V gozdovih po Pomurju se te dni tare gobarjev, saj je rast gob v polnem zamahu. Vendar pozor, polne košare gob vas lahko pošteno udarijo po žepu.

Gozdovi po Pomurju so polni nabiralcev gob, družabna omrežja pa fotografij nabranih gob. Vendar tudi za nabiranje gob veljajo nekatera pravila, ki jih določa uredba o varstvu samoniklih gob.

Ta med drugim določa, da lahko posameznik v enem dnevu nabere največ dva kilograma gob, če imate res veliko srečo in najdete gobo, ki tehta več od dveh kilogramov, jo kljub temu lahko brez skrbi odnesete.

Pravila za nabiranje gob

  • goba mora imeti razvidne tiste morfološke značilnosti, na podlagi katerih je mogoče zanesljivo določiti vrsto,
  • prepovedana je takšna uporaba pripomočkov za nabiranje gob, ki lahko poškoduje rastišče ali podgobje,
  • gobe je treba grobo očistiti že na rastišču,
  • gobe je dovoljeno prenašati le v trdni in zračni embalaži.

Pravila tudi za prodajo gob

Posameznik lahko proda le tisto količino gob, ki jo lahko nabere sam ali skupaj z družinskimi člani, to pomeni število članov gospodinjstva krat dva kilograma.

Iznos svežih ali predelanih gob preko državne meje je prepovedan, iznos gobjih izdelkov preko državne meje pa je dovoljen le na podlagi računa. 

Kazni tudi do 4000 evorv

Nadzor nad kršitvami pri nabiranju gob opravljajo predvsem okoljski in gozdarski inšpektorji.

Kazen za kršitelje znaša od 250 evrov do 2500 evrov, za pravno osebo oziroma za samostojnega podjetnika pa od 400 evrov do 4000 evrov.

Vendar pa pristojne službe težko nadzirajo nabiralce, saj so območja, kjer rastejo gobe, obsežna. Zato je na vsakem posamezniku, da se obnaša odgovorno. 

Komentarji (5)

Jovan (ni preverjeno)

"Vendar pa pristojne službe težko nadzirajo nabiralce, saj so območja, kjer rastejo gobe, obsežna. Zato je na vsakem posamezniku, da se obnaša odgovorno. "

Hahaha, neda se njin iti vo. Pristojna služba se prebuja tan po kavici ob 12h in te več nega "gobarof" po šumaj. Tak je v javnih službaj. Zdaj celo ka še majo jutranje pretegovanje, ka dobro vpliva za zdravje.

Če se samo pelaš eti skozi križevce ob 6 vgojdno, je na glavni cesti ob šumi tudi po 14 avtojov sparkeranih, ka naberajo gobe. Polovico od toga jih odi z punimi plastičnimi vrečkami, keri nemajo osnov gobarjenja.

občan-ec (ni preverjeno)

Pa naj se inšpektor postavi pri teh avtomobilih in naj jih pregleduje samo domačini pa po več kg prodajajo v Avstrijo pa tudi kršijo zakon vendar še nobeden ni plačal kazni tako je v deželi kjer kraljuje lopovščina in subvencije in utajevalci pa davčna ima čas naj še to nadzira , vendar so koruptivni in ne morejo tega?

busybee (ni preverjeno)

Birokracija pač. Treba si izmisliti vedno nove bedarije da enih par lenuhov ima delo...ni tako? Sicer ne gobarim in ne prodajam gob ampak od mene bi kakšen inšpektor v situaciji ko bi se mangupiral dobil kvečjemu eno slivo ali pa dve po želji. Batine seveda. Ko jebe državo inšpekcijo in birokracijo.....

Vajz (ni preverjeno)

Ha ha ha, tij bi s v lače pokako, pa še cvijlo bi coj. Idi probaj malo v Austrijo gobat........

In reply to by busybee (ni preverjeno)

busybeebusybee (ni preverjeno)

Ka ti tableta popistila???

In reply to by Vajz (ni preverjeno)

Starejše novice