V nadaljevanju sojenja Silvu Drevenšku, obtoženemu umora zunajzakonske partnerice in njenih staršev v Gerečji vasi, je danes na ptujskem sodišču pričal še sodni izvedenec psihiatrične stroke.

Pričanje izvedenca psihiatrije na današnjem nadaljevanju sojenja Silvu Drevenšku, obtoženemu umora zunajzakonske partnerice in njenih staršev v Gerečji vasi, je jasno.

Obtoženi trojnega umora ni storil v bistveno zmanjšani prištevnosti, prav tako v času umorov ni bil pretirano vinjen. Izvedenec psihiatrije Matej Kravos je sicer ugotovil, da ima obtoženi narcistično osebnost, kar pomeni, da sebe postavlja na prvo mesto, da pa to ni oblika duševne motnje. 

Kot je pojasnil, se je v obtoženem nabralo toliko jeze, da je po treh umorih čutil olajšanje. Brata umorjene partnerke, na srečo, ni bilo doma.

Po sojenju je besede izvedenca povzel še zastopnik sina in brata umorjene Daniel Planinšec: »Izvedenec je potrdil in vztrajal pri tem, da ni šlo za bistveno zmanjšano prištevnost in tudi ni šlo za neko tako duševno motnjo, ki bi kakorkoli vplivala na zavedanje in na prištevnost storilca.«

Obtoženi naj bi se pretvarjal, da ima obliko duševno motnje

Obtoženi sicer pri pregledu ni sodeloval, zato je izvedenec psihiatrije mnenje izdelal predvsem na podlagi sodnih zapisnikov, izpovedb prič ter izvedenskih mnenj medicinske stroke.

Neuradno smo izvedeli, da se je celo pretvarjal, da ima neko obliko duševno motnje.

»Izvedenec je tudi že predhodno ocenil, da bo obtoženec poskušal s postopkom zavlačevati, kar se je na začetku tudi dogajalo. In pa tudi, da se bo poskušal prikazovati v drugi luči in bo igral na bistveno zmanjšano prištevnost, kar sedaj ni uspelo,« je pokomentiral zastopnik sina in brata umorjene.

A zagovornik je po ocenah Planinšca prav v tej smeri poskušal vplivati na izvedenca: »Seveda, vse v smeri, da bi dosegel bistveno zmanjšano prištevnost. Na neki način je hotel doseči, torej če ne alkohol, pa vse ostalo, da bi ta patološka ljubosumnost privedla do tega, kar je, seveda, izvedenec ovrgel.«

Odvetnik obtoženega je po zaključku obravnave odkorakal brez besed.

Izrek sodbe okoli božiča?

Izvedenec psihiatrične stroke je sicer med pričanjem poskrbel za nekoliko slabe volje v sodni dvorani. 

Zastopnik sina in brata umorjene pojasnjuje, zakaj: »Da je utemeljeval svojo strokovnost in pa svoja stališča z utemeljitvijo, recimo reakcije nekih kur pri babici, nadalje leva, pa zajčka, mislim, da to ne sodi v okvir izvedeniškega dela.«

Sledi še nekaj obravnav, na katerih bo med drugim pričala obdolženčeva mati in pa klinični psiholog, ki bo govoril tudi o doživljanju zločina skozi oči sina umorjene. Ta je umore opazoval.

»Pričakujem, da bo mnenje zelo žalostno. Saj so, vsaj po mojem, posledice precejšnje,« pravi Planinšec.

Za zdaj vse kaže, da bo izrek sodbe okoli božiča, torej leto dni po krvavem zločinu, ki je pretresel Gerečjo vas. Storilcu trojnega umora grozi dosmrtni zapor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice