Datum darovanja krvi ni bil naključno izbran.

Krvodajalka Marjana Gomboc iz Murske Sobote je danes na enoti za transfuzijsko medicino v Splošni bolnišnici Murska Sobota stotič darovala kri.

Marjana Gomboc je prva Pomurka, ki ji je to uspelo. Lansko leto je v Sloveniji kri stotič darovalo pet žensk.

»Pomembno je darovati kri, saj nihče ne ve, kdaj jo bo tudi sam rabil«

Vitezinja krvodajalstva postane ženska, ko kri daruje 80-krat. V Sloveniji je bilo le pet žensk, ki so kri darovale 100-krat. 

Datum odvzema ni izbran naključno, saj je materinski dan in je najlepši praznik, ki nas spomni, da mama da novo življenje, je ob darovanju krvi povedala Gomboc.

»Vesela sem, da bom lahko stotič darovala kri in s tem nekomu pomagala. Pomembno je darovati kri, saj nihče ne ve, kdaj jo bo tudi sam rabil. Ob tem sem tudi malo žalostna, saj je bilo krvodajalstvo vedno del mojega življenja. 

Krvodajalstvo je zame poslanstvo, najbolj humano in brezplačno dejanje, ko pomagaš neznancu. Še posebno mi je pomembno, da se kri daruje za naše zdravstvo in za potrebe naše bolnišnice. Ker če bo kar koli, mi bodo tu pomagali,« je dejala. 

Tudi sama je pred leti zaradi bolezni potrebovala kri in takrat je komaj čakala, da ozdravi in bo lahko spet čim prej darovala kri.

»Meni je krvodajalstvo polepšalo življenje«

Marjana je krvodajalka že od svojega 18. leta, k temu jo je nagovorila mama. Obe sta delali v tovarni Mura, kjer so bili krvodajalstvu zelo naklonjeni. Pred prvim odvzemom jo je bilo strah, a je kmalu spoznala, da ni hudega, se spominja. 

Zato k temu humanemu dejanju ves čas spodbuja tudi druge: »Vsaj 70 sem jih nagovorila in še jih bom tudi po tem, ko kri več ne bom mogla darovati.« 

Mnoge je tudi spremljala na prvi odvzem. V Muri je bil odziv vedno dober, vsak, ki je daroval kri, je dobil dva dni dopusta, dobro malico in še prijetno druženje.

Marjana je tudi aktivna prostovoljka v Rdečem križu Slovenije, območno združenje Murska Sobota in v Hiši Sadeži družbe Murska Sobota, aktivna pa je tudi v Društvu upokojencev Murska Sobota, kjer sodeluje v projektu Starejši za starejše.

Komentarji (8)

LZN (ni preverjeno)

Pismo Barbare Prosen, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine: »Vem, da smo zdravniki v javnem zdravstvu v službi ljudi. Razumem to in z veseljem in ponosom sprejemam. Zdravniki nikoli nismo zanikali dejstva, da obstajamo zato, da smo v službi ljudi. Ampak, saj razumete, da je to samo služba, kajne? Štirideset ur na teden. Pa še uzakonjenih dodatnih osem ur, če je potrebno. Samo služba je. Sredstvo za preživetje, tako kot vsaka druga služba. Mislim, da jo vsi opravljamo z veseljem, ker drugače v medicini sploh ne gre. Nekateri jo opravljajo bolj, drugi manj vestno, kot v vseh poklicih, ampak vsi z veseljem. Smo pa tudi mi samo ljudje. Čisto navadni ljudje smo, ki živimo vsak svoje življenje. Ko smo izbrali poklic zdravnika, nismo izbrali poklica medijske zvezde, cirkusanta, klovna, politika, nismo izbrali, da bomo delali kot zaporniki pod prisilo, kar javni zdravstveni zavodi za nas postajajo čedalje bolj.«

bubek (ni preverjeno)

šau ali šla bi ti,pa bi lejko isto delala ali delo
Vej boš mogoče tudi ti kda nuco ali nucala krf,te naj vodo pustijo v tebw

In reply to by Psozvcxa (ni preverjeno)

Majster 555 (ni preverjeno)

Se en dokaz ka so na sobotiinfo dotalni kreteni zaposleni.
Gospo promovirate za nesebično dejanje napišete članek o njej..zdaj pa z veseljem lejko vsak sere po njoj s komentarom

In reply to by Psozvcxa (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

ZATAU PA NEJTRBEJ TOVRSNIH DEJANJ JAVNO PROMOVIRATI. CE NEKAJ DOBREGA DELAS , DELAJ ZA SEBE IN SE JAVNE NE IZSPOSTAVLAJ

In reply to by Majster 555 (ni preverjeno)

Čale (ni preverjeno)

Pol boste pa rekli, da se nič ne dela za promocijo krvodajalstva/prostovoljstva.

Če lahko Sobotainfo/mediji objavijo vsako pasjo procesijo in kdaj se je kateri politike "posral", lahko tudi objavi nesebično 100kratno pomoč sočloveku.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

trg zmage

@Psozvcxa: Tole, kar si napisal res kaže samo na to, da nisi kreten oz. nekaj podobnega. Si nekdo, kateri je dobesedno pomotoma na svetu.
Tudi lepo, da si me spomnil, da sem skoraj devetdesetkrat imel prost dan (v Yugi mislim da celo dva dni, ne spomnim se več), vedno dobil malico, v prejšnji državi še malce vinčeka... Ja, lepo sem se hranil, hvala takim akcijam, da sem preživel!
Hvala ti velika tudi, da si verjetno našel način, da se lahko krv nadomesti z vodo, namočeno v tvoje možgane oz. tebi podobnim. Torej, krvodajalstvo je postalo nepomembno oz. nepotrebno, a?
Sicer te pa glede reklame kaj dosti ne vprašajo, sam sem imel srečo, da sem prišel popolnoma nenajavljen ob 75 darovanju krvi. Še butelko so iskali po celem oddelku, he, he... in novinarja tudi ni bilo.

In reply to by Psozvcxa (ni preverjeno)

Zllllatko (ni preverjeno)

Stara, tij se rada kameran nastavlaš, geli? Škoda, ka san za tebe premladi,
ovak bi šče fküper pozejrala.

Gost22 (ni preverjeno)

Ne briši.še ednok pa ka mata anželj pa ratkaj s ten ka se slikata na vsakšoj pes.procesiji.delati trbe 8 ur nej pa čas zapravlati.

Starejše novice