V Pomurju pridelek buč prepolovljen, letina koruze na lanski ravni.

Zaradi vremena, ki je bilo med vegetacijo na pomurskih poljih zelo raznoliko, bo letošnji pridelek buč v primerjavi z lani več kot prepolovljen, ocenjuje specialist za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota Boštjan Ferenčak.

Slabša je tudi letošnja letina žit, pridelek koruze pa bo na poljih, kjer ni bilo toče, vetroloma ali poplav, dober, dodaja.

Takoj po setvi koruze v maju je obilno deževalo, kasneje pa je vreme postreglo še s točo, viharnimi neurji in poplavami, zato je letošnjo pridelovalno sezono na pomurskih poljih specialist za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota Ferenčak označil za zelo turbulentno.

Padavine optimalne za koruzo

Koruzi sicer padavine ustrezajo, zato tam, kjer kasneje ni bilo viharnega vetra z vetrolomom, toče ali poplav, pričakujejo dober pridelek, pravi Ferenčak.

»Toplo in rahlo vetrovno obdobje v času dozorevanja koruze ugodno vpliva na dozorevanje in hkrati preprečuje razvoj mikrotoksinov, ki bi se lahko pojavljali v tako mokrem letu. Tako da je bilo vreme za koruzo pravzaprav kar dobro,« je dodal.

Zelo dober pridelek koruze pričakujejo na lažjih tleh, velik izpad pa bo na kmetijah, ki so jih udarile naravne nesreče. Slabši pridelek bo tudi na izrazito težkih tleh, kjer je preobilica vode povzročala težave.

»Letina koruze bo tako nekje na lanskem povprečju, bodo pa med kmetijami velike razlike,« pravi Ferenčak.

Letošnja letina buč izredno slaba

Sicer se je spravilo koruze za zrnje šele začelo; na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota ocenjujejo, da je trenutno pospravljenih od pet do deset odstotkov koruznih površin. Glavnina spravila bo oktobra.

Medtem pa se zaključuje spravilo oljnih buč. S temi so imeli kmetje letos težave že takoj po setvi, saj niso vzniknile. Zato so morali površine ponovno zasejati.

Po Ferenčakovi oceni je bilo tako 50 odstotkov celotnih površin, zasejanih z bučami, posejanih ponovno.

»Pridelek buč je v primerjavi z lanskim letom več kot prepolovljen, zato bo letošnja letina izredno slaba,« je povedal. »Če so lani kmetje na hektar pridelali v povprečju od 700 do 1000 kilogramov suhega bučnega semena, potem so letos komaj 300 do 400 kilogramov.«

Tudi letina žit, sploh prvi del letine, je bila glede na lani prej slabša. »Druga težava za kmete pa so odkupne cene, ki so v primerjavi z lani kar za polovico manjše,« je še opozoril Ferenčak.

Komentarji (1)

vaški pijanček (ni preverjeno)

V izbrani košarici ministrantke tega ni zaznati !

Starejše novice