Pomurje postalo večje žarišče novih okužb s koronavirusom.

V soboto so v Sloveniji opravili 560 testiranj na novi koronavirus, pri čemer so odkrili 14 novih okužb. Okužbo z novim koronavirusom so v soboto dokazali v desetih slovenskih občinah, največ v Murski Soboti in Kranju, v vsaki po tri. S prvo okužbo nasploh pa so se v soboto soočili v občinah Velika Polana in Radenci

Naši kraji postali večje žarišče

Alenka Horvat z zasebno pediatrično ambulanto s koncesijo v Murski Soboti in naj pediatrinjo Pomurja leta 2018 opozarja pred situacijo v Pomurju.

Pravi, da so naši kraji v zadnjih dneh postali večje žarišče novih okužb s covid-19. Nastala je velika zmeda, zaradi številnih različnih druženj mladih je situacija epidemiološko skoraj neobvladljiva.

"Na tem mestu naprošam mladino, da nam zdravstvenim delavcem pomaga." 

Horvatova prosi, da so mladi ob pogovoru z zdravniki iskreni in ne prikrivajo informacij.

Njen zapis v nadaljevanju objavljamo v celoti.

V zadnjih dneh so naši kraji postali večje žarišče novih okužb s COVID 19. Nastala je velika zmeda, zaradi številnih različnih druženj mladih je situacija epidemiološko skoraj neobvladljiva. Na tem mestu naprošam mladino, da nam zdravstvenim delavcem pomaga.

Vsi, ki že veste za svoj pozitiven bris, obvestite svoje prijatelje s katerimi ste bili v stiku že 1-3 dni pred odvzemom brisa, ali pred pojavom simptomov in ti bodo stopili v kontakt z nami.

Ob pogovoru z nami bodite prosim iskreni, ne otežujte nam dela, ker želite nekaj prikriti.

Držite se navodil, ki jih dobite. Če to pomeni karanteno ali izolacijo za 14 dni, to pomeni točno to.

Vaš bris je lahko negativen kljub temu, da ste bili v stiku z osebo, ki ima pozitiven bris. To pomeni, da v tem trenutku res še niste kužni, a že jutri je lahko drugače, čeprav ne boste imeli nobenih znakov. Zato spet velja izolacija 14 dni od stika, ali od začetka simptomov, če se le ti pojavijo.

Vem, da se zavedate, da boste okužbo več ali manj zlahka preživeli, ampak pomislite na svoje starše, babice in dedke... Bodite odgovorni zaradi njih.

Omejite stike na malo število istih prijateljev.

Poletje je lepo in naj bo lepo za vse!

Alenka

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sašo 1 (nepreverjen)

Mladino še razmis, ka žurajo, hujši so malo starejši z deco, vsaki petek pa soboto privat zabavel, živijo pa z starimi, rizicnimi.

gredoke (nepreverjen)

dokler ne slišim analizo epidemiologa na sobotainfo, čarni vrag ne verjamem.

Laznivci zamazani (nepreverjen)

Prošetate mi lejko kožico na kurci z vasimi lazmi, bolnice mate prazne, ka ges virus prenesen ci kaslan pa ostane v zraki, testejrali te me pa polmetra v nos z palcko?! Mrš gebocid ustvarjate vsi vi skup, bolani

čarni vrag (nepreverjen)

Takšna borba proti virusi je nesmiselna. Niti so nej sposobni ugotoviti, če je to rejsan SARSCov2. To piše pri tej testaj: SARS-CoV-2 Coronavirus Multiplex RT-qPCR Kit (CD019RT)
Regulatory status: For research use only, not for use in diagnostic procedures.
Zato pa skoraj nihče od pozitivnih nema nikšnih simptomov. Zganja se pa maximalna panika po medijaj, kak da bi na Slovenijo spadnola atomska bomba.

Olosh (nepreverjen)

Pa kakšna žarišča....daj enjajte srati, pa sagati narod...Woooow MS je žarišče s 4 novimi okuženimi....Pa koga farbate?

jaziher2134 (nepreverjen)

Nate ka je v resnici nej obladljivo??? Vaše lažij

Svetec (nepreverjen)

Da bon v nedelo k mesi sao bon zupnika proso ka bi vsi molili ka bi boukse novinare dobili, ka mamo ze pun k....... tej ka drugo ne vejo kak paniko zganjati pa nekse stevilke dol steti. Nika pa nega informacij z terena, da je vojna bila so pravi reporteri zivljenja tvegali pa porocali z bojisc.... ten se pa niti neda v bolnico iti pa realno stanje pogledniti. Te pa cakajo ka mo jih resno jemali, zakoj placuvlemo RTV narocnino? Ka mo poslusali samo o teh biciklistih??pa o crncih ?

čarni vrag (nepreverjen)

Čudno, da gospa doktor ni pisala pisma januarja in februarja, ko je menda zaradi gripe v šoli nedaleč od njene ordinacije manjkala okoli tretjina otrok. Zakaj takrat niso zasliševali otrok o tem s kom so se družili in jim grozili da bodo krivi za smrt dedkov in babic, kot v zadnjih mescih. Saj je za dedke in babice tudi navadna gripa nevarna. Kaj je zdaj drugače kot takrat? To me zelo zanima? Lani je zaradi gripe v Sloveniji umrlo 160 ljudi, samo v soboški bolnišnici 30. Pa nihče ni pisal pisem, skliceval tiskovnih konferenc in širil apokaliptične napovedi. Je bilo tistih 160 ljudi, ki so lani umrli za gripo manj vrednih kot letošnjih 111, ki so umrli menda zaradi ali pa s Covid19? Čudna je ta pandemija, ko pa mesec in pol ni nihče umrl zaradi te bolezni. Zdaj pa vsi v luftu, kot kure, ko lisica vdre v kokošnjak. Mogoče pa je bila teta korona na dopustu? Izgleda, da zdaj obiskuje tiste občine, ki jih je prej nekako pozabila.

Brokoli-32 (nepreverjen)

Kak je smesno da se lidje glasijo ka je mladina nej normalna, ka se druzijo te pa vidis tan kopalisce puno dicej pa starejsih obcanov kak se koplejo pa vne na terasi kavice pijejo, te pa de opet vsega sto krif? Mladina. Lepo vas prosin ce je van tak dosadno ka se idete kopat al pa ka idete v na pijaco, je tak tuj mladini dosadno ka nedo samo doma sideli pa v luft gledali. Ne pravin ka to podperan ali mislin ka VSI idemo kdaj pa kdaj v pa lejko korono fasemo vne na terasi z “razdalijo” med mizami ali pa na neksi “privat festi”. En lejpi primer je Sobosko poletje. Nazadnje je blo nabito puno starejsih lidi, stere so sidele en polek drugoga pa se je sto buno? Nej. Tak tudi se naprej lepo krivite mladino ka je kriva za druzenje na Expanoje vecer da vec nega dosti lidi. Hahahah te pa vides cez den pun Expano tujih znamk avtodomov pa avtojov pa tujcov. Ampak ja mladina je vsega kriva :).

Starejše novice