjad in lovci z njo nimamo nič. Dolžnost lovca oziroma občana je, da obvesti 112,« nam pojasni Ludvik Rituper, predsednik Zveze lovskih družin Prekmurja.

Ludvik Rituper, predsednik Zveze lovskih družin Prekmurja

Ne izzivajmo usode

Rituper sicer opozarja, da je vsaka prostoživeča žival, pa če gre za pumo ali divjad, nevarna, ko je ogrožena. Zato priporoča, da se prostoživeče živali v naravi ne izziva, saj če se čutijo ogrožene, potem so tudi nevarne.

»Pozorni moramo biti in ne izzivati usode,« pravi.

Da žival ni nevarna, če ni ogrožena, je prepričan tudi Brunec, ki ga ni strah, da se divja žival potika okrog njegove hiše. Pravi, da če bi jo on napadal, da bi se verjetno branila, da pa mu niti na misel ni prišlo, da bi ga bilo strah.

Puma pa sicer spada med zveri in je četrta najtežja mačka na svetu. Po navadi se izogiba ljudi, vendar gre vseeno za plenilca, zato previdnost ne bo odveč.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Starejše novice