Državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora se še vedno ne izvaja v Pomurju, čeprav je minilo več kot osem let od začetka izvajanja programa v ljubljanski regiji.

Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Pri tem je ključnega pomena državni program zgodnjega odkrivanja dojk Dora, ki se v Sloveniji izvaja že od leta 2008. A ne v Pomurju. Pomurske ženske so v zdravju in zgodnjem odrivanju raka dojk še vedno nepravično prikrajšane.

Rak dojk med ženskami iz Pomurja najpogostejši rak

“Rak dojke je, če izvzamemo neoplazme kože, daleč najpogostejši rak med prebivalkami Pomurja,” odgovarjajo na soboški enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vsako leto je v pomurski regiji na novo odkritih 50 do 60 primerov raka dojkah. To število je nižje od slovenskega povprečja, a tudi zato ker je manj raka odkritega: “Pojavnost raka dojke med prebivalkami Pomurja je nekoliko nižja v primerjavi s slovenskim povprečjem, kar pa je delno povezano tudi s sistematičnim odkrivanjem posameznih rakov znotraj presejalnih programov.  

Letno v Pomurju zaradi raka na dojkah umre 22 žensk. Bi jim presejalni program lahko rešil življenje?

Tretjina tumorjev je ob odkritju velikih en centimeter

“Uspešnost presejalnega programa je odvisna od odzivnost oziroma udeležbe vabljenih v program. Ta je za program Dora 77 odstoten, kar zadosti standardom za uspešnost programa,” pojasnjujejo na inštitutu. Okrog 5 odstotkov žensk je napotenih na nadaljnje preiskave: “Pri tistih, kjer odkrijejo bolezen, je približno tretjina tumorjev velikih en centimeter ali manj. To močno prispeva k uspešnosti in učinkovitosti programa.  Za ugodnejšo prognozo je namreč zelo pomembno, da rak odkrijemo v zgodnji fazi.” 

Neizvajanje državnega programa zgodnjega odkrivanja raka dojk v Pomurju mnogi ginekologi vidijo kot veliko nepravičnost med ženskami v Pomurju in ženskami ljubljanski ali mariborski regiji. Zato si prizadevajo maksimalno zmanjšati to neenakost z napotitvami svojih pacientk na redne mamografske preglede. A to ni zamenjava za preventivni program Dora.

Kdaj bo program Dore dosegljiv ženskam v Pomurju?

Strateški načrt Onkološkega inštituta v Ljubljani predvideva, da bo do konca leta 2017 vsaka prebivalka Slovenije med 50 in 69 letom starosti vsako drugo leto prejela vabilo za pregled v najbližjo enoto Dore. A za delovanje programa je potrebno zagotoviti določene standarde, usposabljanja in tehnično podporo. Medtem pa zdravniki vsem ženskam svetujejo mesečno samopregledovanje dojk ter posvet z izbranim ginekologom glede mamografije, dokler se program Dora ne začne izvajati tudi v Pomurju.

Komentarji (3)

Neenakovredna (ni preverjeno)

Žalostno, a nič novega. V tem koncu Slovenije smo prikrajšani za marsikaj, saj smo za center tretjerazredni državljani.

čarni vrag (ni preverjeno)

Švicarski raziskovalci so po opravljeni raziskavi prišli do sklepa, da uporaba mamografije ni priporočljiva. Predvsem je problem izredno veliko število lažno pozitivnih izvidov.

čarni vrag (ni preverjeno)

To kar sem napisal je resnica. Lahko tudi stokrat brišete.

Starejše novice