Nekateri zdravniki svoje delo opravljajo tako vestno in srčno, da si prislužijo tudi kakšno darilce pacienta. Pa ga lahko vzamejo?

Na spletni strani Zdravstvenega doma Ptuj se je nedavno pojavilo navodilo zdravnikom. Vodstvo doma tako svoje zdravstveno osebje obvešča o omejitvah v zvezi s sprejemanjem daril ter o postopku v primeru prejema daril. 

Tako velijo, da zaposleni delavci ne smejo sprejemati daril v zvezi z opravljanjem dela, razen če gre za priložnostna darila manjše vrednosti ali protokolarna darila. 

Protokolarna darila, ki jih sicer lahko sprejemajo, so darila, ki jih podarijo predstavniki drugih državnih organov, drugih držav in mednarodnih organizacij ter institucij ob obiskih, gostovanjih ali drugih priložnostih. Darila podarjena v takih okoliščinah osebje lahko sprejme. 

Sprejmejo pa lahko tudi priložnostna darila manjše vrednost do sto evrov. Gre za darila, ki se jih običajno izroča ob določenih dogodkih, na primer slavnostih, zaključkih izobraževanj, usposabljanj ali praznikih. 

Sprejmejo pa lahko tudi tako imenovano darilo zanemarljive vrednosti, katerih vrednost ne sme presegati 50 evrov. 

Kartice, drage kovine, denar, je le nekaj reči, ki jih ne smejo sprejeti

Zdravstveno osebje pa ne sme sprejemati daril katerih izročitev bi pomenilo kaznivo dejanje, daril, ki so prepovedana v skladu z zakonom ali predpisi, ne smejo sprejemati denarja, vrednostnih papirjev, darilnih ali vrednostnih bonov, kartic ali dragih kovin. 

Sprejeti darilo pa je prav tako prepovedano, če bi to ustvarilo videz, da vpliva na objektivno in nepristransko opravljanje dela. 

Ta pravila pa ne veljajo le za zdravstveno osebje. Veljajo tudi za zakonca zaposlenega delavca v zavodu, tudi če živita v izven zakonski skupnosti ter njihove otroke, starše ter osebe, ki živijo z njimi v skupnem gospodinjstvu. 

Je dobil darilo? Izpolniti mora obrazec, poroča se protikorupcijski komisiji

Ptujski zdravstveni dom smo povprašali, če so se z incidenti sprejemanja daril med svojimi zaposlenimi soočali. Povejo, da se niso ter da je obvestilo posledica sprejema internega akta, v katerem je določen postopek v primeru izročitve darila. Prav tako je določena oseba, ki vodi seznam daril ter poroča Komisiji za preprečevanje korupcije. 

Pojasnijo, da pravilnik določa, da mora subjekt javnega sektorja, v tem primeru zdravstveni dom, objaviti katere so omejitve v zvezi s sprejemanjem daril. 

Kot rečeno, pa mora zdravstveno osebje, v primeru prejema darila za tega izpolniti obrazec, ga evidentirati, oseba zadolžena za evidentacijo pa mora o darilih poročati protikorupcijski komisiji. Darilo mora osebje prijaviti v osmih dneh od prejema, razen, če vrednost darila ne presega 50 evrov. 

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
madona (nepreverjen)

A to pomeni, da zlatih palic ne smejo sprejemati več?

goričanec2 (nepreverjen)

Ali ne govorijo vedno, da alkohol in salame niso zdrave in se jih naj izogibamo? Toliko o STROKI😀😀. Ljudje nosite njim zalenjavo zelje, špinačo in take stvari oni nejejo salam in ne pijejo viskija vodo njim dajte🤣🤣

madona (nepreverjen)

zgornjemu: poslušaj, ka ti doktor gučij (ali pop), ne gledaj, ka on dela!!!
To je dogma, tu nemamo kaj debatejrati!

In reply to by goričanec2 (nepreverjen)

zbuditese (nepreverjen)

Če bi cepivo ustavilo corono, cepljeni ne bi širili virusa naprej.

Če bi vladi bil cilj ustavitev corone, ne bi nič pogojevala s cepljenjem, ampak bi sprejemala ukrepe za ustavitev virusa.

Tako pa je vsa agenda samo še EU denar vezan na procent cepljenosti.

Gerard. (nepreverjen)

O ja še kak sprejemajo darila.Najbole pod mizo.Kelko poznam takšne ka so šli v invalidsko penzijo zaj pa cejle dneve v Avstriji fejst delajo.Zaj so več nej betežne.Na račun tej pa komisije rejsan betežne gonijo delat in je majo za simulante.Grdo se godij.Pravice že tak dugo nikšne nega,samo prevarantstvo pa denar je glaven.Z denarjem se zdravja nemre kujpete,leko pa kujpeš doktora pa komisijo.Če se betežen si simulant,zdrav z pejnazami pa ideš v invalidsko penzijo.Žalostno a resnično.

lllle (nepreverjen)

EU sredstva so pogojena s precepljenostjo. Ni pomebno ali ste zdarvi ali okuzebeni, samo da ste cepljeni, potem pa se zdravite naprej sami. Cedalje vec cepljenih zboleva.

take2 (nepreverjen)

to kar ze 2 tedna eni govorimo, da je cilj cepljenje, ne covid ali biti zdrav.
evo: Evropska komisija je nakazala Sloveniji prvih 231 mio EUR za izvedbo reform in naložb v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.

In reply to by lllle (nepreverjen)

err332 (nepreverjen)

Vladni odlok o izpolnjevanju pogoja PCT je nezakonit in protiustaven, trdijo v Civilni iniciativi slovenskih pravnikov
CISP – Civilna iniciativa slovenskih pravnikov je včeraj na svoji spletni strani objavila Pravno mnenje glede PCT. V njem je v 7. točkah zapisala, da pravna podlaga za vladni odlok o PCT ne obstaja, zato je odlok nezakonit in protiustaven.
Ustrezne zakonske podlage v RS za siljenje v obvezno (samo)testiranje ZDRAVIH oseb, ki ne kažejo znakov okužbe, torej NI. To pomeni, da je vladni odlok nedvomno protizakonit!

100-100 (nepreverjen)

Pa kati, či je nej fse po zakoni. Lidge ne merajo zaradi zakona, lidge merajo zaradi betegov. Dotečas ka do sodišča pravila ka so odloki neustavni, de covid mimo. Aja pa še tou, razložite tou vaso antivaks tezo pokojnomi 52 letnomi rakičanci, mrou ped par dnevi. Ade k sebi se spravite.

In reply to by err332 (nepreverjen)

Mirko g (nepreverjen)

Darila jim ljudje nosijo kar na dom

realnoo (nepreverjen)

BRUHHH KAKSEN UGABEN CLANEK

Starejše novice