Mundovo početje je bilo neprimerno, čeprav med vožnjo pod vplivom alkohola ni nosil našitka policije. To je tudi uradno potrdil posebni notranjevarnostni postopek.

Vodjo mariborskih kriminalistov Roberta Mundo so možje v modrem ujeli med vožnjo pod vplivom alkohola. Na Policijski upravi Maribor so po desetih dneh v okviru notranjevarnostnega postopka ocenili, da je ravnanje zaposlenega, četudi v prostem času, škodilo ugledu policije.

Možje v modrem se morajo kodeksa držati, tudi ko niso v uniformi

Direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek je posredoval predlog za uvedbo disciplinskega postopka na kadrovsko službo ministrstva za notranje zadeve, ki bo pripravila sklepa o imenovanju disciplinske komisije in o uvedbi disciplinskega postopka. 

Medtem pa so se na policista, ki je ustavil pijanega Mundo, zgrnili očitki o korupciji. Kot policist naj bi v službenem času zlorabil uradni položaj z namenom, da bi se okoristil za 20 evrov, poroča časnik Večer. Odpuščeni policist je očitke zanikal in na delovnem sodišču zmagal s tožbo proti delodajalcu, zato so ga morali pri policiji ponovno zaposliti. Še vedno pa je v kazenskem postopku.

A tudi policijski sindikat podpira kodeks, ki se ga morajo policisti držati, tudi ko niso v uniformi. »Gre za ravnanja, ki so v kodeksu zapisana. Strinjam se, da se je teh ravnanj, ki bi lahko škodila ugledu policista ali poklicu policista, treba izogibati,« meni Andrej Kocbek, podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije, medtem ko v Sindikatu policistov Slovenije o Kodeksu policijske etike niso želeli govoriti.

Policisti so izpostavljeni, a to ni dovolj ovrednoteno

V sindikatu opozarjajo še na kočljiv položaj policistov, ki vodijo medijsko odmevne postopke. »Ves čas izpostavljamo v sindikatih posebnost v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci. To smo dokazovali tudi v stavki. Ravnanja v prostem času so lahko medijsko izstopajoča in tu se razlikujemo z drugimi javnimi uslužbenci. To dokazuje tudi veliko število postopkov zoper policiste oziroma zaposlene v policiji in na Ministrstvu za notranje zadeve v prostem času. Ta specifika ni dovolj ovrednotena, da bi se policisti zavedali vsega tega,« opozarja Kocbek.

»Vsekakor je to breme za policista, ki obravnava tak postopek. Policisti se trudijo, da vsak postopek, ne samo z odmevnimi zadevami, izpeljejo strokovno in zakonito. V medijih se pojavljajo razni pritiski, ne konkretno na policista. To vpliva na policista v okolju, kjer živi in s temi mediji je verjetno obremenjen. Tudi to je specifika policijskega poklica. Verjamem, da se dostikrat policist uspe upreti pritiskom, pri tem v policijskem sindikatu nudimo tudi pomoč,« še izpostavljajo v Policijskem sindikatu Slovenije.

Na Policijski upravi Maribor so ob tem potrdili, da bo direktor mariborske policijske uprave za učinkovitejše delo predlagal nekatere organizacijske ukrepe. Tudi Tatjana Bobnar, direktorica Generalne policijske uprave, je že pred dnevi napovedala, se na mariborski policijski upravi zaradi dogodka obetajo spremembe.

»Kar zadeva organizacijskih in kadrovskih postopkov za zagotovitev učinkovitega dela Policijske uprave Maribor pa so ukrepi Generalne policijske uprave že v pripravi. O njih bomo obveščali javnost, ko bodo izvedeni. Ukrepi pa niso v neposredni povezavi z omenjenim dogodkom, ampak usmerjeni v učinkovitost delovanja policijske uprave,« je glede ukrepov dejala vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije Vesna Drole.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Landini

Bravo. Včeraj na pomurski AC sem doživel šok. Reševalec z reševalnim vozilom (NI bil na nujni vožnji) se mi je ob prehitevanju kamiona (imel sem okrog 120 km/h) nabil na zadnji del avta na pol metra, če ne celo manj. Začel je blendat in se nekaj križal noter v kabini. Ko je zapeljal mimo, mi je začel kazati sredince in odletel naprej. Naj opozorim. Človek NI bil na nujni vožnji. Obnašal se je pa kot nek degeneriranec. Res ne bi imel tega človeka ob sebi, ko se mi bo kaj zgodilo. Poanta je v tem, da modre luči, če niso prižgane, še ne pomenijo, da lahko delaš kar hočeš.

kuna (nepreverjen)

V katerem policijskem kodeksu je navedena besedna "minimalna dosežena norma izdanih plačilnih nalogov"?
To, da morajo možje v modrem doseči normo, pa ne vpliva na ugled policije?
Pa kdo koga farba? Policija že dolgo nima ne ugleda in ne spoštovanja.

Grk1963 (nepreverjen)

A spoštovanje kodeksa prinaša tudi kaj v žep. Ali to piše v pogodbi o zaposlitvi. Ne vem kakšno težo bi imel ta "čuveni" kodeks v sodnih postopkih?

promili (nepreverjen)

baje so eto stavili nekoga s soboškoga tožilstva, pa je precik fudno oziroma zadosta ka de peški odo, vpan ka do v ton primeri iste sankcije, ka te na polažajaj bi naj davali vzor narodi če jih že toužijo pa v zatvore spravlajo nej pa ka so hujši od njih, za zaj je še vse tujo o ton ...... ampak čakamo

MariaJs (nepreverjen)

Iščem gledalce na mojem striptizu - webcamgirls.xyz/maria
Dekle, 26 let

Starejše novice