Foto: Dravske elektrarne Maribor
Porušil se je del prelivnega zidu med kanalom MHE Ceršak in strugo Mure.

Danes nekaj minut čez polnoč se je porušil del prelivnega zidu med dovodnim kanalom male hidroelektrarne (MHE) Ceršak in strugo reke Mure, so sporočili iz Dravskih elektrarn Maribor. 

Porušitev ne vpliva na varnost okoliških prebivalcev, vseeno pa v Dravskih elektrarnah Maribor ljudi pozivajo, naj se ne zadržujejo na poškodovanem območju, saj lahko pride do nadaljnje erozije in rušitve brežine.

Kot so navedli v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM), je porušitev posledica erozijskega delovanja letošnjih izredno visokih vod.

Začeli z aktivnostmi za sanacijo

Vodstvo in strokovnjaki Dravskih elektrarn Maribor so si zjutraj ogledali stanje in že začeli z vsemi aktivnostmi za sanacijo.

MHE Ceršak do zaključene sanacije prelivnega zidu ne bo obratovala. Zaradi odtekanja vode v strugo bo vodostaj v dovodnem kanalu zelo znižan, so pojasnili.

Družba je v stiku z vsemi pristojnimi organi in drugimi deležniki, so še sporočili.

MHE Ceršak je po podatkih spletne strani DEM ena izmed hidroelektrarn na Muri in edina, ki leži na slovenskem delu reke. Njena letna proizvodnja je 4,74 gigavatne ure elektrike. Od leta 2005 jo upravlja družba DEM.

Starejše novice