Slika je simbolična.
Zdravstveni delavci in policisti pozivajo k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike. Kot pravijo, so poškodbe zaradi uporabe pirotehnike vedno pogostejše.

Žal se vsako leto znova tako zdravstveni delavci kakor policisti srečujejo s kršitvami in poškodbami na področju uporabe pirotehničnih izdelkov, in kar je še huje, so te žal prisotne tudi med otroci. 

Da bi prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez nepotrebnih poškodb, tudi letos pozivajo k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike. 

Na zelenici pred Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor so opozorili, da so poškodbe zaradi uporabe pirotehnike vse pogostejše. Polovica kršiteljev, ki jih je lani obravnavala policija, je bilo mladoletnih. 

»Želel bi si, da nihče od zaposlenih in staršev nikoli več ne doživi tega krika, ko izve, kaj se je otroku zgodilo, ko starš izve, da otrok nikoli več ne bo imel enakega življenja,« je povedal Metin Omerović iz mariborskega Urgentnega centra. 

»Pamet vzemite v roke. Te stvari so nevarne,« je še dejal in izpostavil, da število poškodb s pirotehniko narašča. 

Zavzemajo se za prepoved vsakršnih pirotehničnih sredstev

»Takšne poškodbe se popolnoma ne pozdravijo nikoli,« je dodal Bojan Šparaš iz Oddelka za plastično in rekonstrukcijsko kirurgijo ter opekline. 

Poudaril je, da tisti pacienti, ki so težje poškodovani, prav vsi obžalujejo, da uporaba pirotehnike ni bila strožje prepovedana. »Naš oddelek je za popolno prepoved kakršnih koli pirotehničnih sredstev,« je povedal. 

Kot je pojasnil, je bilo v času epidemije covida-19 poškodb nekoliko manj, na oddelek so sprejeli od pet do osem bolnikov, lani pa je to število naraslo na osem do deset bolnikov. 

Bolniki imajo najpogosteje hujše poškodbe rok, amputacije, raztrganine ali pa poškodbe, ki kasneje ne dovoljujejo popolnega delovanja roke. Pogoste so opekline, tudi takšne, ko nekdo iz objestnosti v neko osebo vrže petardo, je dejal. 

Rehabilitacija se predvsem pri amputacijah vleče več let. »Kakorkoli so proteze napredovale, pa nikoli ne povrnejo občutka zdrave roke,« je opozoril Šparaš. 

Policisti pozivajo k previdni in odgovorni uporabi pirotehnike

Kot je povedal Boris Lukežič, samostojni policijski inšpektor v sektorju uniformirane policije Policijske uprave Maribor, si tudi policisti prizadevajo, da bi bili praznični dnevi varni. 

V lanskih praznikih so na območju mariborske policijske uprave obravnavali 19 kršitev v zvezi z nedovoljeno uporabo pirotehničnih izdelkov, v letu pred tem 24. 

Skoraj polovica kršitev omenjene zakonodaje je bila storjena s strani mladoletnih oseb. Pri opravljanju operativnih nalog so zasegli skupno 238 pirotehničnih izdelkov. 

Letos so obravnavali enega mladoletnega kršitelja, ki so mu zasegli 25 pirotehničnih izdelkov.

Kdaj sta dovoljeni prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov?

Prodaja ognjemetnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam sicer dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja. Uporaba ostalih pirotehničnih izdelkov ostaja dovoljena skozi celo leto.

»Kljub temu pa teh pirotehničnih izdelkov ne smemo uporabljati v strnjenih naseljih, zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v javnem potniškem prometu in kjer se odvijajo javni shodi in javne prireditve,« je poudaril Boris Lukežič s Policijske postaje Maribor. 

Prodaja, posest in uporaba petard različnih oblik in moči pa je prepovedana, je opozoril. Prav tako je prepovedana lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka. 

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1200 evrov. 

»Na starše se obračamo z apelom, da z opozarjanjem na nevarnosti in lastnim zgledom najbolje pripomorejo k preprečevanju in zmanjševanju posledic neprimerne uporabe pirotehničnih sredstev,« je poudaril Lukežič. 

Tiste, ki se rabi pirotehničnih sredstev ne morejo odreči, policisti pozivajo k varni in uvidevni rabi: »Pirotehniko naj uporabljajo v skladu z navodili proizvajalca, uporaba pa naj bo čim manj moteča za okolico.«

Komentarji (5)

Dododldex (ni preverjeno)

Ja letos pa gremo s pravimi bombami v parlament ker to kako nam kradejo vse kar je možno ni več za nikamor crknite vsi državni vsem škodljivi pohabljeni paraziti!

Labod (ni preverjeno)

Kaj pa kradejo?

In reply to by Dododldex (ni preverjeno)

Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

Moren ite pa puščo po petardi🤣

Labod (ni preverjeno)

Umre več hribolazcev ali od pirotehnike, ker bi eni radi pirotehniko prepovedali?

Opazovalka (ni preverjeno)

Letos ne bo veliko pirotehnike, ker je kriza. Dzabe modrujete.

Starejše novice