V razmerah, ki so nastale zaradi novega koronavirusa, si številni ljudje krajšajo čas doma z ogledom filmov. Pri tem kljub veliki ponudbi na spletu radi posežejo tudi po izposoji iz videoteke.

Ena redkih še preživelih izposojevalnic filmov je Kocka v Mariboru, kjer pravijo, da osebni pristop še vedno prevlada nad neosebnim na spletu.

»Verjamem, da je osebni pristop še vedno bližji ljudem kot vse predpriprave, da si film preneseš z interneta,« je za STA povedala lastnica videoteke Kocka Nina Dokl. »V Kocki poslušamo, pomagamo, priporočamo, vsak dober videotekar mora imeti razvit čut empatije, samo poznavanje filmov ni dovolj, in prav tega splet ne zmore in nikoli ne bo,« je prepričana.

Prve dni, ko je bila v Sloveniji razglašena epidemija, se je število obiskovalcev v njihovi izposojevalnici naglo povečalo, nato pa spet uravnalo, saj si ob vedno strožjih ukrepih države »ljudje vedno manj upajo ven«. »Prvi teden smo beležili predvsem povečan obisk družin, saj so otroci sedaj doma in jim hitro postane dolgčas,« pojasnjuje Nina Dokl.

V Kocki lahko filmofili izbirajo med več kot 4500 naslovi

Sicer so njihovi obiskovalci vseh starosti in ljubitelji različnih zvrsti filmov. V Kocki lahko izbirajo med več kot 4500 naslovi, pri čemer so vsi filmi opremljeni s slovenskimi podnapisi, risanke pa sinhronizirane. To je po besedah sogovornice tudi ena glavnih prednosti izposoje filma v videoteki, saj je na spletu manjša ponudba slovenskih vsebin.

»Ljudje imajo radi kvalitetne filme, z dobro vsebino, dobro zgodbo in seveda dobrimi igralci. Otroci imajo radi zgodbe, ki jim na prikriti način prikažejo nek življenjski nauk. Strankam poskušamo pomagati, da dobijo prav tisto, kar si zaželijo,« je še povedala Nina Dokl.

Trenutno opaža, da ljudje več segajo po lažjih temah, ni pa recimo nekega posebno velikega zanimanja za filme s tematikami, ki bi se navezovale na trenutne izredne razmere zaradi novega koronavirusa. »Mislim, da vsi potrebujemo predvsem sprostitev, ne pa še večje napetosti in še več teorij zarot,« je dejala Nina Dokl, ki je že kot študentka delala v videoteki, leta 2004 pa je s to dejavnostjo začela sama, ob pomoči svoje matere.

»Takrat je bil tudi promet največji. Z večjo dostopnostjo in hitrostjo interneta pa je videoteka začela izgubljati svoje občinstvo, z leti je promet počasi padal in posledično, ker nisem človek, ki bi obupal, sem začela iskati rešitev. Razmišljala sem, katera dejavnost bi bila kompatibilna s Kocko, in porodila se mi je ideja, da dodamo trafiko. Tako je začelo prihajati spet vse več ljudi in Kocka se je obdržala, postali smo edina videoteka, ki je preživela do danes v Mariboru. To mi je v velik ponos,« je opisala razvoj svojega podjetja.

Prihodnost videotek žal ni rožnata

Danes so vsi filmi v DVD formatu, klasičnih videokaset ni več. »Včasih se mi še toži po njih, ker so veliko manj občutljive in bolj obstojne, sploh je bila to velika prednost pri izposoji,« je pojasnila.

Filme si je mogoče izposoditi tudi v knjižnicah, a so te v trenutnih razmerah zaprte. Kocka je ostala odprta zaradi trafike, ki sodi v živilsko dejavnost. Se pa držijo strogih pravil, kot so posamični vstopi strank v lokal, uporaba sredstev za razkuževanje in rokavic, z izposojenimi DVD-ji pa je treba ravnati tako kot z izdelki iz trgovine.

Prihodnost videotek ni rožnata. »Po Sloveniji so lastniki videotek obupali, ker pri nas ni nobenega nadzora. Nadzirajo nas samo toliko, da moramo kupovati filme z urejenimi avtorskimi pravicami, da s tem pridobimo dovoljenje za nadaljnjo izposojo. Ni pa recimo internetnega nadzora, kot je to urejeno v sosednji Avstriji, Nemčiji in drugje. Žal. Tudi distributerjev ni več pri nas, ki nam bi filme sploh ponudili,« je še pojasnila lastnica Kocke.

Komentarji (5)

fss (ni preverjeno)

Kot študent sem si tam izposojal filme. Videoteka je stala v bližini Štuka. To je tam? Kocka?

Lornijon (ni preverjeno)

Če si si tam sposojo,zakoj te vprasaji?

In reply to by fss (ni preverjeno)

srgregerg (ni preverjeno)

Dobre stare čase metulčka v MS. Ka je tej človek tuj mogo zaslujžite s ten ka je prepečene cdje izposojavo. Tau pa je dejansko trgovina keroj si lejko pravo ka jo je čas z kombanjon povozo v roke 3 let.

. (ni preverjeno)

S kombajnon.

In reply to by srgregerg (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Zdaj jim ne gre preveč fajn.

Starejše novice