Sezona cvetnega prahu ambrozije je še vedno aktualna. Obremenitev s cvetnim prahom ambrozije je v naših krajih te dni visoka, visoke pa so tudi kazni, če se ambrozije ne zatira.

Zaradi visokega alergenega potenciala ambrozije bodo mnogi te dni hodili naokoli solznih oči in z zamašenim nosom.

Obremenitve v naših koncih te dni visoke

V nižinah namreč poteka druga polovica sezone cvetnega prahu ambrozije, obremenitve v severovzhodni Sloveniji bodo te dni visoke.

Zato so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili naslednja opozorila:

  • V neposredni bližini rastlin ambrozije smo lahko izpostavljeni večji obremenitvi s cvetnim prahom kot so izmerjene vrednosti. 
  • Vetrovi lahko transportirajo cvetni prah ambrozije iz območij z visoko obremenitvijo zraka, zato se lahko srednje visoka obremenitev kratkotrajno poviša na visoke vrednosti. 
  • Cvetni prah ambrozije se iz prašnic sprošča zgodaj zjutraj, po sončnem vzhodu. Povišanje obremenitve zato zaznamo že med 6. in 8. uro zjutraj, najvišje vrednosti so izmerjene do 12h, visoka obremenitev lahko vztraja do 18-19h. 
  • Jutranja megla ovira širjenje cvetnega prahu z rastline v zračne mase. V vodne kapljice megle in padavin so ujete spore plesni.
Obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije 15.9.
Obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije 15.9.
Obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije 16.9.
Obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije 16.9.

Alarmni sistem za cvetni prah ambrozije (R-PAS) prikazuje pričakovano 3-dnevno obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije v panonski regiji in sosednjih geografskih regijah. Zgornji fotografiji prikazujeta stanje 15. In 16. septembra

Raste tudi ob priljubljeni turistilni točki

Ambrozija je zelo razširjena na neurejenih nekmetijskih zemljiščih, posebej ob cestah in železniških progah ter ob bregovih rek in potokov. Bralci Sobotianfo so nas opozrili, da so ambrozijo opazili v številnih jarkih ob cestah pa tudi ob priljubljeni turistični točki, kjer se sprehajajo številni obiskovalci.

FOTO: Bralec
FOTO: Bralec
FOTO: Bralec
FOTO: Bralec

Zatiranje trdovratnega plevela nujno

Ker gre pravzaprav za eno najbolj alergenih rastlin in hkrati tudi trdovraten plevel na kmetijskih površinah, je sistematično zatiranje nujno. Od avgusta 2010 tako tudi v Sloveniji velja odredba, ki določa ukrepe za zatiranje in preprečevanje širjenja pelinolistne ambrozije in k ukrepanju zavezuje lastnike zemljišč, na katerih rastlina raste. S tem je to edina škodljiva rastlina, za katero je v državi predpisano obvezno zatiranje.

Odredba velja tako za upravljavce cest, železnic, letališč in parkov kot za občine, kmetovalce, lastnike vrtov in vse druge lastnike.

Kazni tudi do poldrugega tisočaka

Ob neupoštevanju predpisov vam grozijo precejšnje denarne kazni. 

Z globo 500 evrov lahko kaznujejo fizično osebo, podjetnika posameznika ter odgovorno osebo pravne osebe in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, 1.500 evrov pa morajo odšteti pravne osebe, če na svojem zemljišču ne odstranjujejo ambrozije.

Nadzor nad izvajanjem predpisa sicer izvajajo fitosanitarni inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Izpulite jo s korenino vred

Kako torej nad plevel? Ambrozijo izpulite skupaj s korenino, lahko pa jo tudi pokosite oziroma se je na obdelanih kmetijskih površinah lotite z uporabo ustreznih herbicidov. Natančna navodila, kako ravnati z ambrozijo si poglejte v prilogi, ki so jo objavili na spletni strani soboške občine.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
inokss (nepreverjen)

S ten sateliton nas mediji rejdno futrajo pa nategavlejo. Tou nan odavajo kak neka blazno pomembnoga, ne povejo pa, ka je bilou istočasno z našun sateliton (šteri btw vaga samo 4 kile) , v vesolje lansejranih še 13 drüjgih, pa ka je v vesolji trenutno 9000 satelitov, pa ka majo svoje satelite v vesolji že vse evropske države plus 105 drüjgih držav, med njimi takšne velesile kak Gvineja Bisao, Burundi, Vietnam, Šri Lanka, Togo, Etiopija, Bangladeš, Laos, Butan. Tou faking lansejranje slovenskoga satelita je za svetovno vesoljsko industrijo priblijžno tak pomembno, kak je za svetovni nogomet pomemen naslov prvaka veteranske ekipe Šalamenec v veteranskoj ligi maloga nogometa občine Püconci.

Okioko (nepreverjen)

Vse kontrejrate, se pravi,ka ste z ten bokse poučeni,samo nikoli ne daje razlago kera to potrjuje.

In reply to by inokss (nepreverjen)

Intelegenca (nepreverjen)

Nakladaj o ambroziji, nej o satelitaj, če ti je dugi čas.

In reply to by inokss (nepreverjen)

Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

Policija bi se morala malo voziti po njivaj in oglobit vsakšoga steri ignorejra ta plevel na svojoj zemlji in tou nej zaj, ampak 2mesca prlej!

Kriza (nepreverjen)

Točno, ali pa inšpektorji, naj malo dvignejo riti. Pa kot praviš, dosti prej, zdaj je že pozno za nekatere, tudi zame...

100-100 (nepreverjen)

Kak prvo, najprle more država na svojon vlastništvi napraviti red. Kak drujgo, večina lidi sploj ne pozna ambrozijo. Kak tretje, inšpektori ne odijo vö sidijo v pisarnaj. Kak štrto , policaji se vozijo z avtoji, gledajo pa nika ne vidijo. Da pa vidijo pa se fkrej obrnejo, samo ka nej trbej delati, ali pisati kazni. Kak peto, fsako leto isto-psi lajajo karavana ide dale. Kak šesto, zdaj pa vrežite pumeni.

Žm (nepreverjen)

Škali remen.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

SOCIALCI DELAT (nepreverjen)

Socialno pomoč jih dobiva v Sloveniji ogromno in to takih, ki so sposobni za delat, socialno pomoč dobivajo vsi "palestinci" (kelko in koliko je vojna tajna v Sloveniji) vsi ki so za delo sposobni takoj je razporediti na uničevanje ambrozije če hočejo dobiti denar drugače denarja ni pa bo problem rešen.

Žm (nepreverjen)

Bravo realni DF to si pa v nulo napijsal. Verjetno si se tij med temi tudi najšel. Zdaj se pa fajn spakivaj na njivo in gremo v ambrozijo.

In reply to by SOCIALCI DELAT (nepreverjen)

M_ (nepreverjen)

Med Beltinci in Gančani - celotna trasa kolesarske steze v ambroziji. Kaj delajo pristojni?

mojcaas (nepreverjen)

Še veliko več pa je ambrozije ob poljski poti Gančani-Lipa in med njivami. Opozarjamo vsako leto inšpektorat, ampak odziv je bolj slab.

In reply to by M_ (nepreverjen)

murek1 (nepreverjen)

Lektor kje na vidiku?

Bučkoe (nepreverjen)

Ko pa pokličeš inšpektorja na Upravo za varno hrano in rastline,pa ti zabrusi, da ima veliko bolj pomembnega dela in da on tu ne more pomagati, če nekaterim ambrozija škodi. Ambrozija je rasla na državnem zemljišču. In končno so jo potem čez nekaj časa POKOSILI,se pravi da bo tam zrasla nazaj.

Alergikk (nepreverjen)

Zdaj kda si kak najveksi kriminalec, ce kihnes, bi to resno lejko spucali.

prekmurec75 (nepreverjen)

najbolj se siri ambrozija ob drzavnih in obcinskah cest kdo bo kaznil mafijsko drzavo

pejtek (nepreverjen)

Vsako leto ista zgodba. Članek na temo ambrozije, da pa bi novinarji dvignili riti in se šli malo raziskovalnega novinarstva, mogoče pritisnili na inšpektorje, preverili zakaj ne izvajajo nadzora, to pa je za Sobotainfo že preveč. Kmet lepo vzame v najem njivo, potegne vse možne subvencije, njivo pusti zaraščeno z ambrozijo. Njegov motiv ni pridelava na njivi, njegov motiv je subvencija. In boli ga k***c za alergike in ambrozijo. Sem že sam prijavljal pa ni nobenega interesa ne pri inšpektorjih ne pri kmetih. Pogrešam komentar vodstva inšpekcijskih služb, kaj delajo, zakaj ne delajo, kaj bodo naredili da nas obvarujejo pred alergeni. Pričakujem še en članek, tokrat z komentarji odgovornih. To kar vi pišete je enostavno brez teže, kot prosti spis v osnovni šoli.

rudi,k (nepreverjen)

Zdaj je pa dosta toga nakladanja o ambroziji vsako leto isto pa poglednite njive od največjega samostojnoga kmeta Škapera iz Vaneče, ki pobera vse možne subvencije in je spokipuvo celo Goričko pol njiv pa zzaraščenih z ambrozijov ka bi bilo dosta za izvoz, pa se delate ka to nišče ne vidi in ka je vse OK, glavno ka dobivajo naše peneze nej pa kak upravljajo z njivami pa to nej kriv kmet ampak inšpektori in nadzorniki, kere bomo še malo pa nabrcali v rit in zaposlili tej ka do svojo službo opravljali.

mojcaas (nepreverjen)

Na zemljevidu ogroženosti se vidi, da je naša regija najbolj izpostavljena, pa vse tja do Maribora. V Ljubljani ni ambrozije, torej boli njih k... za državne ceste in površine.

grbanj (nepreverjen)

celo Goričko je v ambroziji

Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

Ehh, tisto nej ambrozija, tisto je konoplja.

In reply to by grbanj (nepreverjen)

umberto (nepreverjen)

Bi lejko novinari vsaj malo preverili, kelko kazni pa se je že zaradi nepucanja ambrozije napisalo??? Po moje točno 0 EUR! Za nenošenje mask se pa točno do posameznika zna, kelko kazni je bilo napisanih.

Seveda ambrozija večinoma raste ob cestah pa železnicah, v glavnon na državnoj pa občinskoj zemlji. Ka ti delajo vsi ti "lastniki" in kelko ambrozije so že spucali? Točno nika!

Če proti komi vložiš prijavo, se zgodi tüdi točno nika. V Ameriki (kero tak radi špotamo) se določene kazni plačüje vsaki den, dokič ne odpraviš stanja. Pri nas niti enkratnih kazni nišče ne izda, kamoli skasejra!

faflek (nepreverjen)

Napišite kdo vse je že plačal kazen ? Pune njive so ambrozije in nišče ne odstrani še manj plača kazen

car (nepreverjen)

Preiščite držvavne ceste kaj takega se najde gomilo.IŠPEKTORJI PA PIJEJO ŠESTORKA PA NE VIDIJO PL NIČ.GAMAD.

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

ja iz ambrozije kuham čaj za mojega dedca suljota ki je prišel k men iz svoje zabačene vukojebine

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice