Foto: Helena Vrbnjak
Splošna bolnišnica Murska Sobota je danes odprla regionalni cepilni center.

Z današnjim dnem se je v Splošni bolnišnici Murska Sobota odprl regijski cepilni center, ki bo deloval vsak dan, od ponedeljka do sobote, od 8. do 20. ure. Namen odprtja centra je čim večja precepljenost v državi in možnost cepljenja za vse.

Murskosoboška bolnišnica je tretja, ki odpira vrata celodnevnemu cepljenju. Prvi, ki je v tem tednu odprl vrata regionalnega cepilnega centra, je bil Univerzitetni klinični center Maribor, sledila je še Splošna bolnišnica Brežice.

Ob odprtju cepilnega centra je Splošno bolnišnico Murska Sobota obiskal minister za zdravje Janez Poklukar

»Potrebujemo narodno enotnost«

V izogib zapiranju po 15. avgustu, katero je bilo napovedano s strani direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka, minister prosi vse prebivalce države, da pristopijo k cepljenju.

»Potrebujemo narodno enotnost. To smo premogli leta 1990, ko smo vsi vedeli, da potrebujemo svojo državo. Enako enotnost potrebujemo danes. Slovenija je demokratična država in zato je vsak svoje sreče kovač. Ugotavljamo, da je epidemija kompleksna in da smo tukaj vsi vpleteni in da smo vsi skupaj kovači naše sreče. Verjamem v solidarnost in družbeno odgovornost,« je povedal Poklukar.

Cepljenje tudi v lekarnah?

Minister poudarja, da si v prihodnosti želi uvedbe cepljenja tudi v lekarnah, kot to izvaja že šest držav, ob tem pa dodaja, da višja, kot bo precepljenost, lažje in bolj sproščeno bomo živeli v jeseni.

»Gre za odgovorno nalogo. Ustvarili bomo pomembne kompetence, na zdravstenih profilih, ki dosedaj tega niso počeli,« je dodal. 

Načrt za izvedbo projekta pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje, izvedli pa bi ga lahko postopoma v začetku naslednjega leta. 

Kmalu vključen tudi Rdeči križ

Rdeči križ naj bi s svojimi ekipami, ki poučujejo prvo pomoč, šel na teren po vaseh in pomagal ljudem pri odgovorih glede varnosti in učinkovitosti cepiv ter jih opolnomočili z znanjem, katerega potrebujejo za cepljenje. 

»Ključno je, da širjenje okužb čim bolj zajezimo. Manj kot bomo uspešneje zajezili s cepljenjem, več bo potrebnih preventivnih ukrepov,« opominja Poklukar in dodaja, da si sam tega ne želi.

Cepljenje v soboški bolnišnici se je pričelo

V prvih dveh urah se je cepilo enajst oseb, od tega štirje zaposleni.

»Če se bo trend nadaljeval vsaj po pet, šest oseb na uro, bomo že zadovoljni,« je povedal direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar in sklenil, da bomo »s skupnimi močmi zmogli. Epidemija bo obvladljiva in mi bomo storili maksimalno, kar lahko, da bomo lahko vsem prebivalcem naše regije zagotovili to, kar potrebujejo.«

Nacionalni inštitut za javno zdravje ponoči objavil aplikacijo

Kot je obrazložil Poklukar, je Nacionalni inštitut za javno zdravje ponoči objavil aplikacijo za preverjanje pogoja PCT.

»Vesel sem, da smo ena izmed sedmih evropskih držav, ki to aplikacijo uveljavlja na evropskem nivoju. V skupini teh držav, je naša država edina, ki ima tako strogo zakonodajo, da imamo ob spremljanju digitalnih covid potrdil edini vse anonimizrano,« je dodal Poklukar. 

Digitalna varnost bo postala del našega vsakdana. Ob tem Poklukar poudarja, da je QR koda digitalnega potrdila primerljiva bančni kartici. Potrebno jo je varovati na enak način in je ne objavljati na spletu. 

»To je naša osebna QR koda, ki nam omogoča dostop do najrazličnejših delov družbe. Ob zaostrovanju epidemioloških razmer bo ta uporaba vedno širša,« je še dejal.

Komentarji (42)

o9h6k5d (ni preverjeno)

Gospod minister, zakaj ne omogocite cepljenja pri osebnem zdravniku, kot je to praksa pri vsakem sezonskem cepljenju?

Opravljanje cepljenja po tekocem traku v industrijskih kontejnerih res daje vtis masovnega žigosanja krav.

Pomislite malo!

khmm (ni preverjeno)

Verjetno zato ka k osebnomi zdravniki odijo betezni, in ce de tan guzva zaradi celjenja betezen nede na vrsto priso nej? Pa ka nebi mesali betezne z zdravimi?

In reply to by o9h6k5d (ni preverjeno)

someone1 (ni preverjeno)

Maš možnosti cepljena na različnih mestih, kje je zdaj tu problem, osebni zdravniki opravljajo drugo pomembnejše delo. Ne moreš še s tem obremenjevati osebne zdravnike. Saj po moje ni problem tista pikica, za njo stoji veliko administrativnega dela. Pa bi se cepil pri osebnem zdravniku????

In reply to by o9h6k5d (ni preverjeno)

orglice (ni preverjeno)

Poklukar pozval k cepljenju: najprej po cepi doktorje, da daš vzgled ostalim !!

Gost5 (ni preverjeno)

Doktorje so pocepili, vsaj na papirju, cepivo pa je šlo v smeti kamor tudi sodi, pa še tam dela škodo.

In reply to by orglice (ni preverjeno)

Angell (ni preverjeno)

Raje po resnici povejte za stranske učinke tega cepljenja.Ali pa čakate,kaj bo prinesel čas po cepljenju....

someone1 (ni preverjeno)

evo ti stranski učinki! Po cepljenju ne uporabljam več elektronskih naprav, ker imam vse potrebne čipe v telesu in s pomočjo 5G tehnologije to šiba 10.0000 na uro. V bistvu sem po 2 tednih postal kiborg. Imam popolni nadzor nad svetom in elita vlada nad mano. Ve za vsako mojo misel.... Za vsak moj položaj .... Za vsak moj gib. Nadzira moje sanje in prek sanj downloadam podatke za naslednji dan. Tak je če verjameš teorijam zarote, v resničnosti se mi ni zgodilo nič le bolj varnega se počutim in se ne sekiram glede cepljenja ker sem pač cepljen in se smejim vsem teorijam zarote anticepilcev.

In reply to by Angell (ni preverjeno)

Tihi (ni preverjeno)

He he, ko boš sel mimo antene, bodo majhni delci cepiva v skoraj vsaki celici postajali nervozni .... boljše da dalje ne pišem...

In reply to by someone1 (ni preverjeno)

Gjkbm (ni preverjeno)

Strupi za neplodnost in ruska ruleta NATEG IN PREVARA!

JONSON (ni preverjeno)

A naprimer kontraceptiske tablete pa te~vas ne skrbijo z stranskimi ucinki in mi lahko razlozite koliko Slovenk itd. jih vsakodnevno uziva.

In reply to by Gjkbm (ni preverjeno)

ojuuj (ni preverjeno)

Vec zensk dobi strdke zaradi kontracepcije kak pa zaradi cepiva. Ale to nema veze, to nej zdaj aktualna tema :D

In reply to by JONSON (ni preverjeno)

Ofeden (ni preverjeno)

Povej ti meni kelkokrat si bil do zdaj cepljen? Kelkokrat si podpiso pri cepljenji ka san prevzemaš odgovornost? Razen pri kovidi nigdar!!!
Ge san bil že x - krat cepljeni za sezonsko gripo , tetanus, klopne meningitis... in nigdar je nej trbelo podpisate nika. Zaj se pa pitaj zakoi se lidge ne cepijo?!

In reply to by JONSON (ni preverjeno)

tihi (ni preverjeno)

Te nebuloze sploh ne morem več brati, mi gre na bruhanje..

lolol (ni preverjeno)

Janša komunista je zapravo kredibilnost celoj stroki. Što de se cepo, kda to predlaga največji gnoj na sveti?

Vanek76 (ni preverjeno)

Narod je tiho in trpi, enkrat bo temu tudi prišlo konec, ko ne bo drugega izhoda.

Krblaca (ni preverjeno)

Vi premorete enotnost, ne je ne premorete. Nas pozivate na cepljenje vi pa se baje tudi niste cepili. Če pa ste se pa naredite red pri vaši hiši, da ne bodo uhajale informacije. Narod ste naredili dobesedno norega in razdvojena.

Krblaca (ni preverjeno)

Točno tako

In reply to by Krblaca (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Na NIJZ pa ešče niti polovica nej cepleni...????!!!! Koga mate vij za norca?

In reply to by Krblaca (ni preverjeno)

RESNO VI (ni preverjeno)

Kak vejš

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

fbjen (ni preverjeno)

verjetno je presto na facebooki :D

In reply to by RESNO VI (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Sami so priznali, tij modrijaš zalokani....

In reply to by RESNO VI (ni preverjeno)

Vanek76 (ni preverjeno)

Še boste oblastniki rdeči križ osramotili? Vi ste res specialci.

Jack Frank (ni preverjeno)

Kampanja cepljenja v polnem zamahu. Ampak gospoda vladna in z NIJZ, kdor se je želel cepiti se je in tu se žal konča.

resno vi? (ni preverjeno)

narodna enotnost, je leta 1990 omogočila osamosvojitev Slovenije, po tem ko ste nam v prazno obljubljali Slovenijo kot drugo Švico, ste še enkrat uspeli nategniti narod, da se je odločil za EU, sedaj pozivate v isti smeri - ampak osel gre samo enkrat na led - ljudje so sprevideli, da je to spet nateg, kjer si farmacevtski lobiji (pa še nekateri drugi) veselo polnijo žepke na račun naivnih ljudi. Kaj ti pomaga cepljenje, ko si potem spet lahko okužen in spet kužen! Sem prebolel ta vaš svetovni virus dvakrat, pa je obakrat bila samo malo hujša gripa, drugič celo blažja kot prvič. Ga bom še tretjič, brez teh zvarkov.

RESNO VI (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Saj ko ga boš fasal tretjič boš vse stroške nosil na svojih plečih Fajonka & Compani imajo to že v volilnem programu zapisano. Ker če si ga imel že dvakrat in pričakujes še tretjič, četrtič, .... potem je z tabo res nekaj strašno narobe ali pa imas že posledice po kovidu

In reply to by resno vi? (ni preverjeno)

Linkoln (ni preverjeno)

1990 smo premogli,samo ni bilo vredno,samo zaradi vas vodilnih,kateri ste nas pripeljali na prepad,se malo pa bomo vsi padli. Brezveze,jebi.. se...

šoferđina. (ni preverjeno)

Ka odi tű in nagovrja ljudi

doopleki (ni preverjeno)

Fsi te se fajn cepeli, kak zarejzani piceki!

Nede tu ja, nej, ammm...Komunjar Janša ne mrda..on zapovej, te pa na kolena pa sujkat rokave gor. Nix demokracija, drage moje. Što je še to nej gor prišo, bi nuco še eno masno dozo v čelo za mozag pa oči.

opadopa (ni preverjeno)

Ministrici Kustec pa Kozlovič se ne strinjata... /s

In reply to by doopleki (ni preverjeno)

Frankenstein. (ni preverjeno)

Prvic v zgodovini clovestva - popolnoma zdravi ljudje z boleznijo kere nemajo, lejko okuzijo lidij keri so cepljeni proti toj bolezni.
.
Boug nan pomagaj kama tej svejt ide in ka za imbecilov smo spustili na oblast… 🤮🤮🤮

fooflek (ni preverjeno)

Glede imbecilov maš gvušno praf.
Ali tau rejsan ne razmin: "popolnoma zdravi ljudje z boleznijo kere nemajo"...Kao na tau, ka Covid "ne obstaja" cilaš? :)

Pa verjetno je glavni problem, ka necepljeni/cepljeni okužijo predvsem ostale necepljene...

In reply to by Frankenstein. (ni preverjeno)

Frankenstein (ni preverjeno)

Kak ne razmis? Ce si zdrav nemas bolezni in nemres nikoga okuziti. Nasi imbecili pa nan tumbajo kak so necepljeni groznja za ceplene. Dokazano je ka asimptomatski okuzeni ne sirijo virusa. Dokazano je pa tudi ka cepljeni sirijo virus. Sicer v mensih kolicinah ampak vseeno. Torej so cepljeni vejca groznja kak pa zdravi necepljeni. Zanimivo je pa tudi ka se trenutno virus najbole siri v najbole precepljenih drzavah - Danska, Anglija, Izrael, Spanija …. v drzavah ge za cepljene vec ne valajo nikse omejitve, zato lejko virus na pune bombe sirijo med sebov.

In reply to by fooflek (ni preverjeno)

Hankuk (ni preverjeno)

Ja, samo nisce ne guci o nevarnosti “zdravih” necepljenih/cepljenih.

Problem so predvsem okuzeni necepljeni (kuznost delte je visika), ker ti sirojo virus plus majo vecje posledice (posledicno najene zdravstveni), in tudi okuzeni cepljeni, ker tej tudi sirijo virus (sicer v mensi meri baje)

In reply to by Frankenstein (ni preverjeno)

Frankenstein (ni preverjeno)

Ne ven no, po javno dostopnih podatkih in objavah odgovornih v prej omenjenih drzavah delta enako hara med cepljenimi in necepljenimi. Zanimivo je tudi ka za tezji potek bolezni med cepljenimi vsi omenjajo pridruzene bolezni, pri necepljenih pa nisce toga ne izpostavlja, ce glih je po javnih trditvah vecina necepljenih v bolnicah isto z pridruzenimi boleznimi. Na ostale, cepljene in necepljene pa ta delta skoraj nema niksoga vpliva. Tu pa tan se pri komi pokaze kak rahel prehlad, tudi pri necepljenih. Pri mladini pa sploj nic. In glede na to ka asimptomatski okuzeni skoraj ne sirijo virusa, ne razmin cele tej panike okoli toga. Ocitno toga virusa nede konec tudi ce mo 100% precepljeni, ker do tisti z pridruzenimi boleznimi se vedno v nevarnosti kak so bili do zdaj.

In reply to by Hankuk (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Ja pa ka zaj mamo od tej narodne enotnosti???? Lublana bogata pa zadrogejrana ešče bole kak fčasik, naši konci so pa slovencon dobri samo zatou, ka edijni delamo za minimalca pa ka se odijo šenki žrejt pa lokat.....

kuharjozek (ni preverjeno)

Če Janša pravi, ka je cepivo varno, te njeme ge tuj zavuplen!

RESNO VI (ni preverjeno)

Kak je.
Kateremi politiki pa te lahko verveš če ne Janeziki.
No saj tudi on ni najboljši je pa vseno najboljši med ostalimi plitiki.

In reply to by kuharjozek (ni preverjeno)

Hrib (ni preverjeno)

G. minister najboljše da cepite poleg pokopališč, neboste imeli daleč trupla prevažati!!

Pcthaha (ni preverjeno)

Pokljukica ... svoje ovcke vabi k ceplje ju in ko bos imel vse pocepljene potem govori. Ko pa sami ne verjamejo v nateg in se bodo korone spomnili samo po enormnih plačah za nedelo ...

JJ2020 (ni preverjeno)

Navadni cirkusanti

TBF MS (ni preverjeno)

Sveda

Wtkhgfbh (ni preverjeno)

Postavi mi nauvo kučo pa te se cejpin 😁

Starejše novice