Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar sta danes v Policijski akademiji v Tacnu podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost.

Štiridesetim prejemnikom, ki so se v osemnajstih različnih nevarnih, nepredvidljivih in napetih situacijah izkazali s svojimi dejanji, ki so pomagali in reševali dragocena človeška življenja, sta iskreno čestitala za izjemen prispevek k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije.

Nesebično reševanje tujih stisk

Kot sta poudarila, so se ti posamezniki nesebično vključili v reševanje tujih stisk, kljub dejstvu, da so se ob tem v mnogih primerih tudi sami izpostavili veliki nevarnosti, in ne glede na to, ali so izšolani policisti ali pa »navadni« posamezniki. Pravočasno so prepoznali okoliščine, ki so narekovale takojšnje ukrepanje, ter se brez vsakršnega pomišljanja odzvali nanje.

Kot priznanje za svoja izjemna dejanja je medalje za hrabrost in požrtvovalnost prejelo dvanajst občank in občanov ter osemindvajset aktivnih policistk in policistov.

Po eksploziji plina pomagala sosedoma

Štirinajst prejemnikov se je izkazalo v nevarnih intervencijah zaradi požara, ko so junaško in požrtvovalno vlekli stanovalce iz ognja, pomagali pri njihovi evakuaciji ter oskrbi in prejelo medaljo za hrabrost.

Med njimi sta tudi občana z območja Policijske uprave Murska Sobota Mateja Štumpf in Jožef Glavač, ki sta 28. decembra lani po eksploziji plinske jeklenke v sosednji hiši kljub velikemu tveganju takoj pritekla pomagat hudo opečenima sosedoma; naredila sta vse, da bi jima rešila življenje, z gašenjem goreče jeklenke pa sta v nevarni situaciji preprečila še hujše posledice. 

V stanovanjski hiši na območju Policijske uprave Murska Sobota je zvečer 28. decembra 2018 eksplodirala plinska jeklenka. Eksplozijo je zaslišala soseda Mateja Štumpf, ki je takoj stekla čez cesto in po telefonu poklicala gasilce. Sočasno je na kraj pritekel tudi drugi sosed, Jožef Glavač. Sklepala sta, da so njuni sosedje še v hiši. Skozi zaklenjena vrata nista mogla vstopiti, zato je Štumpfova splezala čez razbito okno in v notranjosti našla hudo opečena stanovalca. Od znotraj je tudi odklenila Glavaču, ki je najprej poskušal zapreti ventil na jeklenki, iz katere se je gorel plin, a mu to zaradi ognja in visoke temperature ni uspelo. Zato je jeklenko odnesel na dvorišče, kjer je ogenj pogasil in nato zaprl ventil. Soseda pa je izpred vrat odstranila zaradi eksplozije razmetane predmete in oba ranjenca pospremila ven, kjer sta počakala na reševalce. V eksploziji sta se oba občana tako zelo poškodovala, da je eden od njiju poškodbam naknadno podlegel, druga se še zdravi.

Kljub temu si Mateja Štumpf in Jožef Glavač upravičeno zaslužita medalji policije za hrabrost, saj sta naredila vse, da bi rešila človeški življenji, obenem pa sta z ustreznim ravnanjem v nevarni situaciji preprečila še hujše posledice, v zgornjem nadstropju je bil namreč še en stanovalec in tudi še večjo materialno škodo. 

FOTO: Policija

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kuntakinte (nepreverjen)

Vsa čast za pogumno dejanje.
Ste pa pozabili omeniti še enega prejemnika priznanja za požrtvovalnost iz naše regije.

Starejše novice