Letošnja dobitnica fakultetne Prešernove nagrade je Melisa Baranja, 24-letna študentka magistrskega programa socialnega dela.

Prekmurki je nagrado po Pravilniku o podeljevanju Prešernovih nagrad podelila Fakulteta za socialno delo.

Življenjske zgodbe Rominj z različnih koncev Slovenije

Njeno diplomsko delo, naslovljeno Ženska mati, Rominja: Življenjske zgodbe slovenskih Rominj s perspektive socialnega dela raziskuje življenjske zgodbe Rominj iz različnih slovenskih regij.

Kot je povedala diplomantka iz Serdice na Goričkem, se je za to temo odločila predvsem zato, ker še nikjer ni zasledila posebne literature z zbranimi zgodbami romskih žensk.

»Tudi med študijem se o romskih ženskah nismo učili, če že, so bile omenjene bežno v kontekstu pri delu z romskimi otroki oziroma otroki iz ranljivih skupin in v okviru tega, kako se kot matere vključujejo v življenje otrok. Položaj romskih žensk pa poznam predvsem iz lastnih izkušenj, saj sem tudi sama Rominja, in zdi se mi pomembno, da sama posodim glas tistim Rominjam, materam, ki svojega glasu v širši družbi nimajo,« je za Radio Slovenija dejala Baranja.

Preživeti stereotipi

Obenem je želela ovreči tudi stereotipe o romskih ženskah, kot so denimo veliko število otrok, podcenjevanje pomena izobraževanja ali zanemarjanje vloge matere.

Kot so zapisali na spletni strani rtvslo, je skozi svoje delo ugotovila, da je stopnja samospoštovanja med Rominjami v Sloveniji sicer še vedno precej nizka in da je občutno pomanjkanje samozavesti. Vendarle pa mlada Prekmurka opozarja, da njenih ugotovitev ne gre posploševati na celotno populacijo.

Somentorica Irena Šumi s Fakultete za socialno delo je med Melisinimi odlikami izpostavila predvsem radovednost in visoko delovno etiko.

Ena zadnjih v svoji generaciji

Melisa, sicer članica Romskega akademskega kluba, je ena zadnjih v svoji generaciji, ki doma še vedno aktivno govorijo romski jezik.

Potem ko se je v začetku leta vrnila z izmenjave Erasmus v Avstriji in z vrsto predavanj in delavnic aktivno preživela pomlad, se trenutno posveča pisanju magistrske naloge, ob tem pa delovne izkušnje nabira tako doma kot v Avstriji.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gipsy King (nepreverjen)

A zdaj je pa prekmurka, če bi kaj slabega naredila bi bila ciganica. Čestitke Melisa.

Gipsy King (nepreverjen)

Laurass ali kaj si že prosim čestitaj ji. Vedno negativno pišeš za Rome. Bar enkrat bi te videl nekaj lepega napisat ali povedat o romih.

Pecek (nepreverjen)

Sem že misil čestitati, potem pa vidim socialno delo.
Me zanima, kaj o tem menijo študentje "normalnih" študijskih smeri.

Al1 (nepreverjen)

Eh, ti primitivec!

In reply to by Pecek (nepreverjen)

Starejše novice